ROMANIA ARE UN CONCEPT STRATEGIC PENTRU DEZVOLTARE TERITORIALA PANA IN ANUL 2030

Marti, 11 noiembrie 2008, sub inaltul patronaj al Primului Ministru al Romaniei, in Aula Magna a Academiei Romane, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a lansat „Conceptul strategic de dezvoltare teritoriala – Romania 2030”. Acest document va reprezenta modalitatea prin care tara noastra va raspunde la necesitatile privind fundamentarea tehnica si stiintifica a celei de-a treia dimensiuni a politicii de coeziune a statelor europene, prevazuta in noul Tratat al UE. La eveniment a participat si domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru, in calitate de reprezentant teritorial al Regiunii Centru.

Deoarece, la nivelul Uniunii Europene, componenta teritoriala isi afirma tot mai mult rolul in abordarea politicilor specifice, in special in conditiile in care fenomenele globale o solicita, toate statele Uniunii au admis necesitatea de a dezvolta sisteme si institutii care trebuie sa se ocupe cu strategiile si planificarea dezvoltarii teritoriale. Aceste organisme vor implica specialisti de inalta calificare pluridisciplinara, care pot fundamenta tehnic si stiintific progresul in modele de abordare teritoriala a dezvoltarii Europei in ansamblu. Practic, prin Agenda Teritoriala a Uniunii Europene se vor elabora documente si instrumente complexe de planificare, prin care sa poata fi gestionate corespunzator crizele continentale, inclusiv in domeniile energetic, demografic, financiar, climatic, sau al alimentatiei.

Cum si Romania este stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, a fost demarata elaborarea unei Strategii de dezvoltare teritoriala pe termen lung a tarii noastre. In privinta planificarii teritoriale, care trebuie sa stea la baza oricaror activitati concrete pentru dezvoltare durabila, a fost elaborat „Conceptul Strategic de Dezvoltare Terioriala (CSDTR) – Romania 2030”, care este un document din cadrul sistemului complex de reforma, inclusiv legislativa, institutionala si profesionala, prevazut a completa strategia de dezvoltare a Romaniei, pana la atingerea coordonatelor economice comparabile cu actualele state dezvoltate ale Europei. Proiectul CSDTR a fost prezentat public in cadrul unui eveniment organizat de MDLPL, prezidat de domnul ministru Laszlo Borbely si la care au participat reprezentanti ai Cancelariei Primului Ministru Calin Popescu Tariceanu.

“Evenimentul de la Bucuresti a fost inscris in cadrul activitatilor de definire a directiilor de dezvoltare teritoriala pe termen lung ale Romaniei. CSDTR stabileste liniile directoare de dezvoltare teritoriala la scara regionala, interregionala si nationala. Consideram ca un asemenea document strategic este menit a completa strategiile sectoriale, pe baza carora au fost demarate Programele Operationale din cadrul sistemului de Instrumente Structurale, prin care Uniunea Europeana sprijina dezvoltarea Romaniei. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru deruleaza in acest moment Programul Operational Regional, ca parte a strategiei de dezvoltare a regiunilor Romaniei. Dar, pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare fata de tarile europene, fiecare regiune, ca si Regiunea Centru, trebuie sa isi defineasca prioritatile in ceea ce priveste conceptele de dezvoltare teritoriala. De fapt, in ultima instanta, aceasta a fost si ideea pentru care a fost adoptata, la nivel european, Carta Verde a Coeziunii Teritoriale. Acum vom avea un instrument eficace pentru maximizarea impactului investitiilor straine si nationale, corelat cu strategiile de dezvoltare teritoriala durabila”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, dupa participarea la prezentarea publica a proiectului CSDTR la Bucuresti.

Alba Iulia
13.11.2008