Informatii privind existenta unor masuri de sprijinire a implementarii proiectelor finantate prin Programul Operational Regional

Va aducem la cunostinta ca in data de 03.02.2011 a avut loc la Bruxelles „Reuniunea anuala de examinare a implementarii Programelor Operationale din Romania finantate prin FEDR si FC“. Aceasta intalnire s-a desfasurat intre reprezentantii Comisiei Europene si reprezentantii Autoritatilor de Management si Organismelor Intermediare ale Programelor Operationale aferente Cadrului Strategic National de Referinta.

Principalele discutii ale intalnirii s-au axat pe realizarea Planului de Actiuni prioritare al Guvernului Romaniei privind cresterea capacitatii de absorbtie avand in vedere gradul foarte scazut de absorbtie al Fondurilor Structurale in Romania de doar 2% la sfarsitul anului 2010.

In vederea elaborarii Planului de actiuni, printre problemele existente in implementarea proiectelor si utilizarea fondurilor s-a identificat si dificultatea autoritatilor publice locale in asigurarea cofinantarii si/sau fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor, precum si problema personalului care se ocupa derularea acestor proiecte finantate din fonduri europene, fapt ce determina intarzieri in implementarea proiectelor contractate.

Avand in vedere aceste probleme, Guvernul Romaniei a initiat o serie de masuri care sa vina in sprijinul autoritatilor publice locale, masuri pe care vi le prezentam mai jos:

  1. “Programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei”, care a fost aprobat prin OUG nr. 9 din 17 feb. 2010 si modificata/completata prin OUG nr. 92 din 13 oct. 2010. Programul de sprijin este un program guvernamental, cu caracter national, determinat de aplicabilitatea acestuia pe intreg teritoriul tarii si de importanta accelerarii sistemului de absorbtie a fondurilor europene prin asigurarea resurselor financiare si prin garantarea imprumuturilor necesare pentru cofinantarea proiectelor. Acesta se deruleaza prin intermediul Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Beneficiarii eligibil ai acestui Program sunt entitatile care implementeaza proiecte finantate din instrumente structurale ale Uniunii Europene, cum ar fi: unitati administrativ-teritoriale, institutii de invatamant superior de drept public acreditate, institutii de cercetare-dezvoltare de drept public acreditate, operatori regionali/locali de servicii de alimentare cu apa si canalizare. Informatii suplimentare despre Program si modul cum poate fi accesat se gasesc in informarea ADR Centru pusa pe pagina de internet a Agentiei la adresa […] sau pe pagina de internet a FNGCIMM […].
  2. Hotararea de Guvern nr. 874 din 18.08.2010 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 264/2003 privind stabilirea actiunilor si categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor si limitelor pentru efectuarea de plati in avans din fonduri publice. In baza acestei Hotarari, in cazul contractelor incheiate pentru lucrari de investitii se pot acorda avansuri de pana la 30% din valoarea contractului in conditiile si cuantumurile prevazute in contractele incheiate cu contractorii, cu conditia recuperarii din fiecare plata a unei cote-parti cel putin egale cu procentul in limita caruia a fost acordat avansul, pana la recuperarea integrala a acestuia. In Instructiunea nr. 59/18.10.2010 privind rambursarea cheltuielilor in cadrul proiectelor finantate din Programul Operational Regional, Autoritatea de Management a mentionat la punctul 4 ca „in cazul in care se acorda avansuri catre furnizori/contractori, beneficiarii pot solicita rambursarea valorii acestora“. Instructiunea nr. 59/2010 poate fi accesata integral la urmatoarea adresa […].
  3. Legea 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice si Ordinul nr. 77/2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii 285/2010. In conformitate cu punctul 5 din Anexa la Ordinul 77/2011, persoanele care desfasoara activitati in cadrul unei echipe de proiect finantat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, la clasa de salarizare 70 i se adauga pana la 25 de clase de salarizare suplimentare, stabilite potrivit legii, pe perioada cat isi desfasoara activitatea in aceste conditii, proportional cu timpul de lucru efectiv alocat activitatilor pentru fiecare proiect.

Speram ca informatiile puse la dispozitie va vor sprijini in activitatea dumneavoastra de implementare a proiectelor contractate in cadrul Programului Operational Regional si vor duce la accelerarea utilizarii fondurilor puse la dispozitie si indeplinirea cu succes a obiectivelor propuse prin proiecte.

Pentru clarificari si informatii suplimentare va rugam sa contactati ofiterii de proiect desemnati pentru proiectele dumneavoastra.

Va dorim succes in activitatea dumneavoastra si va multumin pentru colaborare.

Alba Iulia
07.03.2011