Experti europeni au dezbatut impreuna cu specialistii romani posibilitatile de utilizare a Strategiilor Regionale de Specializare Inteligenta pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene

Conferinta internationala organizata de ADR Centru la Alba Iulia,

Conferinta internationala ”Modele europene de valorificare a fondurilor structurale pentru implementarea Strategiilor de Specializare Inteligenta”, organizata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru la Alba Iulia, in perioada 24-25 octombrie 2017, a reunit circa 80 de experti in dezvoltare regionala din Romania si alte sapte state europene, alaturi de reprezentantii Platformei de la Sevilla. Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului de cooperare interregionala ”Beyond EDP”, finantat de catre Uniunea Europeana prin programul Interreg Europe, cu scopul de a analiza modul in care Strategiile Regionale de Specializare Inteligenta pot duce la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor nerambursabile in regiunile partenere.

Scopul urmarit al dezbaterilor a fost cel de a imbunatati Strategiile de Specializare Inteligenta in regiunile partenere, prin cresterea gradului de implicare a actorilor regionali in procesele de descoperire antreprenoriala. La cele doua zile de dezbateri, dar si la vizitele in teren au participat reprezentatii celor zece organizatii partenere din cadrul proiectului ”Beyond EDP” si experti ai Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Mentionam, de asemenea, participarea reprezentantilor celorlalte Agentii pentru Dezvoltare Regionala din tara, a membrilor Consortiului Regional pentru Inovare Centru si a reprezentantilor focus-grupurilor formate pe domeniile regionale de specializare inteligenta in regiunea noastra.

Pe parcursul celor 2 zile de desfasurare a conferintei, expertii straini au fost implicati in schimburi de experienta, alaturi de reprezentantii ADR Centru, organizatie care a elaborat si actualizeaza constant Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, dar si de reprezentantii partenerilor institutionali ai ADR Centru, atat din mediul public si cat si din mediul privat. Partenerul leader al proiectului ”Beyond EDP” este Agentia Regionala pentru Dezvoltare si Inovare din Regiunea Centre-Val de Loire, Franta.

Programul dens al primei zile a cuprins doua sesiuni de prezentari, prima dintre ele fiind axata pe Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru  (RIS3) si pe Procesul de Descoperire Antreprenoriala, derulat in regiunea noastra in perioada 2016-2017, iar cea de-a doua sesiune de prezentari a vizat sursele de finantare a prioritatilor din cadrul RIS3 si bunele practici din Regiunea Centru, apartinand Primariei municipiului Alba Iulia si Asociatiei Lifetech City din Targu Mures. Sesiunile de prezentare au fost urmate de sesiuni de dezbateri in cadrul carora vorbitorii au abordat complexa tematica a implementarii si operationalizarii strategiilor de specializare inteligenta, raspunzand la intrebari referitoare la necesitatea si modul de  implicare mai intensa a actorilor regionali in procesul de implementare a RIS3, barierele si provocarile cu care ne confruntam in etapa de implementare, armonizarea prioritatilor strategiei de specializare cu prioritatile programelor operationale si despre posibilitatea utilizarii surselor multiple de finantare a proiectelor aferente RIS3. Discutiile din cadrul acestei intalniri, experientele impartasite si solutiile propuse de catre expertii straini si romani au  scopul, pe de o parte, de a facilita implementarea Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, iar pe de alta parte, de a oferi  partenerilor regionali informatii relevante, aduse la zi, cu privire la problematica strategiilor de specializare inteligenta.

