Regiunea Centru se dezvolta cu fonduri europene urmand experienta Landului Brandenburg – Germania

Un schimb de bune practici si diseminarea unor rezultate de succes in domeniul dezvoltarii urbane din Regiunea Centru, au fost temele Conferintei internationale ce a avut loc la Alba Iulia intre reprezentantii Regiunii Centru si cei ai Landului german Brandenburg. Peste 50 de persoane – reprezentanti ai administratiei publice locale, ai mediului educational universitar si preuniversitar, precum si ai mediului de afaceri din Regiunea Centru, alaturi de factori de decizie politici si administrativi din regiunea partenera germana – au fost prezente la conferinta. Principalele teme de discutie au fost exemplele de succes in domeniul educational, tendintele administrative de dezvoltare la nivel urban, posibilitatile de dezvoltare urbana, dar si rezolvarea problemelor economice cu care se confrunta in prezent administratiile locale.

Delegatia germana, condusa de doamna Barbara Richstein, Presedinta Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului landului german, a efectuat aceasta vizita oficiala, ca urmare a invitatiei transmise de Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Centru. La Alba Iulia delegatia germana s-a intalnit cu partenerii romani condusi de dl. Ion Dumitrel, presedinte CJ Alba si vicepresedinte al CDR Centru. In urma acestei vizite a fost subliniata evolutia ADR Centru in calitate de organism intermediar regional, ce implementeaza Programul Operational Regional si alte programe cu finantare europeana. Rolul vizitei a fost de a marca sprijinul obtinut, prin acest parteneriat inter-regional, in dezvoltarea regiunii si calificarea personalului, aspecte care au garantat implementarea cu succes a proiectelor de dezvoltare regionala.

Proiectele de succes implementate din fondurile Regio la nivelul Regiunii Centru au fost ilustrate prin vizitele efectuate in municipiile Brasov, Alba Iulia si Sibiu. Delegatia germana punctat si teme importante pentru viitoarea perioada de programare a fondurilor europene, precum cooperarea in domeniile economico-sociale si dezvoltarea de proiecte in domeniul energiilor regenerabile.

Deoarece au fost vizitate importante proiecte de dezvoltare urbana, la Brasov, dar si la Alba Iulia, centre de cercetare, asezaminte sociale si obiective turistice de anvergura europeana, delegatia germana a fost impresionata de modul in care parteneriatul bilateral a dus la dezvoltarea capacitatii institutionale a administratiei publice locale din regiune, dar si a ADR Centru de a genera si derula proiecte semnificative, de impact, care atesta sprijinul de care beneficiem pentru dezvoltare din partea Uniunii Europene. Concret, germanii au fost incantati de Centrul de Competenta pentru tehnologii moderne GENIUS si de proiectele din cadrul Polului de crestere Brasov, de aspectul exceptional al Cetatii Vauban din Alba Iulia si de calitatea lucrarilor executate si au constatat ce rol important au avut proiectele Regio din municipiul Sibiu. Miercuri, 23 octombrie, delegatia germana a parasit Regiunea Centru, cu regretul ca nu a beneficiat de mai mult timp pentru a putea vedea mai multe proiecte.

”Prin organizarea acestei vizite, precum si a intalnirii de lucru de la Alba Iulia, cu factori de decizie din administratia publica locala din Regiune, am reusit sa consolidam relatiile de colaborare dintre cele doua regiuni, demarate in urma cu 10 ani si sa stabilim repere pentru diversificarea domeniului viitoarelor colaborari. Am beneficiat, pe parcursul acestor ani de parteneriat, de exemple implementate cu succes in Germania, de proiecte inovative la care am fost parteneri, de experienta lor in redactarea strategiilor de dezvoltare regionala. Toate aceste aspecte le-am preluat si le-am adus la cunostinta colaboratorilor nostri din toate domeniile vietii social-economice din Regiunea Centru si iata ca acum am reusit sa-i surprindem noi pe cei care ne-au sprijinit in dezvoltarea noastra profesionala. Ca urmare a proiectelor noastre comune, azi putem sa demonstram ca investitia realizata in capitalul uman si in metodologia de elaborare a strategiilor si planurilor de dezvoltare regionala, se poate vedea prin exemple concrete in toate proiectele Regio derulate in fiecare judet din cele sase ale Regiunii Centru, respectiv in Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Colaborarea intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a debutat in perioada 2002-2003 pentru implementarea Planului National de Dezvoltare si s-a dezvoltat continuu, prin intermediul altor proiecte si initiative parteneriale. In anii ce au urmat, in cadrul a trei proiecte de Twinning realizate, activitatea s-a concentrat asupra dezvoltarii capacitatii institutionale a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, in vederea coordonarii procesului de dezvoltare regionala. Pe langa activitatile specifice colaborarii inter-regionale, s-au dezvoltat si alte parteneriate intre cele doua regiuni, precum si colaborari punctuale in diferite proiecte europene.

Experienta ADR Centru s-a dezvoltat continuu, incepand cu anul 2003, fiind astfel asigurata dezvoltarea si consolidarea relatiilor la nivelul reprezentantilor politici si administrativi din Regiunea Centru cu Landul Brandenburg, in acelasi timp fiind acordat tot sprijinul necesar administratiei si institutiilor publice din Regiunea Centru.

Prezentarea parteneriatului romano-german. [Vezi detalii]