Proces de descoperire antreprenoriala la Brasov pentru industriile aeronautica si a lemnului

ADR Centru pregateste Documentul Cadru pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta

ADR Centru a organizat recent la sediul Camerei de Comert si Industrie Brasov, sesiuni de discutii cu reprezentantii grupurilor tematice pentru elaborarea documentului de planificare Concept Note Regional. Acest document strategic este important pentru implementarea Axei Prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic prin POR 2014-2020. Prin intermediul acestei Axe Prioritare se vor finanta activitatile specifice pentru dezvoltarea entitatilor de inovare si transfer tehnologic, implicit si a centrelor de competenta, in concordanta cu Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare si cu Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru.

Aceste intalniri de lucru s-au axat pe dezvoltarea industriei aeronautice, dar si pe silvicultura, prelucrarea lemnului si industria mobilei. Peste 40 de reprezentanti ai mediului universitar, ai mediului privat si ai autoritatilor publice locale au discutat despre posibilitatile de crestere in aceste sectoare, atat de diferite, dar atat de bine reprezentate in peisajul social-economic brasovean, in cadrul ultimei intalniri de lucru din suita organizata pentru elaborarea Concept Note-ului Regiunii Centru.

Prioritatile de actiune in industria aeronautica, una din industriile de varf cu o traditie importanta  in centrul Romaniei au fost analizate in functie de perspectivele certe de dezvoltare ale industriei aeronautice regionale. Participantii au analizat tendintele indicate de evolutiile pozitive din ultimii 6 ani, prin care s-a reliefat cresterea continua a acestei industrii. Practic, industria aeronautica regionala este printre cele mai bine adaptate la cerintele pietei si tine pasul cu progresul tehnologic. Acest lucru a facut ca in vara anului 2014, intre reprezentantii statului roman si concernul european Airbus Helicopters a fost incheiat un  memorandum de intelegere in baza caruia IAR Brasov va lua parte la productia de elicoptere Super Puma MK1 produse de Airbus Helicopters. In municipiul Brasov sunt patru firme ce produc avioane, elicoptere si alte componente pentru industria aeronautica, iar forta de munca ce activeaza in cadrul celor patru firme brasovene este formata  din peste 1000 angajati cu o inalta  calificare. Pe de alta parte, in cadrul intrevederii de lucru s-a discutat despre posibilitatea ca prezenta altor companii importante din acest domeniu sa devina mai importanta in Regiune, iar capacitatile de productie existente sa fie dezvoltate spre etape superioare ale lantului valoric. Concret, seminarul de la Brasov a dus la concluzia ca pot fi definite proiecte care sa sustina dezvoltarea continua, pentru a face fata tehnologiei avansate si cerintelor din domeniu, deoarece inca de pe acum exista pozitionare avansata a Romaniei in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste participarea la industria aeronautica europeana. Din 17 state membre si candidate UE din aceasta regiune, doar 7 state au pe teritoriul lor operatori economici inclusi pe lista din iunie 2016 a furnizorilor acceptati Airbus, Romania fiind pe locul 4, cu 14 furnizori. Dintre acestia 4 sunt pe teritoriul Regiuni Centru si exista interes crescut pentru implicarea lor in activitati de inovare si transfer tehnologic.

Cealalta tema analizata la Brasov a vizat industria de prelucrare a lemnului si fabricarea mobilierului, care au o traditie solida  in toate judetele Regiunii Centru, prin valorificarea materiei prime locale. Privita prin prisma datelor statistice oficiale (suprafata ocupata de paduri, cantitatea de lemn exploatata, cifra de afaceri obtinuta, exporturile realizate, forta de munca utilizata), Regiunea Centru ocupa unul din primele locuri la nivel national in ce priveste exploatarea si prelucrarea lemnului si productia de mobila. Chiar daca o parte din firmele vechi si-au redus activitatea dupa 1990, domeniul lemnului si al mobilei a continuat sa se dezvolte in Regiunea Centru prin investitiile realizate de firmele europene care si-au dezvoltat aici mari capacitati de productie si de numeroasele firme autohtone create dupa 1990. In acelasi timp, Regiunea Centru este prima regiune a Romaniei in privinta ofertei educationale in domeniul silviculturii si lemnului. Un factor decisiv care a contribuit la dezvoltarea acestui domeniu il constituie formarea de specialisti bine pregatiti. Pe parcusul anilor, aceasta industrie s‐a dezvoltat continuu si a suferit schimbari structurale majore pentru a se impune pe piata. Solutii si proiecte care sa faca fata avansului tehnologic si cerintelor din domeniu, au fost principalele puncte de discutie ale celor ce au participat la dezbateri. Acest domeniu este in atentia reprezentantilor administratiei publice locale, a universitatilor si a institutelor de cercetare, dar si a antreprenorilor si societatii civile din Regiunea Centru. Dezvoltarea domeniului „Silvicultura, industria lemnului, mobila” are in vedere cresterea competitivitatii actorilor ce activeaza in aceste sectoare, pentru a face fata exigentelor clientilor si competitiei acerbe in ceea ce priveste achizitia materiei prime, dar pentru respectarea reglementarilor legislative in vigoare si protejarea mediului inconjurator. Focus grupul a avut ca scop principal consolidarea eligibilitatii domeniului, formularea unor idei realiste de proiecte care sa preia actiunile in subdomeniile definite anterior si sa contribuie la implementarea Axei 1 a POR 2014-2020 si formularea unor criterii de evaluare si ierarhizare a ideilor de proiecte.

ADR Centru a intrat in faza finala de elaborare a Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta. Acest document va fi realizat printr-un larg parteneriat cu actorii relevanti ai autoritatilor publice locale, ai mediului academic, institutelor de cercetare, entitatilor de transfer tehnologic si mediului de afaceri. In urma actualizarii Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, Concept Note-ul regional va reflecta, in rezumat, prevederile acesteia, respectiv va fundamenta domeniile de specializare inteligenta, in sensul orientarii acestora catre sectoare economice clare si catre anumite tipuri de servicii.

Alba Iulia, 27.10.2016