Noi spații verzi în Cetatea Alba Carolina prin fondurile REGIO

Un nou contract de finanțare va completa oferta turistică a municipiului Alba Iulia, va duce la creșterea suprafeței spațiilor verzi și a serviciilor de care pot beneficia cetățenii din localitate. Contractul a fost semnat azi, 16.12.2019 la Alba Iulia, de către domnul Paul Voicu, viceprimar cu atribuții de primar, și de către domnul Simion Crețu, director general al ADR Centru. Valoarea totală a proiectului este de 8,8 milioane lei, iar fondurile solicitate vor fi asigurat prin Axa prioritară 4 a POR 2014-2020, obiectivul specific 4.2 dedicat dezvoltării urbane a municipiilor reședință de județ.

 Municipiul Alba Iulia este o comunitate urbană care a ajuns cunoscută multor cetățeni din România și din străinătate. Peste 40 milioane euro i-au oferit orașului oportunitatea de a înflori și de a stârni entuziasmul oamenilor, iar acum apare clar evidențiată pe traseele turistice naționale și internaționale. Acest lucru a fost posibil datorită rezultatelor obținute prin investirea fondurilor europene care au readus la viață Cetatea din Alba Iulia, care au susținut Primăria să modernizeze cele trei căi de acces în localitate, dar și datorită celorlalte proiecte europene prin care, acum, cetățenii se bucură de Parcul Dendrologic, vârstnicii au un cămin modern, Palatul Principilor din Alba va fi redeschis turiștilor, dezvăluindu-se în ”straie” restaurate, iar peste 1.215 apartamente din 41 de scări de blocuri și Liceul Sportiv din municipiu vor avea în curând condiții energetice pentru un mediu mai curat, o imagine a unui oraș înnoit și cu economie la bugetul local. Azi, îndemnul primăriei pentru toți cei ce ajung curioși în cetate este ”plimbați-vă prin cea mai mare Cetate în stil Vauban din sud-estul Europei, treceți prin porțile cetății, admirați monumentele istorice și vizitați cele mai reprezentative muzee”. În curând, acesta va putea fi completat cu ”Albaiulieni și nu numai, reîncărcați-vă bateriile prin câteva ore de relaxare și delectare în cele peste 2,9 hectare de zonă de agrement și parc”, ce se vor realiza printr-un nou contract de finanțare.

Reușim acum să întregim procesul de restaurare și valorificare al Cetății Alba Carolina. Grădinile de zarzavaturi din șanțul exterior al Laturii de Nord a Cetății nu se încadrau în peisajul monumentului istoric și, sincer, o nouă zonă de promenadă, un nou demers de regenerare urbană, de transformare a spațiului public în locuri amenajate pentru agrement și pentru petrecere a timpului liber era normal și necesar. Dezvoltarea urbană, un proces demarat în urmă cu câțiva ani, trebuie făcută unitar și integrat, prin luarea în calcul a tuturor aspectelor de dezvoltare sustenabilă, inclusiv prin planificarea unor lucrări de reconversie a spațiilor libere”, a declarat domnul Paul Voicu, viceprimar Alba Iulia, cu atribuții de primar.

Buget și perioadă de implementare proiect:

Contractul de finanțare cu titlul ”Realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport” are o valoare totală de 8.864.327,32 lei, din care 8.687.040,77 lei reprezintă fondurile nerambursabile alocate (respectiv 1.899.055,78 euro). Beneficiarul finanțării – Primăria Municipiului Alba Iulia – estimează că proiectul se va finaliza pana la 30.11.2021, ceea ce înseamnă că în maxim doi ani, vizitatorii și locuitori vor beneficia de un mediu mai curat și de un loc pentru alergat și socializat.

Municipiul Alba Iulia a suferit o transformare vizibilă odată cu demararea proiectelor de regenerare urbană cu fonduri europene, pe cele 110 hectare ale Cetății Alba Carolina. Este importantă și  infrastructura de mobilitate urbană care deservește zonele rezidențiale și economice ale municipiului. Completarea ofertei municipiului cu noi spații verzi, susține edilii în promovarea sănătății populației, oferind oportunități care încurajează un stil de viață mai activ. Abia am început contractarea proiectelor municipiului Alba Iulia din bugetul alocat prin Axa 4 a Programului Regio. Pe lângă aceste proiecte finanțate prin Axa 4, mai sunt în derulare celelalte contractate anterior prin Axa 3 pentru eficiență energetică și Axa 5 pentru patrimoniu istoric, care se completează cu proiectele europene de reabilitare termică a spitalului județean, a Universității și a unei unități militare, derulate de administrația județeană și alte instituții, și care, în câțiva ani, vor asigura un municipiu din ce în ce mai verde și atrăgător pentru cetățeni”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Lucrări prevăzute în proiect:

Obiectul de investiție vizat de proiect este un teren inclus în Lista Monumentelor Istorice, respectiv șanțul exterior de pe Latura de nord a Cetății Alba Carolina, reprezentat de zona aflată în interiorul intravilanului localității Alba Iulia. Prin realizarea investiției se urmărește amenajarea spațiilor verzi, fiind completate acele spațiile create prin acțiunea „grădina urbană” în zona Cetății Alba Carolina și prin amenajarea de alei pietonale pentru promenade și module de odihnă  și de agrement pe zona șanțului exterior de Nord a fortificației de tip Vauban. Tot în proiect este prevăzută amenajarea pistelor pentru biciclete care fac legătura între zona Hotelului Cetate și Traseul Nordic, amenajarea de trotuare, zone pentru joacă, agrement și petrecerea timpului liber. Aceste lucrări se vor realiza după defrișarea vegetației crescute necontrolat și modelarea terenului, prin amenajarea spațiilor expo-flora, a spațiilor verzi de tip gazon și a vegetației decorative. Cetățenii vor avea posibilitatea de a se răcori la umbra foișoarelor și a pergolelor ce vor fi dotate cu  bănci, coșuri de gunoi, suporți pentru parcare biciclete, cișmele, iar grupurile sanitare vor consta în cabine automate cu auto-curățare racordate la rețeaua de electricitate.

Din bugetul proiectului se vor mai realiza un sistem de iluminat și un sistem de irigații, se vor crea facilități pentru zonele de joacă ale copiilor. Se va ilumina traseul de vizitare și agrement, cu punerea în valoare a unei zone de interes prin iluminat artistic și iluminat pentru ocazii festive. Toate zonele vor fi amenajate cu rampe pentru persoanele cu dizabilități și montarea de panouri informative sau a unui sistem de informare pentru nevăzători.