Primul proiect REGIO pentru o școală din Codlea, județul Brașov

După aproape opt ani de la precedenta lansare a unui proiect REGIO în municipiul Codlea, edilii obțin acum peste patru milioane lei pentru investiții în dezvoltarea învățământului la Școala Gimnazială nr 2, care va fi modernizată și căreia i se vor adăuga noi spații, prin mansardare. Acum, Centrul istoric al orașului este mult mai bine pus în valoare, cu ajutorul fondurilor europene alocate în cadrul REGIO 2007-2013, iar acum municipalitatea speră să crească potențialul educațional local, cu resurse din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. Contractul pentru ”Mansardare (extindere pe verticală) Școala Gimnazială nr.2” va fi monitorizat de ADR Centru, în calitate de Organism Intermediar pentru POR, lucrările fiind preconizate a se finaliza până în luna decembrie 2022.

”La Codlea nu sunt foarte multe proiecte finanțate în cadrul Programului Operațional Regional, dar asta nu înseamnă că aici nu se investesc fonduri europene. În ultimii zece ani am avut aici reabilitarea Centrului Istoric, dar și proiectul de monitorizare/supraveghere a spațiilor urbane din zona școlilor, iar acum se modernizează Spitalul Municipal, cu acesta de la Școala nr.2 suma totală fiind de aproape cinci milioane euro. Pe lângă acestea, fonduri REGIO sunt atrase de Parohia Evanghelică pentru reabilitarea Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Codlea. În acest oraș se pune accent pe îmbunătățirea mobilității și pe creșterea condițiilor din educație. Acest proiect este important pentru comunitatea locală, deoarece transmite localnicilor preocuparea susținută pentru creșterea calității învățământului și, mai ales, pentru crearea celor mai bune condiții pentru elevi. La nivel regional, această axă este foarte solicitată. Acesta este și un lucru pozitiv, cu toate că, datorită multitudinii de proiecte, valorile acestora sunt destul de mici, dar în zeci de localități mai mici sau mai mari din toate cele șase județe se vor face investiții în valoare totală de peste 150 milioane euro, mii de elevi urmând să beneficieze în maxim trei ani de condițiile unui învățământ de calitate”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru coordonează la nivel regional Programul Operațional Regional 2014-2020 care, în cadrul Axei Prioritare 10, susține investițiile în educație, și  formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. Proiectul de la Codlea răspunde necesității de asigurare a unui grad crescut de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Investiția obiect al cererii de finanțare depusă de edilii din Codlea propune etajarea clădirii Școlii Gimnaziale nr.2, fiind consolidate ansamblul structural al construcției, precum și toate elementele sau subansamblurile clădirii. De asemenea, aceasta va fi anvelopată conform propunerilor din auditul energetic, în vederea reducerii pierderilor de căldură și pentru eficientizarea consumurilor, iar pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități motorii, va fi realizat un lift, cu legătură la fiecare nivel. Evident, atât noul spațiu, cât și o parte din sălile existente vor fi compartimentate, sau se vor schimba anumite funcțiuni ale unor încăperi, pentru creșterea eficienței în lucru, dar și pentru respectarea normelor și normativelor de igienă și de securitate la incendiu din unitățile de învățământ. Pentru a fi definitivat până în 31 decembrie 2022, Primăria Codlea a estimat că resursele financiare necesare proiectului de extindere pe verticală a clădirii școlii sunt în valoare de 4.058.239,15 lei. Peste 542 elevi vor beneficia peste aproape doi ani de aceste investiții pentru care suma nerambursabilă reprezintă 98% din totalul cheltuielile eligibile, fiind în valoare de 3.977.074,35 lei, respectiv mai mult de 855 mii euro. Diferența de peste 80.000 lei între cele două sume o reprezintă contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.