Dezvoltarea oraşelor din Regiunea CENTRU prin Programul Operaţional Regional

Principalele localități urbane din Regiunea Centru au la dispoziţie peste 148 milioane euro, fonduri nerambursabile destinate dezvoltării municipiilor sau oraşelor cu peste 10.000 locuitori. Finanţarea se acordă prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1, destinată sprijinirii dezvoltării durabile a oraşelor, prin formarea unor poli sau centre urbane. Fondurile prevăzute pentru această axă prioritară sunt distribuite prin trei sub-domenii de finanţare, diferenţiate în funcţie de tipul beneficiarilor eligibili. Prin aceste subdomenii se finanţează planuri ample şi integrate ce urmăresc dezvoltarea infrastructurii, a mediului social şi a mediului de afaceri din mediul urban. Planurile Integrate de Dezvoltare Urbană sunt formate din 2, 3 sau mai multe cereri de finanţare individuale, care contribuie împreună la regenerarea socio-economică a arealelor urbane.

„Dezvoltarea, în Regiunea Centru, a unor oraşe cum sunt reşedinţele de judeţ şi oraşele ce au peste 10.000 de locuitori, face parte din obiectivele regionale stabilite prin Programul Regio. Vorbim despre areale urbane mari, ca Braşov, Mureş, Sibiu, dar şi despre municipii cum sunt Alba Iulia, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe şi Topliţa. Posibilitatea acestor oraşe de a accesa finanţări consistente, a rezultat din dorinţa de genera centre de stabilitate economico-socială. Aceşti poli şi centre urbane vor crea premizele necesare atragerii de noi investiţii şi investitori, vor crea locuri de muncă şi vor atrage turişti, factori ce definesc dezvoltarea durabilă. Beneficiile rezultate din implementarea proiectelor se vor concretiza în creşterea bunăstării cetăţenilor fiecărui oraş, iar efectelor se vor răsfrânge şi asupra comunităţilor învecinate. Concret, până în acest moment, șase cereri de finanţare, depuse de către municipiul Alba Iulia, au fost deja contractate. Alte 12 proiecte ale municipiilor Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Topliţa şi Alba Iulia, cu o valoare solicitată spre finanţare de peste 34 milioane euro se vor semna în cursul lunii decembrie 2010”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

La nivelul Regiunii Centru polul de creştere desemnat la nivel naţional este municipiul Braşov şi arealele de influenţă ale acestuia, având alocat pentru dezvoltare un buget de 74,3 milioane euro, fonduri nerambursabile. Polii de dezvoltare urbană sunt reprezentaţi la nivelul Regiunii Centru de municipiile Sibiu şi Târgu Mures şi au alocat un buget de 29,72 milioane euro. Pentru categoria centrelor urbane au fost eligibile oraşele sau municipiile cu peste 10.000 de locuitori, altele decât polii de creştere şi polii de dezvoltare urbană, având disponibil un buget de 44,58 milioane euro fonduri nerambursabile.

Un număr de patru cereri de finanţare, ce fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, ce solicită peste 14 milioane euro, au fost depuse spre finanţare pe subdomeniul Pol de creştere Braşov. Pe sub-domeniul Poli de Dezvoltare Urbană au fost depuse 7 cereri de finanţare din Planurile Integrate de Dezvoltare Urbană ale municipiilor Târgu Mureş şi Sibiu, cu o valoare a sumei solicitate de 23,88 milioane euro. Nouă primării de municipii au depus cereri de finanţare pe subdomeniul Centre Urbane, din care patru, ce conţineau 18 proiecte individuale, au fost eligibile şi au trecut toate etapele de evaluare. Planurile integrate sunt formate din proiecte ce urmăresc reabilitarea străzilor şi amenajarea spaţiilor verzi, dezvoltarea unor centre sociale sau creşterea gradului de siguranţă public.