Vasta reabilitare a infrastructurii rutiere in Tirgu Mures cu fonduri Regio

In urma cu exact doi ani, municipiul Tirgu Mures a angajat peste 50 milioane de lei fonduri nerambursabile, pentru modernizarea a 13 kilometri din cadrul a sapte strazi, care au rolul de a descongestiona traficul rutier greu in zona centrala a orasului de pe Mures. Aceste fonduri au fost alocate prin Programul Operational Regional, Axa prioritara 2, domeniul major de interventie 2.1.

Acum, la Tirgu Mures s-au semnat alte doua contracte de finantare, pentru proiectele din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana a municipiului, prin care sunt solicitate fonduri REGIO pentru reabilitarea a inca 19 strazi, precum si pentru cresterea calitatii vietii si sporirea gradului de siguranta a cetatenilor municipiului, prin monitorizarea zonelor urbane. Aceste contracte, in valoare totala de peste 41 milioane lei, au fost semnate de catre doamna Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, de catre domnul Simion Cretu, director general Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si de catre domnul Dorin Florea, primarul municipiului Tirgu Mures. Evenimentul a avut loc in prezenta premierului Emil Boc si a peste 20 de jurnalisti.

Proiectul „Modernizare retea stradala la nivelul municipiului Tirgu Mures – Transa I”, prevede reabilitarea si modernizarea a 19 strazi din municipiu, strazi care preiau fluxurile de trafic din zonele functionale ale municipiului. Prin reabilitarea acestor artere se doreste imbunatatirea conditiilor de trafic din municipiu, dar si fluidizarea traficului pe una din cele mai aglomerate rute de iesire din oras, pe directia Cluj Napoca – drumul european E 60. Cererea de finantare are prevazut un buget total de peste 37,5 milioane lei, din care circa 30 milioane lei reprezinta valoarea totala eligibila spre finantare, ce include si 0,6 milioane lei contributia Consiliului Local la cheltuielile eligibile. Prin acest proiect vor fi reabilitate si modernizate strazi din zona centrala, in lungime de peste 12 kilometri si vor fi reamenajate trotuare in lungime totala de peste 31 kilometri. Dupa 27 de luni, perioada de implementare a proiectului, o suprafata carosabila de peste 80.000 mp va asigura sustenabilitatea si imbunatatirea infrastructurii urbane pentru cei peste 150.000 targumureseni, dar si pentru vizitatorii orasului. Beneficiarul direct al fondurilor a apreciat ca numarul de turisti in Tirgu Mures va creste cu circa 30%, dupa realizarea acestei investitii.

Celalalt proiect din cadrul PIDU Tirgu Mures, semnat vineri, 6 mai 2011, vizeaza monitorizarea zonelor urbane ce prezinta pericol social si grad de infractionalitate ridicat, prin achizitionarea si amplasarea a 25 de camere de supraveghere. Cererea de finantare, cu titlul „Sistem de monitorizare pentru siguranta populatiei”, are un buget total de peste 3,5 milioane lei, din care circa 2,7 milioane lei sunt cheltuieli eligibile. Initiativa are un important rol social, deoarece se vor monitoriza zone cu grad de infractionalitate ridicat: Mureseni, Dambu, Calea Sighisoarei – B-dul Pandurilor si Valea Rece. Dupa cele 12 luni de implementare a proiectului, va creste siguranta copiilor in scolile si gradinitele aflate in zone de risc, dar va creste si siguranta cetatenilor, prin diminuarea furturilor din autovehicule si a talhariilor.

„Aceste doua proiecte din cadrul PIDU Tirgu Mure pot rezolva doua probleme importante dintr-un areal urban. In primul rand, se continua modernizarea infrastructurii de transport, care este mereu una dintre prioritatile unui oras, fiind necesara pentru dezvoltarea sa economica. Astfel, fondurile angajate prin proiectele destinate strict domeniului infrastructurii de transport, in urma cu doi ani, sunt si mai bine valorificate, iar impactul acestor investitii va fi unul semnificativ. Municipiul Tirgu Mures mai are inca un proiect ce urmareste modernizarea infrastructurii rutiere, care se afla in faza precontractuala si care va completa aceste investitii. Astfel se va asigura descongestionarea traficului, mai ales acum, cand studiile de trafic impun fluidizarea circulatiei si cand activitatile economice necesita flexibilitate si rapiditate, iar reducerea timpilor de parcurgere a unei rute a devenit un element de civilizatie.

Proiectul pentru investitii in monitorizarea sigurantei cetatenilor va duce la imbunatatirea calitatii vietii si sporirea gradului de siguranta a cetatenilor municipiului Tirgu Mures prin monitorizarea zonelor urbane ce prezinta pericol social si grad de infractionalitate ridicat. Beneficiile implementarii acestor proiecte, pe langa celelalte derulate in municipiu si in judetul Mures vor fi valorificate in viitoarea perioada, cand Regiunea Centru va deveni tot mai atractiva, atat pentru proprii cetateni, cat si pentru investitorii romani si straini”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In judetul Mures au fost depuse spre finantare prin programul REGIO un numar de 239 proiecte, in valoare totala de circa 265 milioane euro, prin care se solicita fonduri nerambursabile in valoare de peste 186 milioane euro. Dintre aceste proiecte, pana la sfarsitul lunii aprilie, au fost contractate, in total, 50 proiecte, in valoare totala de 63,58 milioane euro. Doua proiecte sunt destinate investitiilor pentru reabilitarea infrastructurii rutiere de nivel local si regional, alte patru proiecte contractate fiind destinate reabilitarii infrastructurii sociale. In judetul Mures sase proiecte contractate sunt destinate investitiilor in infrastructura educationala, un proiect finanteaza obiectivele de patrimoniu turistic si inca doua proiecte sunt destinate dezvoltarii structurilor turistice. Doua cereri de finantare sunt contractate pentru investitii in centre de afaceri si alte 33 finanteaza dezvoltarea unor microintreprinderi. Pe langa toate acestea, judetul Mures este initiatorul proiectului destinat dotarii cu echipamente a serviciilor de interventie in cazuri de urgenta. In Tirgu Mures se afla unitatea centrala de comanda a sistemului care asigura interventia prompta a echipelor specializate la nivelul intregii regiuni. La aceste proiecte contractate se adauga alte 14, care se afla in faza de precontractare s vor incheia curand contractele de finantare nerambursabila.