Spitalul din Abrud este primul din Regiunea CENTRU care beneficiaza de fonduri Regio pentru reabilitare si modernizare

Programul REGIO aduce o veste buna pentru motii din judetul Alba. Spitalul din Abrud beneficiaza de finantare nerambursabila pentru reabilitare si modernizare, prin implementarea proiectului „Modernizare, reabilitare si echipare corp cladire Ambulatoriu de spital Abrud”, finantat din fonduri europene, prin Programul Operational Regional. Contractul de finantare, in valoare totala de aproape 2 milioane lei, din care suma nerambursabila este de 1.574.476,19 lei, a fost semnat miercuri, 28 aprilie 2010, de catre domnii Tiberiu Ioan Ratiu, primarul orasului Abrud si Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectul prevede imbunatatirea calitatii infrastructurii serviciilor de asistenta medicala si cresterea pe aceasta baza a calitatii serviciilor medicale, lista specializarilor propuse spre a beneficia fonduri nerambursabile in cadrul Ambulatoriului de la Spitalul din Abrud fiind: Pediatrie, Obstetrica-Ginecologie, Chirurgie generala, ORL, Medicina interna, Recuperare.

Durata de implementare a proiectului este de 8 de luni, principalele lucrari efectuate fiind inlocuirea tamplariei interioare si exterioare, inlocuirea acoperisului cladirii, recompartimentari incaperi conform normelor sanitare corespunzatoare cerintelor UE si construire rampe acces persoane cu handicap. In plus, prin proiect vor fi achizitionate 66 de noi echipamente moderne de diagnostic, intre care: aparat analizator pentru laboratorul de ambulatoriu, aparat videoendoscopic, aparat combina electro-terapie, analizator biochimic, autoclav laborator, electrocardiograf, ecograf, generator oxigen.

Prin depunerea acestei cereri de finantare, Unitatea administrativ – teritoriala Orasul Abrud, precum si locuitorii Tarii Motilor doresc sa beneficieze de cresterea calitatii serviciilor oferite in cadrul ambulatoriului, pentru prevenirea aparitiei sau dezvoltarii anumitor boli, pentru reducerea sau chiar eliminarea perioadei de spitalizare si pentru a oferi cetatenilor acces larg la servicii de sanatate acordate in conditii de igiena si siguranta.

Finantarea va fi acordata in cadrul Axei Prioritare 3, Domeniul Major de Interventie 3.1 – „Reabilitarea, modernizarea si echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate” al Programului Operational Regional, proiectul fiind primul de acest gen contractat la nivel regional in cadrul acestui domeniu de interventie.

„Domeniul de finantare referitor la investitiile in infrastructura medicala este deosebit de sensibil, la nivelul intregii tari. Fondurile pentru sanatate nu pot fi considerate aproape niciodata suficiente, deoarece, mai repede sau mai tarziu, fiecare dintre noi va apela la servicii medicale. In Romania sistemul medical este mult subfinantat, dar fondurile europene pot sa repuna pe linia de plutire acele institutii medicale care se dovedesc viabile si care ofera conditii din ce in ce mai bune pacientilor. Aceasta este ratiunea pentru care a fost pregatit acest domeniu in cadrul programului REGIO, iar acum asistam la prima semnare de contract pentru modernizarea infrastructurii medicale in regiunea noastra. Avem nevoie de infrastructura de sanatate de calitate in fiecare judet si localitate a regiunii, pentru a se asigura accesul egal al cetatenilor la serviciile medicale. Pe de alta parte, deoarece depunerea de proiecte pe acest domeniu al programului se va suspenda peste cateva zile, si la acest domeniu fondurile disponibile s-au dovedit insuficiente comparativ cu gradul nevoii de finantare”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.