Seminarii privind dezvoltarea durabila a marilor orase din Regiunea Centru

In cadrul Programului Operational Regional – REGIO, se pune foarte mare accent pe „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – Poli urbani de crestere”, prin finantarea unor Planuri Integrate de Dezvoltare Urbana, pentru municipiile si orasele din Regiunea Centru. Astfel, la nivelul regiunii noastre de dezvoltare, este vorba despre municipiile Brasov, Sibiu si Tirgu Mures, precum si de inca 25 de municipii si orase care ar putea indeplini criteriile de accesare a fondurilor nerambursabile.
Obiectivul Axei Prioritare 1 din cadrul Programului REGIO il reprezinta cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca in orase, prin reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a antreprenoriatului. Aceasta axa prioritara include un domeniu major de interventie – Planuri integrate de dezvoltare urbana cu 3 sub-domenii, in functie de tipul beneficiarilor de finantare nerambursabila. Cele trei sub-domenii sunt „Poli de crestere” – reprezentati de sapte mari centre urbane si arealele de influenta ale acestora la nivel national (Iasi, Constanta, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Cluj Napoca si Brasov), lansat in 08.12.2008; „Poli de dezvoltare urbana” – reprezentati de municipiile Arad, Baia Mare, Bacau, Braila, Galati, Deva, Oradea, Pitesti, Ramnicu-Valcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava si Targu Mures, lansat in 20.11.2008 si „Centre urbane” – reprezentati de orase/municipii cu peste 10.000 de locuitori, altele decat polii de crestere si polii de dezvoltare urbana – 28 in Regiunea Centru – lansat in 06.11.2008.
In data de 20 noiembrie 2008, AMPOR a lansat cererea deschisa de proiecte in cadrul Axei Prioritare 1, Domeniul Major de Interventie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana, sub-domeniul: Poli de dezvoltare urbana. In conformitate cu HG 998/2008 cu completarile si modificarile ulterioare, doua municipii de la nivelul Regiunii Centru – Sibiu si Tirgu Mures – au fost desemnate ca poli de dezvoltare urbana si pot aplica in cadrul acestui sub-domeniu al Axei Prioritare 1 a Programului Operational Regional.
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru ca Organism Intermediar pentru Programul REGIO la nivelul Regiunii Centru, a informat potentialii aplicanti ai acestui domeniu major de interventie privind lansarea acestuia si doreste organizarea, in luna februarie, a doua intalniri punctuale cu fiecare municipiu in vederea discutarii Ghidului solicitantului si a modalitatii de realizare a Planului Integrat de Dezvoltare Urbana.
In cadrul fiecarei intalniri se vor prezenta aspecte generale privind Ghidul solicitantului, operatiunile eligibile si modul de prezentare a proiectelor individuale, prezentarea modului de elaborare a Planului integrat de dezvoltare urbana si discutii privind stadiul elaborarii documentelor necesare, precum si problemele intalnite in elaborarea acestor documente.