Fondurile REGIO contractate de ADR Centru reabilitează un sit industrial din Odorheiu Secuiesc

Acest proiect, prin care pe terenul aflat în proprietatea Consiliului Judeţean Harghita unde a funcţionat Centrul de Protecţie a Plantelor şi Carantină Fitosanitară din municipiul Odorheiu Secuiesc se va edifica un modern incubator de afaceri, a fost contractat vineri, 17 august 2012 la Miercurea Ciuc. Contractul de finanţare nerambursabilă a fost semnat de domnul Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita şi domnul Simion Creţu, director general ADR Centru. Proiectul este finanţat din fondurile Programului Operaţional Regional, domeniul major de intervenţie 4.2, destinat reabilitării siturilor industriale abandonate, program gestionat de către ADR Centru la nivelul Regiunii Centru.

În municipiul Odorheiu Secuiesc, în vechiul centru pentru protecția plantelor s-au desfăşurat activităţi economice şi industriale, aici fiind depozitate materialele fitosanitare, în vederea ambalării şi distribuției materialelor destinate îngrijirii plantelor. După reorganizare, centrul amintit împreună cu terenul şi clădirile aferente au ajuns în proprietatea Consiliului Judeţean Harghita. Premergător elaborării prezentului proiect s-a realizat un studiu care a avut ca scop evidenţierea gradului de poluare al sitului industrial mai sus amintit. Studiul a fost realizat prin evaluarea rezultatelor și probelor obţinute după 5 forări realizate în acest sens, fiind determinată poluarea solului şi a apei la nivelul pânzei freatice. În concluziile acestui studiu se precizează că solul de sub clădirile în care a funcţionat centrul şi inclusiv clădirile sunt grav poluate cu compuși chimici corozivi și toxici.
Proiectul “Centru Inovativ de Dezvoltare Economică în județul Harghita – ”Harghita Business Center” – Incubator de Afaceri” este cel de-al doilea proiect contractat la nivelul regiunii noastre, din fonduri Regio, pe domeniul destinat reabilitării siturilor industriale poluate şi abandonate. Valoarea totală a cererii de finanţare este de aproape 9,5 milioane lei, din care 4,43 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată de către Consiliul Județean Harghita. Diferenţa dintre cele două sume reprezintă contribuţia adusă de beneficiar la realizarea proiectului. Beneficiarul fondurilor își propune, pe parcursul celor 19 luni de implementare, crearea unor facilități logistice pentru noi investitori, prin reabilitarea sitului industrial și amenajarea unei structuri de sprijinire a afacerilor pe platforma fostului centru de protecție a plantelor.

Fondurile solicitate vor fi investite în activităţi de reabilitare a terenului de 0,32 ha, prin excavarea și îndepărtarea a peste 900 metri cubi teren contaminat, precum şi prin construcția pe circa 700 mp a unui centru de afaceri care să asigure facilitățile logistice pentru investitorii din zona municipiului Odorheiu Secuiesc. De asemenea, cu banii nerambursabili se vor mai implementa măsuri de promovare a noii structuri create şi se vor crea cel puţin 68 de noi locuri de muncă și vor fi atrași în noua locație cel puțin 48 de agenți economici, la o rată de ocupare în cadrul structurii de sprijinire a afacerilor estimată la minim 70%. Din ruinele vechiului centru de protecție a plantelor se vor recupera și refolosi circa 660 tone de deşeuri.

“ Este foarte important acest sprijin pe care ni-l oferă Uniunea Europeană, prin acest domeniu, pentru finanţarea nerambursabilă a transformării unor situri poluate, în spaţii utile şi noi locuri de muncă pentru cetăţenii oraşului. În acest fel se refuncționalizează facilități economice în care mulţi oameni și-ar putea recupera cel puțin o parte din locurile de muncă desființate în decursul timpului. După semnarea, în luna mai, a unui proiect similar în județul Covasna, Regiunea Centru, unde sunt proiecte depuse şi în curs de contractare pe acest domeniu, devine prima dintre regiunile românești în care fondurile europene sunt utilizate judicios pe acest domeniu al Programului Operațional Regional. Autorităţile din regiunea noastră au insistat să păstrăm aceste fonduri pentru reabilitarea siturilor industriale poluate și abandonate, deoarece sunt multe fabrici vechi nefolosite pe care doresc să le reintegreze în mediul economic, ca şi structuri de afaceri sau parcuri industriale,” a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Detalii actualizate permanent despre situația fondurilor nerambursabile contractate în Regiunea Centru, pe toate axele și domeniile de intervenție ale Programului Operațional Regional – REGIO 2007-2013, puteți găsi pe pagina de internet www.regio-adrcentru.ro, gestionată de ADR Centru.