Strategiile de dezvoltare a polilor de crestere din Romania s-au discutat la Brasov

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, impreuna cu Departamentul Pol de Crestere municipiul Brasov, a organizat un seminar de lucru cu rolul de a analiza modul in care se pot implementa proiectele de dezvoltare urbana durabila in cadrul marilor areale urbane, in perioada 24 si 25 februarie, la Poiana Brasov. Evenimentul s-a bucurat de o participare reprezentativa, la lucrari fiind prezenti reprezentantii Comisiei Europene, prin Directoratul pentru Politici Regionale – DG Regio, precum si domnul Razvan Murgeanu, secretar de stat in cadrul MDRT, alaturi de directori din AM POR, ACIS si alte institutii care se preocupa de absorbtia fondurilor europene nerambursabile.

Polii de Crestere din Romania sunt nominalizati prin HG 998/2008 si reprezinta acele areale urbane mari in care se realizeaza cu prioritate investitii din programele cu finantare comunitara si nationala. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru a fost desemnat ca si pol de crestere municipiul Brasov si arealul metropolitan aferent. In urma cu un an, tot la Brasov, ADR Centru a prezentat conceptul polului de crestere, rolul coordonatorului de pol si obiectivele Planului Integrat de Dezvoltare ale polului de crestere Brasov.
Seminarul derulat in Poiana Brasov si-a propus sa dezbata stadiul implementarii Planurilor Integrate de Dezvoltare de la nivelul fiecarui Pol de Crestere din tara si a problemelor intampinate in derularea proiectelor cu finantare europeana. Participantii au convenit sa-si coreleze activitatile, pentru imbunatatirea mediului de lucru dintre coordonatorii de pol si autoritatile de management, fara a fi neglijate nici perspectivele pentru viitoarea perioada de programare, 2014-2020. Tinand cont ca activitatea polilor de crestere din Romania este finantata din Programul Operational Asistenta Tehnica si vizeaza implementarea unor proiecte integrate, care pot obtine fonduri prin mai multe programe operationale, la Brasov s-au analizat si aspectele concrete privind necesitatile de finantare pentru Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara, prin Programele Operationale de Dezvoltare a Capacitatii Administrative si de Asistenta Tehnica, precum si responsabilitatile pe care le vor avea coordonatorii de poli de crestere pe perioada de implementare a proiectelor din PID. La eveniment au participat peste 50 de persoane, reprezentand Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, polii de crestere si Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara, agentiile de dezvoltare regionala, autoritatile de management, ACIS, DG Regio si alte institutii.

”ADR Centru este implicata direct in acest proces deoarece, prin intermediul Axei Prioritare 1 din cadrul Programului Operational Regional, se doreste cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca, prin reabilitarea infrastructurii si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a antreprenoriatului in Polul de Crestere Brasov. Locuitorii din aceasta zona vor fi beneficiarii noului concept de dezvoltare urbana, pe baza Planurilor Integrate. La nivelul Zonei Metropolitane Brasov este intocmita o lista de 130 proiecte care vor sprijini realizarea acestor obiective. 33 dintre aceste proiecte, avand o valoare totala de peste 112 milioane euro, vor fi finantate prin intermediul programului REGIO – Axa prioritara 1, restul urmand sa atraga resurse din celelalte programe operationale, din bugetul de stat sau bugetul local, precum si din surse private. Prin aceasta reuniune suntem interesati sa punem la punct sistemul de colaborare dintre departamentele care se ocupa cu implementarea tuturor acestor proiecte”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

”Zona Metropolitana Brasov include 15 localitati si Consiliul Judetean Brasov dupa cum urmeaza: Brasov, Codlea, Sacele, Ghimbav, Predeal, Rasnov, Bod, Cristian, Crizbav, Halchiu, Harman, Prejmer, Sanpetru, Tarlungeni si Vulcan. La nivelul acestei zone a fost creata o agentie metropolitana care se ocupa de realizarea si implementarea Planului Integrat de Dezvoltare si a proiectelor aferente acestuia. Pe langa proiectele finantate prin programul REGIO, inca 100 de initiative, cu o valoare totala de aproape doua miliarde euro, vor putea obtine finantare din fonduri guvernamentale si locale, fonduri private si din celelalte programe operationale, sau programele de cooperare”, a declarat domnul Mihail Vestea, director Departament Pol Crestere Brasov.

Alba Iulia, 25.02.2011