Eveniment de final de an și concluzii ale implementării Programului REGIO

În 19 decembrie 2017, s-a prezentat bilanțul pe POR 2014-2020 în Regiunea Centru

Conferința regională privind implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020, organizată de ADR Centru, a avut loc în 19.12.2017 la Alba Iulia și peste 50 de persoane au participat la acest eveniment. Rezultatele obținute prin acest program de finanțare nerambursabilă, modificările prevăzute pentru anul 2018 în cadrul programului, dar și lansarea a trei noi priorități de investiții au fost subiectele propuse pentru discuție de către organizatori.

Până în 15 decembrie 2017, pe cele 10 Axe Prioritare ale POR 2014-2020, 30 apeluri au fost sau sunt deschise depunerii de proiecte, pentru cei ce doresc fonduri nerambursabile din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Din cele șase județe, s-au depus la ADR Centru un număr de 963 cereri de finanțare, cu o valoare totală ce 1.220,49 milioane euro, din care 1.019,04 milioane euro este suma solicitată. Până la data menționată anterior un număr de 92 proiecte au fost contractate, fiind alocat pentru finanțarea activităților un buget de 143,73 milioane euro fonduri nerambursabile. Alte 229 proiecte au trecut de toate etapele de evaluare fiind în prezent în etapă de precontractare, urmând a le fi alocată o sumă de 231,94 milioane euro fonduri nerambursabile. Alte 281 de proiecte, ce solicită 183,60 milioane euro, se află în prezent în diferite etape de evaluare.

”Pentru noi, întreaga echipă a ADR Centru, anul 2017 a fost un an în care s-a muncit la foc continuu, de foarte multe ori peste program. Este vorba de o muncă intensă și de relocare de oameni, atât de la sediul central, din Alba Iulia, cât și de la birourile regionale din celelalte cinci județe. Munca din spatele acestor cifre și rezultate presupune verificări de documentații de peste 500 de pagini, pentru multe din cele peste 900 de proiecte, de corelări cu diverse prevederi legislative și anexe din domenii de activitate total diferite, dar și de vizite în teren pentru verificarea informațiilor din cereri. O altă activitate importantă a fost și cea de informare și  promovare a fondurilor disponibile, pentru cei care doreau să depună proiecte sau cetățenii ce voiau să știe care este parcursul banilor europeni. Am avut, de asemenea, un an intens în evenimente, în campanii media, on-line și social media. Sperăm ca anul 2018 și modificările prevăzute în POR 2014-2020, să transforme cuvintele, munca și aceste cifre în investiții vizibile și proiecte de succes”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Care sunt prevederile a trei priorități nou lansate ale Axei 10 de finanțare, ce susțin investițiile în proiectele de reabilitare și dotare a clădirilor de învățământ antepreșcolar, preșcolar, învățământ obligatoriu și învățământ profesional și tehnic, a căror depunere începe în 4 ianuarie 2018, au fost alte subiecte care au fost discutate în cadrul Conferinței regionale. Noua interfață a site-ului POR 2014-2020 de la nivelul Regiunii Centru, ce se va lansa în ianuarie 2018, alături de interfața unui nou site dedicat atragerii de investiții în contextul accentului pe corelarea dintre cercetare-dezvoltare și ramura industriei sau serviciilor, au fost prezentate publicului, alături de viitorul logo Regio al programului. În același timp, au fost prezentate potențialilor solicitanți de fonduri nerambursabile din sală și obligațiile minime de identitate vizuală care să reflecte faptul că acestea sunt finanțate din fonduri europene.

 Alba Iulia, 21.12.2017