Cea de-a doua zi a Conferintei internationale, 25 octombrie, a inclus o sesiune dedicata viitorului Strategiilor de Specializare Inteligenta, sustinuta de catre reprezentantii Centrului Comun de Cercetari al Comisiei Europene, urmata de o prezentare privind mecanismele de monitorizare a RIS3, de lucrarile Grupului Tematic 3 din cadrul proiectului ”Beyond EDP” si de vizita de studiu in Regiunea Centru la care au participat partenerii din strainatate ai acestui proiect european. Mentionam ca, prin acest proiect – de  ”Imbunatatire a eficacitatii RIS3 prin managementul procesului de descoperire antreprenoriala (EDP)” – se cauta o mai buna adaptare a politicilor publice de cercetare – dezvoltare – inovare la nevoile economiilor locale. Romania este reprezentata de ADR Centru, instrumentul de politica vizat prin participarea la proiect fiind Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, indicatorul specific acestui instrument fiind numarul de centre de transfer tehnologic sprijinite. Bugetul alocat Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, in vederea implementarii proiectului are valoarea de 129,085.00 euro din care 85% reprezinta cofinantare FEDR, 13% este cofinantarea nationala iar 2% cofinantarea proprie ADR Centru. Bugetul total al proiectului Beyond EDP este 1,897,810.00 euro, impartit pentru 10 organizatii din opt tari.

Strategiile de Specializare Inteligenta definesc viitorul economic al Uniunii Europene, iar implicarea noastra in activitatile proiectului Beyond EDP, inclusiv prin organizarea acestei conferinte internationale, duce la cresterea sanselor ca Strategia de Specializare a Regiunii Centru sa fie acel document de programare pe baza caruia sa putem atrage fonduri europene pentru cat mai multe Centre de Transfer Tehnologic. Acestea sunt tendintele si directiile Uniunii Europene, iar noi trebuie sa gasim, intre cele 9 domenii de excelenta din cadrul Strategiei de Specializare a Regiunii Centru, cele mai potrivite motoare de dezvoltare a economiei regionale. Realizarea unor Centre de Transfer Tehnologic sau Parcuri Stiintifice si Tehnologice, finantabile prin intermediul Axei Prioritare 1 ”Promovarea Transferului Tehnologic” din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, unde cercetarea sa ofere oportunitati de dezvoltare productiei si unde sa fie generate locuri de munca bine platite ne vor dovedi daca am inteles si respectat ceea ce am discutat timp de doua zile cu partenerii nostri din Franta, Spania, Polonia, Olanda, Suedia, Germania, Italia si Belgia”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 Conferinta internationala desfasurata la Alba Iulia a inclus sesiuni de prezentari, dezbateri de tip panel, ateliere de lucru si vizite de studiu, la care au participat reprezentantii a mai mult de 50 de organizatii, din Romania si din strainatate. Astfel, a fost din nou adusa in atentia publicului international de specialitate Strategia de Specializare a Regiunii Centru, elaborata pentru identificarea atuurilor Regiunii Centru si valorificarea avantajelor competitive regionale la nivel national si european.

Specializarea inteligenta este un concept relativ nou, promovat de Comisia Europeana, pentru a raspunde nevoii de fundamentare a investitiilor in cercetare, dezvoltare si inovare, realizate prin politica de coeziune a UE. Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, adoptata la nivel regional in martie 2015, a fost realizata printr-un puternic parteneriat realizat intre reprezentantii universitatilor, ai sectorului de cercetare-dezvoltare, ai mediului de afaceri, ai autoritatilor locale si ai ONG-urilor. Acest document de planificare de nivel regional este corelat cu principalele documente strategice recent adoptate la nivel national.

Pentru a atrage investitii private este important sa fie creata o ”marca a expertizei” unei regiuni, intr-un sector de cunoastere specific si sa se ofere sprijin concret si integrat, pentru a contribui la consolidarea respectivei specializari. Acest concept este extrem de important in contextul in care un procent important al finantarilor europene in actuala perioada si, cel mai probabil, in viitoarea perioada de programare, 2020-2027, va fi axat pe valorificarea competitivitatii locale si regionale.

Expertii straini au evaluat perspectivele de implementare a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, sursele de finantare a proiectelor care se inscriu in aceasta strategie, dar si mecanismele de monitorizare a gradului de atingere a obiectivelor asumate prin strategie. Acestia au transmis participantilor romani experienta dobandita in acest domeniu si s-au implicat in dezbaterile cu privire la viitorul Strategiilor de Specializare Inteligenta ce vor fi initiate de reprezentantii Platformei de la Sevilla, din cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene.