Peste 30 milioane lei pentru regenerarea fizică a două obiective din municipiul Mediaș

Nou contract de finanțare Regio

Pe lângă cele două contracte semnate la începutul lunii martie 2021 de municipiul Mediaș și ADR Centru, încă un contract de finanțare nerambursabilă, semnat recent, alocă fonduri pentru reabilitarea și modernizarea străzii Ighișului și înființarea unui centru multifuncțional educațional în localitate. Cu acest proiect, ce are o valoare totală de 30,57 milioane lei, municipiul Mediaș a atras în această lună fonduri de aproape 40 milioane lei pentru dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii comunitare. Până în 31.12.2023, Primăria municipiului Mediaș și-a propus să finalizeze lucrările prevăzute în proiect, ce vizează creșterea calității vieții și a mediului urban prin îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale, culturale și recreative, concomitent cu ameliorarea spațiului public urban.

Detalii finanțare proiect:

Cererea de finanțare  cu titlul ”Îmbunătățirea calității vieții și a mediului urban în municipiul Mediaș” are o valoare totală de  30.573.896,48 lei, din care 22.814.471,64 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată respectiv 4.898.437,28 euro. Fondurile solicitate se vor aloca din bugetul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 13, Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România.  Proiectul are două componente de finanțare. Prin componenta ce vizează crearea unui Centru multifuncțional educațional se va oferi un loc de întâlnire, socializare și relaxare a locuitorilor, care va contribui la dezvoltarea relațiilor interpersonale, construirea de abilități sociale, dezvoltarea capacității de integrare socială, in special pentru persoanele care provin din grupurile vulnerabile. Prin cea de-a doua componentă a proiectului se va realiza legătura dintre municipiul Mediaș și satul Ighișul Nou, un element de baza pentru comunitate, reducând astfel riscul accidentelor rutiere și îmbunătățind condițiile de trai.

Municipiul Mediaș are o comunitate de peste 40 mii de locuitori, care trăiesc în acest oraș aflat pe drumul ce face legătura între județele Sibiu și Mureș, ambele repere turistice și industriale, în care se îmbină vechiul cu noul. După cum spun turiștii, ca să ajungi să explorezi străzile orașului vechi, trebuie să treci de zidurile înalte de peste șapte metri ale Cetății, păzite de 17 bastioane şi turnuri, reabilitate în perioada 2007-2013 tot prin fondurile Regio gestionate de ADR Centru. De asemenea, se află în plin proces de implementare și contractul de modernizare a transportului public electric semnat în 2019, cu finanțare Regio. Până în prezent, Primăria municipiului a  achiziționat troleibuzele prevăzute în bugetul proiectului în valoare de peste 57 milioane lei, urmând a se realiza în a doua etapă modernizarea și extinderea rețelei electrificate, modernizarea și extinderea sistemului de ticketing, semaforizarea inteligentă pe traseul mijloacelor de transport în comun, dar și reabilitarea a patru poduri pe care circulă troleibuzele”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Lucrări prevăzute în proiect:

O componentă a proiectului vizează  înființarea unui centru multifuncțional-educațional. Construcția existentă ce va fi transformată în Centru este abandonată, aflându-se într-o stare avansată de degradare. Prin reabilitare, clădirea existentă va deveni un Centru Multifuncțional Educațional, se vor crea spații dedicate și se vor achiziționa dotări necesare pentru organizații și instituții care desfășoară activități educaționale în municipiul Mediaș: trupe de teatru, dans, canto, Clubul Pensionarilor, Clubul Elevilor, ateliere meșteșugărești, spații expoziționale, Muzeul Aviației etc. Funcțiunile propuse pentru noul Centru sunt dedicate tuturor categoriilor sociale din Mediaș și împrejurimi, de toate vârstele. Regenerarea zonei, a fostei Școli de Aviație, cu transformarea ei dintr-o zonă cu clădiri abandonate într-un reper cultural dinamic și interactiv pentru comunitate, cu funcțiuni variate, va atrage populație diversă, din toate clasele sociale. „Centrul multifuncțional-educațional” este amplasat pe Aleea Comandor Dimitrie Moraru, nr. 23. Prin acest proiect, clădirea abandonată se va moderniza, devenind cea mai mare și cea mai elegantă clădire a ansamblului fostei Școli militare de maiștri de aviație. Noul Centru va găzdui o sală de spectacole, o sală de dansuri și repetiții, un spațiu expozițional și Muzeul Aviației. Vor mai exista în noul centru și ateliere meșteșugărești, o sală multifuncțională, una de lectură, o sală pentru cursuri de canto. Tot aici vor funcționa Clubul pensionarilor și al copiilor, toate echipate cu mobilier și echipamente noi.

Prin componenta ce vizează reabilitare/modernizare strada Ighișului se dorește modernizarea și reabilitarea străzii Ighișului pe o lungime de 5 km, cu îmbrăcăminte asfaltică și realizarea de trotuare și o pistă de bicicliști, extinderea sistemului iluminat public și infrastructura necesară pentru cabluri. Structura rutieră, în momentul actual, este necorespunzătoare din punct de vedere al capacității portante, care afectează negativ condițiile de circulație din punctul de vedere al siguranței, confortului și vitezei, fapt ce implică completarea unor straturi suplimentare pentru a se îmbunătăți condițiile și siguranța circulației pentru utilizatori. Crearea și modernizarea infrastructurii rutiere, constituie un element de bază pentru comunitate, reducând riscul accidentelor rutiere și îmbunătățind condițiile de trai. Acestea sunt necesare pentru a asigura condiții de siguranță, protecție a mediului, accesibilitatea și condiții optime de trai.

Mai multe detalii privind acest proiect pot fi regăsite în Fișa proiectului, atașată acestui material de presă.