Ansamblul Bisericii Fortificate din Saschiz beneficiaza de finantare pentru restaurare

Ansamblul Bisericii Fortificate Saschiz, una dintre cele sapte biserici de acest gen din Romania incluse in patrimoniul mondial UNESCO, va obtine peste doua milioane lei finantare nerambursabila pentru executarea de lucrari de reparatii si conservare. Azi, 22.05.2017, la Alba Iulia, reprezentantul Parohiei Evanghelice Saschiz, domnul Johannes Halmen, alaturi de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finantare nerambursabila, prin Programul Operational Regional 2014-2020.

Proiectul ”Lucrari de reparatii, conservare si introducere in circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Saschiz”, este finantat prin Prioritatea de Investitii 5.1 a POR 2014-2020, avand o valoare totala de 2,32 milioane lei, din care 2,16 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata, iar 25.064 lei reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelica Saschiz.

”Patrimoniul cultural al Regiunii Centru este foarte bogat, cuprinzand numeroase cetati, vestigii antice, castele, palate, biserici, manastiri, raspandite pe o larga arie geografica. Potentialul turistic al acestor obiective este sub-exploatat, deoarece starea fizica a multora este necorespunzatoare, semnalizarea este deficitara, structurile de cazare turistica sunt insuficiente, iar in unele situatii si caile de acces sunt impracticabile. Pentru a da un impuls real dezvoltarii turismului cultural, sunt necesare actiuni concertate de conservare, restaurare si punere in valoare a cladirilor cu valoare arhitectonica si istorica. Noi, prin proiectele pe care le-am gestionat prin POR 2007-2013, si acum prin POR 214-2020, am reusit sa finantam si vom finanta, fie reabilitari de drumuri, fie modernizari de structuri turistice sau restaurari de obiective istorice, si astfel sustinem cresterea potentialului turistic, impulsionam deschiderea de noi activitati comerciale si dezvoltarea economica in zona, atragerea de noi turisti, conservandu-ne astfel identitatea culturala”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Biserica de la Saschiz, Mures, alaturi de celelalte biserici din patrimoniul mondial UNESCO (Biertan, Valea Viilor, Prejmer, Viscri, Calnic, Darju), toate situate in Regiunea Centru, au fost construite in urma cu mai mult de cinci secole si sunt considerate de specialisti ca fiind printre cele mai frumoase si reprezentative biserici. Turnul din Saschiz, inalt de 10 metri, este una dintre cele mai frumoase constructii medievale din Transilvania, apartinand, ca si Biserica fortificata, arhitecturii sasesti de secol XV. Din fondurile alocate acestui proiect, turnul de clopotnita va fi restaurat prin lucrari asupra zidariei de interior si asupra fatadelor, se vor amenaja scari interioare de lemn, se va reface acoperisul si pardoseala, precum si instalatia electrica. In cadrul ansamblului fortificatiei din Saschiz se vor amenaja si locuri de relaxare in vecinatatea aleii circulare, a bisericii, a zonelor verzi si se vor instala indicatoare.

La finele anului 2019, cand se estimeaza finalizarea acestui proiect de conservare si protejare a patrimoniului, oferta de vizitare a acestui patrimoniu se va imbogatii, pe langa accesul in biserica, si cu accesul in turn si cu posibilitatea de a te reculege in acest spatiu linistit. Cresterea atractivitatii turistice si a numarului de turisti, fie ei elevi, studentii, institutii de cultura, sasi, romani sau straini, precum si dezvoltarea economica locala sunt doar o parte din rezultatele acestui proiect. Vizitarea acestui obiectiv inclusiv in mediul on-line va fi un alt avantaj pe care il va oferi acest obiectiv turistic, ca urmare a finantarii primite.