Finantare nerambursabila pentru proiecte in turism

Marti, 23 septembrie 2008, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va organiza, in Sala de sedinte a Hotelului Parc din Alba Iulia, o noua sedinta a Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru. Membrii acestui organism vor evalua strategic patru proiecte, depuse pentru a fi finantate prin Programul Operational Regional „Regio” 2007-2013, in cadrul Axei prioritare 5 – „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”.

Reuniunea CRESC Centru este organizata pentru a evalua proiectele care au trecut de faza evaluarii tehnice si financiare, intrand in ultima etapa dinaintea fazei de contractare, faza necesara in procesul de obtinere a finantarii nerambursabile. Sedinta va fi prezidata de catre presedintele CRESC, doamna Edita Emoke Lokodi – presedinte CJ Mures si vicepresedintele CRESC, domnul Martin Bottesch – presedinte CJ Sibiu.

Membrilor CRESC Centru le-a fost deja prezentata, in sedinta anterioara, procedura de evaluare strategica, precum si importanta prioritizarii acestor proiecte, care solicita fonduri nerambursabile prin intermediul Programului „Regio”. In aceasta sedinta, membrii acestui organism consultativ vor adopta Procesul Verbal al Sedintei CRESC Centru care a avut loc in 19 august 2008.

Cel mai important punct de pe ordinea de zi a sedintei il reprezinta evaluarea strategica a celor patru proiecte depuse care solicita finantare pe domeniile majore de interventie (DMI) 5.1 si 5.2 ale Programului „Regio”. Proiectele au trecut deja de etapele de evaluare a conformitatii si eligibilitatii, precum si de evaluarea tehnica si financiara. Aceste initiative isi propun: „Dezvoltarea calitatii serviciilor turistice prin extinderea capacitatii de cazare si modernizarea Hotelului Oliver din cadrul SC Madison Company SRL“, „Cresterea calitatii serviciilor prin extinderea si modernizarea structurii de cazare Vila Geta“, „Modernizare si extindere Hotel Grand – Targu Mures“, depuse pe DMI 5.2 – „Cresterea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice”. Cel de-al patrulea proiect este depus de catre Consiliul local Rupea si prevede „Reabilitarea si extinderea infrastructurii turistice in orasul Rupea“ – pe baza DMI 5.1 – “Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.

Dupa evaluarea efectuata de catre membrii CRESC Centru, aceste proiecte pot obtine calificative care le permit trecerea in urmatoarea etapa de verificare, in vederea finantarii. Un alt subiect abordat in cadrul acestei sedinte urmareste corelarea proiectelor finantate sau finantabile, de la nivelul Regiunii Centru, din fonduri publice, astfel incat sa fie evitate situatiile in care exista activitati similare care privesc acelasi tip de investitie prin proiecte diferite.

„Activitatile turistice in Regiunea CENTRU sunt foarte importante, deoarece acest sector economic tinde tot mai mult sa devina o emblema regionala, in care se regasesc foarte multe proiecte de succes, finantate cu fonduri nerambursabile. Prin aceasta noua sedinta a CRESC Centru demonstram ca inca patru proiecte au trecut de fazele privind evaluarea preliminara. Activitatea sustinuta de la nivelul Organismului Intermediar pentru Programul Regio, din cadrul ADR Centru, duce la determinarea importantei fiecarui proiect depus in cadrul Programului Operational „Regio” 2007-2013. Astfel, putem sa ii asiguram pe locuitorii din centrul tarii ca vom actiona eficient pentru imbunatatirea infrastructurii turistice si a facilitatilor din acest domeniu, absorbind fondurile puse la dispozitia regiunii prin intermediul acestui program”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alba Iulia
22.09.2008