Drumurile judetene din Regiunea Centru vor beneficia de circa 110 milioane euro din fondurile POR 2014-2020

In curand se vor depune primele proiecte pentru reabilitarea infrastructurii rutiere!

Aproape 500 de km de drumuri judetene se vor reabilita in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu in urmatorii ani din fondurile alocate Regiunii Centru prin Programul Operational Regional 2014-2020. Finantarea este asigurata prin Axa 6, Prioritatea 6.1, Regiunea Centru avand la dispozitie un buget de 109,84 milioane euro pentru finantarea proiectelor. Discutiile privind cerintele Ghidului specific si conditiile de finantare pentru proiectele care vizeaza reabilitarea infrastructurii rutiere au fost organizate de ADR Centru in aceasta luna la Alba Iulia si Brasov, urmand ca depunerea de cereri de finantare sa fie deschisa pe o perioada de 6 luni, din data de 16 mai, ora 12.00, pana in 16 noiembrie, ora 12.00.

Prin fondurile alocate se vor finanta investitiile ce vizeaza modernizarea sau reabilitarea retelei de drumuri judetene care asigura conectivitatea, directa sau indirecta, cu reteaua TEN-T. Proiectele de la nivelul Regiunii Centru trebuie sa prevada activitati de modernizare si reabilitare pentru cresterea vitezei, sigurantei rutiere, si a portantei unui drum judetean continuu sau tronson de drum judetean, precum si investitii destinate sigurantei rutiere. Lucrarile de modernizare finantate presupun si crearea de trotuare, piste de biciclete si refugii in localitati, iar Consiliile Judetene trebuie sa asigure trecerea cursiva a unui drum prin mai multe judete. Potentialii solicitanti ai acestor fonduri sunt doar consiliile judetene, fie individual, fie in parteneriat sau asociere cu alte consilii judetene si/sau primarii de municipii, orase si comune.

Contractarea cererilor de finantare se va face pe principiul ”primul venit, primul servit” si, conform Ghidului specific, cererile de finantare se vor depune la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia, intr-un singur exemplar, in format tiparit, original, intr-un singur colet sigilat.  Tinand cont de importanta parteneriatelor si a asocierilor dintre Consiliile judetene in realizarea de investitii pentru reabilitarea drumurilor judetene, discutiile in vederea pregatirii de proiecte, desfasurate la Alba Iulia si Brasov au vizat necesitatile economico-sociale cuprinse in Planul Regional de Dezvoltare, in corelare cu Master Planul de Transport al Romaniei. Investitiile pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport regionale au fost prioritizate in perioada 2013-2015. Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Centru a aprobat o lista de 13 proiecte ce se vor depune spre finantare, cu o valoare totala estimata la 181,24 milioane euro. Un proiect trebuie sa aiba o valoare  minima eligibila de 1 milion de euro si nu poate depasi valoarea de 50 milioane euro. Exceptie sunt proiectele in parteneriat unde valoarea maxima eligibila este de 69,50 milioane euro. Co-finantarea care trebuie asigurata de catre solicitantii de fonduri este de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.

In cadrul intalnirilor coordonate de ADR Centru au fost dezbatute aspectele tehnice legate de pregatirea proiectelor ce vor fi depuse pe Axa Prioritara 6 a POR 2014-2020. De asemenea, au fost prezentate aspecte generale privind sistemul de implementare al POR 2014-2020, calendarul de lansari, utilizarea aplicatiei MySMIS si regulile de identitate vizuala aplicabile in perioada 2014-2020. In total, la aceste reuniuni de lucru au participat peste 30 persoane, care au fost informate ca apelul de proiecte va fi deschis pana in momentul in care valoarea solicitata a proiectelor depuse depaseste nivelul de 50% peste alocarea financiara regionala, dar nu mai tarziu de data limita de 16 noiembrie.

Pe site-ul REGIO coordonat de ADR Centru, (http://regio-adrcentru.ro/) aveti anexata o harta a drumurilor din Regiunea Centru propuse spre finantare, cu localizarea geografica a acestora.