Elevi și profesori mai motivați la Liceul sibian „Constantin Noica”

De peste un an s-au finalizat lucrările din proiectul „Reabilitarea Liceului Constantin Noica Șibiu în vederea îmbunătățirii eficienței energetice” care au dus la modernizarea spațiilor școlii. Pentru cei peste 900 de elevi și profesori ai Liceului aceasta înseamnă un confort mai mare în sălile de clasă. Inclusiv curtea a fost modernizată, fiind amenajat un teren de sport pentru baschet și handbal.

Scopul lucrărilor a fost acela de a scădea consumul de energie convențională cu 40% și de a crește consumul de energie din surse regenerabile, prin utilizarea unor sisteme alternative și moderne. Energia electrică se va produce și cu ajutorul a 102  panourilor fotovoltaice instalate pe acoperiș, iar căldura în clădirea școlii va fi asigurată inclusiv prin pompe aer-apă, care extrag căldura din aer și o transformă în apă caldă pentru sistemul de încălzire, utilizând energia electrică. Pentru menținerea mai bună a temperaturii ambiante în clase și celelalte spații s-a realizat izolarea termică a fațadelor clădirii și a plăcii peste ultimul nivel. Pentru eficientizarea iluminatului în clădire s-a înlocuit rețeaua de alimentare și  corpurile vechi de iluminat. Acum încăperile sunt iluminate cu 479 de corpuri de iluminat cu LED. S-a montat un sistem de management și control al utilităților din clădire – Building Management System (BMS). Concret, acesta este un sistem integrat hardware și software. Toate sistemele termice și electrice proaspăt instalate sunt dotate cu senzori și dispozitive de automatizare și control, astfel încât pot fi atât monitorizate, dar și gestionate prin BMS, programate și optimizate de la distanță prin intermediul software-ului aferent. S-au efectuat lucrări de reparare a acoperișului clădirii, lucrări de refacere și finisaje interioare și lucrări pentru adaptarea clădirii la cerințele ISU pentru securitatea la incendii.

Beneficiarul investiției – Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sibiu

Valoarea totală a proiectului este de 7,55 milioane de lei, din care finanțare nerambursabilă în valoare de 6,41 milioane de lei, asigurată prin #Regio-POR 2014-2020.

Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emișii scăzute de carbon

Prioritatea de Investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclușive în clădirile publice și în sectorul locuințelor / Operațiunea B – Clădiri publice