Oportunitatile de finantare pentru dezvoltarea turismului au fost prezentate de ADR Centru in cadrul proiectului “PRESERVE”

Luna martie a fost foarte importanta pentru dezvoltarea turismului in Regiunea Centru. La lucrarile Conferintei „PRESERVE pentru un turism durabil”, care a avut loc la Alba Iulia, ADR Centru a sustinut rolul pe care il poate avea acest sector economic in cadrul dezvoltarii regionale. Tema reuniunii din Regiunea Centru, la care au participat peste 130 de delegati din intreaga Europa, a fost “Turismul European in perioada crizei economice: Cum pot regiunile sa foloseasca dezvoltarea durabila pentru asigurarea stabilitatii?”

Turismul este un factor comun al tuturor regiunilor europene, urbane si rurale, deoarece fiecare teritoriu beneficiaza de o mostenire culturala unica si un peisaj care merita a fi conservate. Avand in vedere aceste aspecte, multe exemple arata ca turismul este mai degraba o amenintare a frumusetii si diversitatii peisajelor europene, decat un mijloc al cresterii economice, al crearii de noi locuri de munca si al inovatiei, ceea ce poate agrava noile provocari cu care se confrunta UE. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu ilustreaza faptul ca turismul poate avea un impact negativ asupra comunitatilor gazda din punct de vedere al mediului, socio-cultural si economic. Cu alte cuvinte, regiunile trebuie sa dezvolte cu atentie strategiile lor referitoare la mostenirea culturala, sa gandeasca in termeni sustenabili si sa foloseasca indicatorii corecti daca se doreste obtinerea unui beneficiu maxim din turism.

Sub tutela Ansamblului Regiunilor Europene, regiuni din mai mult de jumatate din tarile europene, inclusiv din Romania, au pregatit un proiect destinat promovarii si imbunatatirii turismului regional. Este vorba despre proiectul PRESERVE, al carui obiectiv principal este de a contribui la o eficacitate imbunatatita a politicilor de dezvoltare regionala, in special a acelor politici regionale care au in vedere mostenirea culturala ca un factor endogen al dezvoltarii economice si sustinerii turismului sustenabil. Bazandu-se pe o metodologie bine stabilita, partenerii din proiect vor face schimb de cele mai bune practici in domeniu, in principal prin intermediul grupurilor de lucru si al seminariilor. Instrumentele grupurilor de lucru vor incuraja procesul de invatare reciproca intr-un larg context european, bazat pe schimburi intre persoane care lucreaza in domeniul administratiilor locale si regionale si in conditii similare de munca. Activitatile proiectului vor conduce, de asemenea, la recomandari politice si planuri regionale de actiune, care grupeaza ambitiile modernizarii si ale cresterii competitivitatii cu problemele de sustenabilitate si conservare ale mostenirii culturale.
Activitatile proiectului includ un set de instrumente al grupurilor de lucru ale partenerilor. Intr-un plan secundar, setul de instrumente va fi testat prin grupuri de lucru, in care partenerii grupului, dupa vizite in teritoriu, cu sedinte si interviuri, vor intocmi rapoarte si vor face recomandari pentru partenerii gazda. Regiunile care gazduiesc intalnirile grupurilor de lucru, vor organiza, de asemenea, seminarii regionale cu cei mai importanti intreprinzatori. Partenerii implicati in proiect se vor intalni ulterior in cadrul unei conferinte de amploare, inter-regionala, pentru a concluziona cum se va putea dezvolta durabil turismul regional european, asigurand, in acelasi timp, securitate sociala si stabilitate economica.

„ADR Centru cauta sa centralizeze toate actiunile privind imbunatatirea turismului in Regiunea Centru. In acest moment atat Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitara „Centrul Transilvaniei” cat si alte entitati lucreaza la definitivarea unor strategii in acest domeniu, Pe de alta parte, fiecare judet are definita, sau in pregatire, propria strategie pentru turism. Cred ca rolul nostru este de a coagula aceste eforturi, de aceea, in cadrul Conferintei de la Alba Iulia, am prezentat participantilor oportunitatile prin care pot fi finantate infrastructura si activitatile de promovare a turismului. Regiunea noastra are un potential turistic deosebit, de aceea am fost onorati de invitatia de a conferentia in cadrul acestei reuniuni, unde participantii s-au dovedit foarte interesati de punctul nostru de vedere, referitor la dezvoltarea regionala a turismului”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.