ADR Centru sustine investitiile pentru reabilitarea si valorificarea optima, cu fonduri europene nerambursabile, a unor importante obiectiv turistice din Regiunea Centru

Dupa ce, la inceputul acestei saptamani, a fost semnat contractul de finantare pentru reabilitarea Ansamblului Bisericii Fortificate Saschiz, azi au fost semnate inca doua contracte pentru investitii in cadrul POR 2014-2020, pentru restaurarea cetatii de refugiu din Saschiz si pentru realizarea lucrarilor de reparatii si conservare, in vederea introducerii in circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Rupea. Valoarea totala a ambelor proiecte este de peste 10,5 milioane lei, finantarea fiind asigurata prin Prioritatea de investitii 5.1 a POR, destinata conservarii, protejarii, promovarii si dezvoltarii patrimoniului natural cultural. Evenimentul de semnare a celor doua contracte de finantare, desfasurat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, i-a reunit pe domnii Ovidiu Soaita, primarul comunei Saschiz si Petru Simon, reprezentantul Parohiei Evanghelice C.A. Rupea, gazda fiind domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectul ”Restaurarea cetatii de refugiu sec. XIV din Saschiz, jud. Mures”, are o valoare totala de peste 8,49 milioane lei, din care circa 8,26 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata si 168.525,58 lei reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiarul proiectului, Primaria comunei Saschiz. Proiectul ” Lucrari de reparatii, conservare si introducere in circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Rupea”, are o valoare totala de aproximativ 2,05 milioane lei, din care peste 1,9 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata si 39.312,83 lei reprezinta cofinantarea asigurata de catre beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelica C.A. Rupea.

”Recent am semnat mai multe contracte de finantare pentru reabilitarea obiectivelor din patrimoniul cultural al Regiunii Centru. Exista multe cetati, castele, manastiri, care necesita investitii pentru reabilitare, reparatii si conservare, precum si pentru reintroducerea lor in circuite turistice. Este foarte importanta o viziune de ansamblu, o abordare integrata, pentru dezvoltarea structurilor de primire turistica si de modernizare a cailor de acces catre aceste obiective. In perioada precedenta, 2007-2013, prin POR s-au investit in total peste 43 milioane euro, prin 8 astfel de proiecte, iar pentru actuala perioada de programare s-au depus 71 de cereri de finantare, a caror valoare totala este de peste 120 milioane euro. Vom contracta proiecte pana la atingerea nivelului alocat pentru aceasta prioritate de investitii, de circa 36 milioane euro, sume nerambursabile, la care se adauga contributiile beneficiarilor, pentru realizarea activitatilor pe care si le-au propus. Suntem direct interesati si implicati in sustinerea cresterii durabile a turismului regional, pentru a impulsiona dezvoltarea economica si atragerea de noi turisti”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Obiectivul general al proiectului de restaurare din comuna Saschiz vizeaza Cetatea de refugiu, a carui denumire anterioara era de Cetate taraneasca, si redarea acesteia publicului vizitator. Se doreste revitalizarea cetatii si oferirea unei experiente turistice de calitate, prin efectuarea lucrarilor de restaurare a monumentului, prin pastrarea tuturor caracteristicilor sale istorice si artistice. Corolar acestor investitii se vor realiza si distribui materiale de informare si publicitate pentru a evidentia valorile reprezentate de catre cladire si in privinta functionalizarii acesteia, dar si realizarea unor activitati de marketing si promovare turistica a obiectivului de patrimoniu, inclusiv digitizarea lui, conform cerintelor din Ghidului solicitantului. Ridicata pe ruinele unei fortificatii romane, Cetatea din Saschiz avea o pozitie strategica importanta: pazea drumul ce lega Rupea de Sighisoara. Conform unor izvoare istorice locale, la constructie au ”pus umarul” sapte sate: Saschiz, Cloasterf, Archita, Daia, Crit, Diawaldia si Adamsdorf (ultimele doua azi disparute). Reabilitarea acestui obiectiv va reda turistilor placerea de a se bucura de vizitarea unei fortificatii traditionale transilvane, beneficiarul finantarii estimand o crestere a numarului de vizitatori dupa interventia asupra obiectivului de patrimoniu– de la 4.968 la 6.

Ansamblul Bisericii Evanghelica Fortificata din Rupea are nevoie de lucrari de reparatii, conservare si introducere in circuitul turistic. Cu atat mai mult cu cat investitiile recente realizate la Cetatea Rupea de administratia publica locala au dus la o crestere semnificativa a numarului de turisti. Monumentul care face obiectul contractului de finantare semnat azi la Alba Iulia, este aflat in partea nord-estica a pietei orasului si este partial ascuns privirii de cladiri contemporane. Consideratii istorice bazate pe vechimea cetatii si importanta locului pentru intreaga zona, apreciaza ca aceasta biserica a fost intemeiata cel putin la inceputul veacului al XIV-lea. Acum, se prezinta ca un edificiu sub forma de sala, cu un cor inchis poligonal, avand o sacristie rectangulara la nord. Toate portalurile vechi, de la intrarile de sud si vest ale navei si de la sacristie, dar si tabernacolul din cor, ori ferestrele, sunt de factura gotica. Prin proiectul propus de Parohia Evanghelica CA Rupea sunt vizate actiuni de reabilitare a obiectivului de patrimoniu, de digitizare a acestuia, precum si de intocmire si operationalizare a unui plan de marketing, care va include actiuni socio-culturale. Astfel, se doreste consacrarea obiectivului de patrimoniu ca un centru de atractie turistica si o crestere a numarului de vizitatori cu circa 30% anual. In urma investitiilor de reabilitare de la Biserica Evanghelica Rupea, Parohia considera ca acest obiectiv va putea deveni gazda a unor evenimente pentru promovarea dezvoltarii durabile a zonei.