Regiunea Centru, din nou prima la nivel national, in Programul REGIO – UN SINGUR PROIECT DEPUS PENTRU REABILITAREA ZONELOR INDUSTRIALE POLUATE

Primul proiect si singurul la nivel national, pana in acest moment, a fost depus la sediul ADR Centru din Alba Iulia, spre finantare nerambursabila pe domeniul destinat reabilitarii siturilor poluate din cadrul Programului Operational Regional. Lansat in urma cu un an, domeniul majoritar de interventie 4.2 „Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati”, cu un buget de 235,4 milioane euro, nu a avut depusa, pana in prezent, nicio cerere de finantare nerambursabila in niciuna dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

“Datorita faptului ca nu au fost depuse cereri de finantare pe acest domeniu, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a luat in considerare realocarea fondurilor de pe acest domeniu catre alte domenii, a caror bugete s-au dovedit insuficiente numarului mare de fonduri solicitate. Interesul de a reabilita siturile industriale, la noi, in Regiunea Centru, a fost manifestat in repetate randuri de catre autoritati. Dar, pe langa complexitatea proiectelor, acestia se confrunta cu probleme legate de proprietatea siturilor sau cu fonduri insuficiente in comparatie cu costurile mari ce rezulta din cheltuielile necesare pentru curatarea fostelor fabrici poluante si transformarea lor in investitii profitabile. Cu toate acestea, eforturile noastre de promovare a acestei oportunitati de finantare au gasit ecou in randul solicitantilor eligibili si acum suntem singura regiune care are depus un proiect pe acest domeniu”, a declarat domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru.

Lansat in 25 aprilie 2008, domeniul 4.2 aloca Regiunii Centru un buget de 25, 66 milioane euro, cu scopul de a sprijini autoritatile locale in reabilitarea siturilor industriale abandonate. Conform ghidului de finantare, proiectele de reabilitare a siturilor trebuie sa se desfasoare in 2 etape. Prima are ca scop decontaminarea terenurilor siturilor industriale poluate, preluarea si depozitarea substantelor toxice si periculoase, precum si imbunatatirea calitatii terenurilor decontaminate, demolarea cladirilor, planarea terenului, inclusiv ambalarea si transportul deseurilor. In cea de-a doua etapa, proiectul trebuie sa pregateasca situl pentru noi activitati prin construirea, modernizarea sau extinderea cladirilor si a infrastructurii rutiere si feroviare, extinderea utilitatilor de baza (apa, curent, canalizare, etc) si dotarea noilor constructii cu echipamente. Scopul celei de-a doua etape este de a atrage investitii, de a revigora si dezvolta economiile locale si regionale.

In vederea pregatirii proiectelor pentru acest domeniu, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat, pe parcursul anilor 2008 si 2009 o serie de intalniri si seminarii care s-au adresat acestui domeniu major de interventie. Ca aurmare a acestor intalniri si discutii a fost realizata o analiza la nivel regional din care rezulta ca ar exista un numar de 5 proiecte care se doresc a fi depuse pe acest domeniu major de interventie, cu o valoare totala de 154 milioane lei (aproximativ 36,68 milioane euro).

Valoarea totala a unui proiectul trebuie sa fie cuprinsa intre minim 1.700.000 lei si maxim 85.000.000 lei. Contributia proprie a beneficiarului este de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru prima etapa si minim 50% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru a doua etapa.

Alba Iulia
12.10.2009