Promovarea Fondurilor Structurale in judetul Mures

Joi, 5 februarie 2009, la sediul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Mures, a avut loc Masa rotunda dedicata oportunitatilor de finantare din fonduri europene post-aderare, cu tema “Accesati fonduri europene!” Scopul acestei reuniuni de la Tirgu Mures a vizat cresterea gradului de informare a potentialilor beneficiari de finantare nerambursabila din mediul privat cu privire la oportunitatile din acest domeniu aduse de fondurile europene post aderare.
La evenimentul organizat de catre CCIA Mures a participat activ si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, care a sustinut o importanta prezentare a Programului Operational Regional REGIO 2007-2013, a principalelor axe si domenii majore de interventie (DMI) care se adreseaza mediului privat din Regiunea Centru. Aceasta prezentare a fost realizata de catre doamna Ramona Militaru, Sef Birou Regional Mures din cadrul ADR Centru.
Pe langa ADR Centru, la invitatia doamnei Stela Bataga, Director Programe in cadrul CCIA Mures, initiatoarea si moderatoarea intalnirii, au mai raspuns favorabil si reprezentanti din partea OTIMMC Mures – domnul Adrian Daniel, consilier – dar si din partea APDRP Mures – doamna Carla Caldararu, sef serviciu. Desigur, printre cei peste 50 de participanti la aceasta masa rotunda s-au numarat si reprezentanti ai institutiilor financiare nebancare, precum si ai unor banci interesate in sustinerea sectorului IMM si in acordarea de facilitati fiscale pentru investitorii care decid sa acceseze fonduri europene.
Pe marginea materialelor prezentate de catre reprezentantii institutiilor care deruleaza finantari nerambursabile au avut loc mai multe runde de discutii, care au analizat fenomenul complex al surselor de finantare nerambursabila. Pornind de la ideea ca oportunitatile de finantare pentru mediul privat sunt extrem de importante intr-o perioada in care infuzia de capital este o necesitate vitala pentru multe sectoare economice, participantii la masa rotunda de la Tirgu Mures au discutat, timp de peste trei ore, despre metodele de materializare a indemnului de a accesa fondurile europene. Tema acestui eveniment a fost intens dezbatuta, fiind lansate numeroase intrebari cu privire la tehnicile prin care potentialii beneficiari se pot asigura ca au realizat proiecte bune, finantabile si care pot deveni proiecte de succes. Acest lucru se va putea realiza fie realizand proiecte pe DMI 4.3 din cadrul Axei Prioritare 4 a Programului REGIO, fie aplicand pe domeniile din cadrul POS CCE, respectiv, pentru mediul rural, pe cele din cadrul PNDR. A fost ridicata si problematica zonelor periurbane, care nu sunt vizate nici de programele destinate zonelor urbane, dar nici de cele destinate zonelor rurale, precum si posibilitatea de a se realiza proiecte combinate, evident, respectandu-se legislatia cu privire la valoarea maximala a sprijinului nerambursabil.
Toti participantii la acest eveniment, printre care s-au numarat multi reprezentanti ai unor societati de consultanta in domeniul accesarii fondurilor europene, s-au declarat extrem de multumiti de ideea organizarii unei astfel de sesiuni de informare, cu atat mai mult cu cat sprijinul informational oferit de ADR Centru, precum si de alte institutii si organizatii, devine din ce in ce mai specializat pe problematica specifica beneficiarilor de finantare. Referindu-se la prezentarea sustinuta de catre ADR Centru, doamna Stela Bataga, moderatoarea reuniunii, a subliniat aspectele importante ale proiectelor finantabile prin Programul REGIO si a multumit Biroului Regional Mures din cadrul ADR Centru pentru sprijinul oferit in organizarea unui eveniment atat de complex.