Municipiul Tirgu Mures este recunoscut la nivel national ca fiind un centru traditional si de calitate in asigurarea serviciilor medicale, cu unitati sanitare de prestigiu in multiple specialitati. Fondurile solicitate prin proiectul contractat urmaresc extinderea gamei de servicii medicale oferite publicului larg, prin crearea unor servicii noi, ridicarea nivelului calitativ al actului medical, prin dotarea si modenizarea cu aparatura si mobilier si, in acelasi timp, reducerea numarului de pacienti redirectionati catre alte unitati, precum si a timpului alocat diagnosticarii. Cele 18 cabinete medicale de specialitate, ce vor fi reabilitate prin acest proiect, fac parte din ambulatoriul Mures si au o aparatura prea veche, de circa 10-20 ani, precum si mobilier de aproape 40 ani, unele inca functionale, desi sunt depasite moral si fizic, altele fiind propuse spre casare.
Atingerea obiectivelor propuse se va realiza prin gruparea cabinetelor in doua locatii, respectiv 12 cabinete vor functiona in imobilul situat in Bd. 1 Decembrie 1918, (fosta Policlinica nr.2) si sase in locatia amplasata in str. Gheorghe Marinescu, nr.1. De asemenea, pe parcursul celor 21 de luni estimate de beneficiar ca fiind necesare pentru realizarea proiectului, se vor efectua lucrari de modernizare a cladirilor din cele doua locatii, de introducerea a utilitatilor generale si specifice unor unitati moderne, precum si achizitionarea de echipamente si de mobilier.
„Reabilitarea si dotarea spitalelor si a ambulatoriilor de specialitate cu sprijinul fondurilor nerambursabile a reprezentat o oportunitate pentru autoritatile locale, atat din mediul urban, cat si pentru cele din mediul rural. Din pacate, si bugetul alocat acestui domeniu s-a dovedit a fi insuficient pentru nevoile de finantare ale oraselor ce au reusit sa-si depuna proiectele in termen. Acesta este cel de-al cincilea proiect contractat la nivelul Regiunii Centru pentru finantarea unui ambulatoriu de spital, celelalte fiind localizate in judetele Alba, Sibiu si Harghita. Prin fondurile contractate pana in prezent, de peste 3,5 milioane euro, vom reusi sa implementam proiecte de reabilitare si dotare cel putin pentru o parte din infrastructura de sanatate din Regiunea Centru. Conditiile de spitalizare sau aparatura folosita in spitalele si ambulatoriile publice sunt destul de departe de standardele minime europene, insa cetatenii din zonele arondate spitalelor ce vor fi finantate vor putea sa beneficieze de servicii medicale de calitate dupa o perioada de timp destul de scurta”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Fondurile solicitate de catre Consiliul Judetean Mures pentru proiectul “Modernizarea si dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic Judetean”, sunt alocate prin domeniul major de interventie 3.1 din cadrul Programului Operational Regional, derulat la nivelul Regiunii Centru de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Pe acest domeniu, ADR Centru va sustine investitii in valoare totala de circa 28 milioane euro, prin proiectele contractate, prin care sumele nerambursabile sunt deja angajate, precum si prin proiectele aflate in faza precontractuala.