Fonduri REGIO Centru pentru modernizarea Casei de Cultură și realizarea unui nou loc de joacă în Luduș

Un nou proiect cu finanțare Regio va susține administrația publică locală din orașul Luduș și asigură  fondurile necesare pentru realizarea lucrărilor de modernizare și echipare a Casei de Cultură din oraș. Contractul de finanțare nerambursabilă semnat recent de către primarul orașului Luduș, domnul Moldovan Ioan Cristian, și de către directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, domnul Simion Crețu, a dat undă verde demarării activităților prevăzute în proiect. Fondurile solicitate de Primăria orașului, beneficiarul proiectului, sunt alocate din Programul Operațional Regional 2014-2020, prin prioritatea ce vizează regenerarea orașelor mici și mijlocii.

 Datele proiectului:

Proiectul cu titlul ”Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Casa de Cultura din orașul Luduș, județul Mureș” are o valoare totală de 7.679.462,14 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 7.455.396,45 lei, respectiv 1.600.729,24 euro. Termenul de finalizare al lucrărilor prevăzute în proiect este 31.12.2023.  Fondurile sunt alocate în cadrul Axei Prioritare 13 a POR 2014-2020, Obiectivul Specific 13.1, prin care se finanțează proiectele ce vizează ”Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”.

După cum am mai spus, îmi place să cred că în orașul meu natal muncim împreună să construim un viitor pentru noi toți, aici. Alături de echipa primăriei, încercăm să atragem cât mai multe fonduri, prin aceste proiecte, pentru dezvoltarea orașului, să îmbunătățim infrastructura spațiilor publice și să oferim tuturor un motiv pentru a rămâne acasă. Cultura nu include numai arte și literatură, ci și modul de viață al comunității locale, oferind o scenă pentru exprimarea tradițiilor și a credințelor noastre. Servicii accesibile și de înaltă calitate, locuințe la prețuri accesibile, educație, cultură, locuri de muncă, servicii de îngrijire a copiilor, servicii medicale și transport public accesibil pentru toate zonele din oraș, acestea sunt obiectivele prin care ne propunem revitalizarea orașul Luduș” a declarat Cristian Ioan Moldovan, primarul orașului Luduș.

Administrația orașului Luduș își propune ca, prin proiectul de față, să modernizeze spațiului din oraș dedicat culturii, permițând accesul cât mai multor grupuri la acțiunile ce țin de promovarea specificului local: evenimente și serbări organizate. Acest proiect integrat de revitalizare a orasului Luduș – prin reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Casei de Cultură “Pompeiu Hărășteanu”, precum și prin înființarea unui loc de joacă în zona centrală – se află în continuarea unor inițiative de dezvoltare durabilă a orașului Luduș, prin dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor de bază pentru populația orașului. Acestea constau în modernizarea și dotarea ambulatoriului spitalului orășenesc „Dr. Valer Russu”, viabilizare teren pentru ansamblul de locuințe din oraș, modernizare piață – construire hala agroalimentară, modernizare, amenajare și dotare Parcul Tineretului.

”Este cel de-al șaselea contract de finanțare Regio semnat cu Primăria orașului Luduș în această perioadă, 2014-2021, care astfel, atrage în total aproape 12 milioane euro pentru îmbunătățirea calității vieții celor peste 15 mii de locuitori. Suntem convinși că și acest proiect va fi realizat conform graficului de implementare, iar dovada stă în Parcul Tineretului, realizat prin fonduri Regio, inaugurat în luna mai 2020, aș spune chiar la timp pentru a oferi o oază de recreere după lock-down-ul din pandemie, un parc de cinci stele în care cetățenii doresc să-și petreacă timpul liber și care este și exemplu pentru multe localități. Celelalte proiecte deja sunt în implementare și execuție, fiind realizate lucrări de reabilitare termică a șase blocuri din oraș, se modernizează sistemul de iluminat public, se va construi o creșă, iar Școala gimnazială ”Ioan Vlăduțiu” va fi o unitate de învățământ cu săli de clasă, echipamente și mobilier la standarde europene. Suntem siguri că atât cetățenii, cât și vizitatorii vor aprecia modernizarea orașului, ce se va realiza până în 2023,” a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Investiții prevăzute în proiect:

Clădirea Casei de Cultură va fi modernizată și reabilitată astfel încât circuitul funcțional să asigure o mai bună utilizare a spațiului existent și va fi recompartimentată prin refuncționalizarea și crearea unor noi spații necesare desfășurării activităților culturale, în condiții sporite de confort și siguranță în exploatare. Extinderea clădirii se va realiza pentru două activități, crearea de spații suplimentare pentru repetiții destinate pregătirii unor spectacole sau activități culturale, care necesita pregătire specifică și îndelungată, precum și pentru amenajarea unei săli de conferințe cu o capacitate de 104 locuri. Etajarea se va realiza în partea din spate a clădirii, cu amenajarea unei biblioteci și a unei săli de lectură, având o scară de acces cu ieșire direct în exteriorul clădirii, pe fațada posterioară, pentru a nu intercala funcțiunile constricției. Noul spațiu modernizat va fi dotat cu mobilier și echipament adecvat, necesar desfășurării activităților cultural-artistice. Se vor realiza lucrări exterioare pentru refacerea zonei verzi pe o suprafață de 78 mp, alei pietonale pe 238 mp, precum și 301 mp de spații de parcare și alei auto. Lista echipamentelor ce vor fi achiziționate pentru Casa de Cultură conține boxe active, video proiector, TV LED, sistem wireless cu microfon de mâna, sistem wireless pentru instrumente muzicale, laptop, efecte de lumini și scenă, scaune sala de spectacole, cortină, scaune sala de conferințe, ecran proiecție perete, amplificator sonorizare, camera monitorizare video.

Prin cea de-a doua componentă a proiectului, din bugetul alocat, pe o suprafață de teren din vecinătatea Casei de cultură, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 26, se va înființa un loc de joacă modern. Pe amplasament se propune înființarea unui loc destinat copiilor din localitate, cu alei pietonale în suprafață de peste 46 mp, suprafețe de protecție în locul de joacă cu suprafață de aproape 40 mp, amplasarea de bănci din lemn pe structură metalică, amplasarea a doua leagăne și trei balansoare. Se va realiza o zonă verde în suprafață de aproape 35 mp și se vor planta copaci. Suprafața totală pe care se va realiza locul de joacă este de 154,15 mp.