Viitoarele fonduri europene vor fi atrase in Regiunea Centru pe baza Planului Regional de Dezvoltare 2014-2020

Reprezentantii autoritatilor publice locale, ai mediului de afaceri si ai societatii civile din Regiunea Centru s-au reunit azi, 16.12.2014, la Hotel Parc din Alba Iulia, pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finantare, in concordanta cu directiile de dezvoltare prevazute de perioada de finantare 2014-2020. Aceasta a treia conferinta regionala a ADR Centru organizata in luna decembrie a avut ca scop prezentarea Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru urmatorii sapte ani, document aprobat de CDR Centru. In acest cadru a fost prezentata si discutata Strategia de specializare inteligenta de la nivel regional.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat aceasta Conferinta pentru a concluziona, in acelasi cadru partenerial in care au avut loc si consultarile de lucru cu membrii CRP ”Centru”, informatiile privind activitatile de pregatire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. In aceasta intalnire a fost dezbatut Planul Regional de Dezvoltare (PDR) a Regiunii Centru, aprobat de CDR Centru, pentru perioada 2014-2020 si ulterior, s-a discutat si pe marginea draftului Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru 2014-2020.

Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru), este documentul principal de planificare si programare elaborat la nivel regional si este asumat de catre factorii de decizie din Regiunea Centru. PDR Centru 2014-2020 poate fi consultat pe website-urile gestionate de ADR Centru. PDR Centru cuprinde si Strategia regionala de dezvoltare, pregatita de ADR Centru inca din 2012, iar pe baza acestor documente s-au desfasurat intalniri de lucru pentru intocmirea si prioritizarea portofoliului regional de proiecte. Acest portofoliu este, de fapt, o baza de date cu proiecte care ar putea beneficia de finantare nerambursabila in viitoarea perioada de alocare a fondurilor europene, intre anii 2014 si 2020. Prin toate intalnirile de lucru, incepute in 2011 si finalizate prin conferinta de azi, actorii regionali si-au armonizat punctele de vedere, astfel incat Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru a devenit coerenta si unitara.

Dezbaterea draftului Strategiei de specializare inteligenta a adus in discutie concentrarea activitatii pe un numar limitat de domenii competitive. Strategia este pregatita tot in parteneriat si aduce impreuna reprezentantii intreprinderilor private, ai organizatiilor de sprijin a afacerilor, sectorul de cercetare-dezvoltare, autoritatile locale si ONG-urile. Specializarea inteligenta inseamna identificarea caracteristicilor si atuurilor unice ale fie­carei regiuni, evidentierea avantajelor competitive ale fiecarei regiuni, precum si cooptarea partilor interesate si a resurselor de la nivel regional in jurul unei viziuni axate pe cri­teriul excelentei asupra viitorului acestora. Cele doua documente vor sprijini absorbtia eficienta a fondurilor nerambursabile in perioada de programare 2014-2020.

”Am incheiat azi un ciclu de conferinte regionale prin care am prezentat si dezbatut, sintetic, principalele noastre domenii de activitate. Rolul nostru este de a coordona si pregati documentele de planificare a dezvoltarii, la nivel regional, precum si de a sprijini beneficiarii in accesarea de fonduri europene nerambursabile. De aceea, cadrul partenerial in care lucram, a fost favorabil si organizarii acestor evenimente, in care am prezentat nu numai Planul de Dezvoltare Regionala pentru perioada 2014-2020, dar si Strategia de dezvoltare inteligenta la nivel regional, documente elaborate, asa cum participantii au observat, pe baza experientei celor peste 15 ani de activitate in domeniul atragerii de fonduri europene, dar si a ultimilor sapte ani de implementare a Programului Operational Regional in Regiunea Centru. Avem in regiune, in acest moment, un portofoliu substantial, de peste 1300 de proiecte de dezvoltare, doar din domeniul public si al ONG, pentru perioada 2015-2020. In plus, oferim informatii, care sunt in permanenta actualizate pe paginile noastre de Internet, referitoare la noul Program Operational Regional, pentru care am pregatit toate documentele necesare accesarii viitoarelor fonduri europene. Toti partenerii nostri sunt informati si asteapta de la ADR Centru aceeasi sustinere si disponibilitate de dialog, pentru a-si realiza proiectele, pentru a absorbi cat mai mult din cele peste 750 milioane euro care ne vor fi alocate. Consideram ca, prin evenimentele organizate, prin documentele pe care le pregatim, prin dialogul constructiv pe are il purtam in permanenta cu toti actorii regionali, vom reusi sa incheiem cu bine actuala perioada de programare financiara, la sfarsitul anului viitor, iar, intre timp, sa demaram cu succes noile cereri de proiecte, finantate din fonduri structurale in Regiunea Centru”, a declarat, la incheierea Conferintei de astazi, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Detalii privind Planul Regional de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014–2020, precum si informatii despre pregatirea viitoarei perioade de programare, se regasesc si pe site-ul www.regio-adrcentru.ro, Sectiunea Programare 2014-2020.