JURNALISTII REGIUNII CENTRU AU VIZITAT TREI PROIECTE REGIO DIN JUDETUL SIBIU

Luni, 14 decembrie 2009, peste 20 de jurnalisti din Regiunea Centru au participat la vizita propusa de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, pentru urmarirea stadiului de implementare a proiectelor din judetul Sibiu finantate prin Programul Operational Regional. Pentru a sublinia implementarea transparenta a fondurilor nerambursabile, dar si pentru aprecierea, la fata locului, a evolutiei si calitatii lucrarilor efectuate, jurnalistii au vizitat 3 proiecte din Sibiu si Agnita. Pe parcursul vizitei, cei prezenti au discutat cu beneficiarii fondurilor nerambursabile si cu autoritatile si organizatiile ce au implementat proiectele.

Cele trei proiecte ce au fost vizitate luni de catre mass-media regionala, sunt finantate prin Axa Prioritara 2, ce finanteaza lucrari de reabilitare si modernizare a drumurilor si, respectiv, Axa Prioritara 3 a Programului Operational Regional, ce aloca fonduri reabilitarii si modernizarii infrastructurii sociale.

Periplul jurnalistic si de informare a inceput la sediul Caminului pentru persoane varstnice al Asociatiei „Dr. Carl Wolff” din Sibiu. Proiectul „Cresterea eficientei energetice la Caminul pentru persoane varstnice „Dr. Carl Wolff” din Sibiu, prin izolare termica partiala a cladirii si modernizarea instalatiei de incalzire a apei menajere” finantat prin domeniul major de interventie 3.2, a primit spre finantare suma de 657 mii lei, fonduri nerambursabile. Despre realizarile si beneficiile aduse de aceasta initiativa au vorbit presei doamnele Rhein Ortrun, directorul asociatiei, si Sabina Vasiu, manager de proiect. Jurnalistii au alocat o buna parte din timp pentru a vizita mai multe incaperi reabilitate termic si in care au intalnit persoane varstnice cu care au stat de vorba. Toti cei prezenti au ajuns la concluzia ca o astfel de finantare era absolut necesara si ca, urmand acest exemplu, Asociatia ar putea pregati si alte proiecte pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale persoanelor asistate social.

Cel de-al doilea proiect propus jurnalistilor, a fost „Modernizarea drumului judetean 106 Sibiu – Cornatel – Altana – Barghis – Agnita”. Aceasta initiativa a solicitat spre finantare peste 48 milioane lei, cererea de finantare nerambursabila fiind intocmita de catre Consiliul Judetean Sibiu. Presa a parcurs intreaga lungime a drumului DJ106, de aproape 60 kilometri, observand tronsoanele unde s-au efectuat lucrari de decopertare si de turnare a primului strat din covorul asfaltic. Progresele efectuate au fost prezentate de catre doamna Oana Suciu, manager de proiect, consilier in cadrul CJ Sibiu. Presa a remarcat ca, inainte de inceperea lucrarilor, acest tronson de drum era parcurs in peste 80 de minute, interval care a fost mult extins odata cu demararea activitatilor de reabilitare. Totusi, vestea buna este ca, incepand cu luna octombrie 2011, cand lucrarile vor fi gata, DJ 106 va constitui cea mai scurta legatura intre Coridorul 4 Paneuropean, pe ruta Frontiera Nadlac – Arad – Deva – Sibiu – Ploiesti – Bucuresti, si autostrada Transilvania.

A treia vizita propusa pe agenda evenimentului i-a dus pe jurnalisti in orasul Agnita, pentru a putea urmari ce lucrari de reabilitare se vor face in cadrul proiectului „Reabilitarea si modernizarea arterei principale a orasului Agnita”. Prin acest proiect Consiliul local Agnita a solicitat spre finantare peste 21 milioane lei fonduri nerambursabile. Reabilitarea strazilor principale din orasul sibian este finantata prin Programul Regio, Axa Prioritara 2, Domeniul Major de Interventie 2.1: „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura”. Despre acest proiect au vorbit presei domnul Marius Radu Curcean, primarul orasului Agnita si consultantul Valentin Paun.

„Tinem foarte mult ca presa din Regiunea Centru sa poata vedea la fata locului cum evolueaza lucrarile si pentru ce sunt alocate fondurile nerambursabile. Cetatenii Regiunii Centru vor afla si prin intermediul presei locale sau regionale, stadiul de implementare al proiectelor importante care se deruleaza in regiune. Cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile si obiectivele considerate importante de catre autoritatile sau organizatiile care depun cereri de finantare, sunt aspecte importante atat pentru regiune cat si pentru beneficiarul final, cetateanul. Dorim sa replicam aceste vizite si in celelalte judete din regiune, deoarece in fiecare judet sunt finantate si implementate diverse proiecte ce vor genera imbunatatirea calitativa a situatiei economico-sociale si cresterea nivelului de trai al cetateanului”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, dupa ce a participat, alaturi de ziaristii din Regiunea Centru, la vizitarea celor trei proiecte finantate de REGIO in judetul Sibiu.