In judetul ALBA se va regasi una dintre cele 3 unitati pilot pentru dezvoltarea zonelor sarace din Romania

Conducerea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru a participat la sfarsitul saptamanii trecute la o intalnire de lucru pentru prezentarea Strategiei de dezvoltare integrata pentru zonele cu mare risc social identificate la nivel national. Pentru inceput, la nivelul Cancelariei Primului Ministru au fost propuse trei zone pilot, respectiv Valea Jiului, Rosia Montana si Muntii Apuseni in ansamblu, precum si zonele mai sarace si comunitatile marginalizate din Moldova (intre Vaslui si Iasi). Problemele comune ale acestor zone: foste localitati monoindustriale, cu somaj ridicat, depopulare si imbatranire a cetatenilor, au generat o abordare comuna pentru rezolvarea problemelor social-economice. Din acest motiv, de la Cancelaria Premierului, impreuna cu Ministerele Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, al Fondurilor Europene si al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a propus pregatirea si implementarea unei strategii de dezvoltare integrata pentru aceste zone.

La Alba Iulia, intalnirea de lucru cu decidentii locali din Consiliul Judetean Alba, Prefectura Judetului Alba, precum si cu reprezentantii institutiilor care deruleaza fonduri europene, alaturi de primarii localitatilor din zona Muntilor Apuseni, a fost coordonata de domnul Vasile Dancu, Vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, alaturi de domnul Ionel Danca, consilier de stat al Premierului.

Tema intalnirii a vizat dezbaterea modului cum decidentii Guvernului propun modul de solutionare a crizei din zonele cele mai sarace din tara, printr-o abordare integrata. Concret, la nivelul Cancelariei Primului-Ministru va fi constituita o Unitate Guvernamentala de Asistenta Tehnica pentru fonduri europene, care va avea subunitati in cele trei zone mentionate anterior. Rolul acestei structuri este de a sprijini potentialii beneficiari de finantare pentru identificarea si pregatirea proiecte finantabile din fonduri europene, prin colaborare si in directa legatura cu proiectele similare din intreaga zona.

Vicepremierul Vasile Dancu a subliniat ca, la nivelul Regiunii Centru, activitatea ADR Centru a dus la performante foarte bune in absorbtia de fonduri nerambursabile. Totodata, domnia sa a explicat cum, in ciuda eforturilor de a fi selectate cereri de finantare bune si generatoare de dezvoltare, s-a constatat ca fondurile europene, respectiv proiectele finantate din aceste resurse, nu au adus bunastarea scontata in asa numitele ”pete albe in dezvoltarea tarii”. Ca atare, modul de finantare a proiectelor va fi usor modificat, pornind tot de la Instrumentele Structurale care se deruleaza acum in Romania. Concret, s-a prezentat modelul prevazut pentru dezvoltarea Deltei Dunarii, prin Instrumentul Teritorial Integrat, care poate avea o aplicabilitate locala si in zonele vizate. De fapt, se preconizeaza ca in Programele de finantare existente sa existe o anumita alocare bugetara specifica, disponibila doar zonei respective, prin eventuale call-uri distincte de proiecte. Pentru ca potentialii beneficiari de finantare sa poata sa-si pregateasca eficient cererile de finantare, Unitatea Guvernamentala de Asistenta Tehnica va coordona cele trei centre locale de consultanta, in care vor activa specialisti locali, cu experienta in pregatirea de proiecte finantate din fonduri europene. Acestia vor avea posibilitatea de a discuta direct cu experti desemnati din cadrul Autoritatilor de Management pentru diferite programe de finantare europene. In acest fel se preconizeaza ca se va scurta modul de obtinere a informatiilor si se vor rezolva mai repede situatiile neclare. Practic, prin aceste centre de consultanta, potentialii beneficiari de fonduri vor putea fi mai repede si mai clar informati, direct din surse guvernamentale, despre modul cum se pot interpreta anumite cerinte din ghidurile de finantare. Unitatea Guvernamentala nou creata nu se va substitui celor care pregatesc proiectele, dar va facilita pregatirea acelor cereri de finantare care aduc cele mai mari beneficii zonei vizate.

  ”O astfel de intalnire reprezinta o foarte buna oportunitate de a corela necesarul de finantare a dezvoltarii, cu resursele disponibile si cu cerintele formale din apelurile de proiecte. ADR Centru a fost implicata, de-a lungul timpului, in derularea mai multor programe pentru dezvoltarea Muntilor Apuseni, la nivelul Regiunii Centru. Ca atare, o oportunitate pentru dezvoltarea economica a zonei o reprezinta experienta dobandita de ADR Centru, atat ca fosta Unitate de Implementare a Proiectului de Dezvoltare Rurala a Muntilor Apuseni, dar si ca Organism Intermediar pentru atragerea si implementarea Instrumentelor Structurale. Din acest motiv exista posibilitatea ca imbunatatirea si stabilizarea unui mediu economic real al comunitatilor mic urbane si rurale din regiunea Muntilor Apuseni sa se realizeze prin programe si proiecte integrate, in derularea carora se poate implica si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru”, a declarat doamna Maria Ivan, director Directia Coordonare din cadrul ADR Centru, dupa incheierea reuniunii de lucru de la Alba Iulia.

                                                                                                                                                                                                                                  Alba Iulia, 12.09.2016