FONDURI NERAMBURSABILE PENTRU DRUMURI JUDETENE IN JUDETUL SIBIU

Un nou contract de finantare nerambusabila prin Programul Operational Regional a fost semnat marti, 23 decembrie 2008 la sediul Consiliului Judetean Sibiu. Este cel de-al patrulea contract semnat la nivelul Regiunii Centru si prevede „Modernizarea Drumului Judetean 106 Sibiu-Cornatel-Altana-Barghis-Agnita”. Depus de catre Consiliul Judetean Sibiu, proiectul solicita spre finantare o suma de peste 48,69 milioane lei, finantare nerambursabila acordata de catre Uniunea Europeana.

Semnarea contractului a avut loc in prezenta massmedia si a reprezentantilor celor doua institutii, ADR Centru si CJ Sibiu, din cele trei parti contractuale. In cadrul evenimentului au fost subliniate rezultatele asteptate prin implementarea acestui proiect. Cu un buget total de peste 59,22 milioane lei, proiectul depus de catre CJ Sibiu, prevede reabilitarea drumului judetean care leaga municipiul Sibiu de orasul Agnita. Principalul obiectiv al proiectului este cresterea dezvoltarii socio-economice durabile a Vaii Hartibaciului, prin imbunatatirea accesibilitatii si mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor in zona. Fondurile nerambursabile solicitate prin proiect vor fi alocate prin POR – Axa Prioritara 2, Domeniul Major de Interventie 2.1: „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia / reabilitarea soselelor de centura” si vor fi gestionate prin intermediul ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar. Conform indicatorilor din proiect, prin reabilitarea infrastructurii DJ 106 Sibiu – Agnita se vor reabilita 13 poduri, se vor moderniza peste 52 de kilometri de sosea, se va reduce timpul de parcurgere a acestei zone cu circa 30%, se vor amenaja 6 intersectii cu o noua structura rutiera si se vor construi 2000 de noi parapeti. Autorii proiectului estimeaza ca prin reabilitarea acestui drum se va reduce numarul accidentelor de circulatie de pe acest tronson rutier cu mai mult de 20% si se asteapta ca atat numarul de turisti, cat si cel al agentilor economici sa creasca semnificativ.

„Semnarea unui contract este urmata, de fapt, de etapa cea mai grea pentru beneficiari, implementarea corecta si la timp a proiectelor, pentru buna absorbtie a fondurilor, conform celor prevazute in proiect. La momentul actual se afla in etapa precontractuala inca o solicitare de finantare pentru reabilitarea drumurilor din judetul Sibiu, iar alte 4 proiecte sunt in diferite etape de analiza a cererilor de finantare, premergatoare celei precontractuale. Pana la urma, judetul Sibiu poate pregati solicitari de finantare viabile pentru a absorbi peste 140 milioane lei pentru reabilitarea drumurilor si a strazilor. Desigur, necesarul este mult mai mare, dar depindem de un buget limitat si, cu toate acestea, judetul Sibiu este unul dintre cele care stie sa atraga eficient fonduri publice nerambursabile, care duc la imbunatatirea climatului economico-social la nivelul Regiunii Centru”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operational Regional in Regiunea Centru, si Consiliul Judetean Sibiu, in calitate de beneficiar, au semnat Contractul de finantare in trei exemplare, urmand ca acestea sa fie transmise Ministerului Dezvoltarii Regionale pentru a fi semnate si la nivelul Autoritatii de Management.

Alba Iulia
23.12.2008