Două apeluri de finanțare nerambursabilă alocă mai mult de 78 milioane euro pentru investiții în 37 orașe din Regiunea Centru

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru lansează două noi apeluri de finanțare prin prioritatea 3 și 4 a Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027. Peste 78 milioane euro sunt alocate pentru protecția și conservarea naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi și pentru mobilitatea urbană multimodală durabilă din orașe. În următoarea perioadă se va deschide și depunerea de cereri de finanțare pentru primăriile orașelor din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, apelurile de proiecte fiind de tip necompetitiv, pe principiul primul venit, primul servit, cu termen limită de depunere a cererilor de finanțare

”Similar apelurilor de proiecte referitoare la îmbunătățirea sistemelor de eco-mobilitate la nivelul municipiilor din Regiunea Centru și la creșterea calității infrastructurii verzi și albastre din aceste localități de rang superior, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a prevăzut și finanțarea operațiunilor asemănătoare din celelalte orașe ale regiunii. Tematica privind protejarea mediului nu este nouă și, mai ales, reprezintă o prioritate europeană de care trebuie să ținem seama tot mai mult. Concepte ca ”Noul Bauhaus European” și cel al ”orașului de 15 minute” pot fi realizate doar cu investiții importante, care să ducă la schimbarea felului în care este abordat procesul de dezvoltare urbană durabilă. Sistemele de transport public din orice localitate urbană trebuie modernizate, să devină eficiente și ecologice, în paralel cu reabilitarea spațiilor degradate și dezvoltarea zonelor verzi care să determine o mai bună calitate a vieții locuitorilor.

Protejarea mediului înconjurător este o necesitate, motiv pentru care viitorul orașelor noastre trebuie să fie verde. Trăim în comunități în care se vorbește tot mai mult despre poluare și consecințele sale, iar oamenii au început să conștientizeze importanța măsurilor ecologice și responsabilitatea pe care o au față de mediul înconjurător. Locuitorii sunt conectați la acțiunile primăriilor ce vizează dezvoltarea comunității, așa cum comunitățile urbane durabile sunt conectate la locuitori, de aceea spațiul comun din aceste comunități nu trebuie să fie ocupat de terenuri degradate sau aglomerat de mașini, ci de cât mai multe zone aerisite, sigure și înverzite, unde mobilitatea nu afectează mediul.

Prin aceste finanțări, vom completa activitățile demarate în perioada 2014-2020, prin achiziția de noi mijloace de transport eficiente energetic, prin noi proiecte și soluții care să ducă la creșterea calității mediului urban”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Cererile de finanțare pentru toate prioritățile de investiții lansate în cadrul PR Centru se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS2021/2021+, disponibilă aici. Experții Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din cadrul Serviciului Helpdesk vă pot oferi gratuit informații referitoare la Programul Regiunea Centru, precum și îndrumare și consiliere pentru pregătirea cererii de finanțare. Ne puteți contacta pe adresa de e-mail helpdesk@adrcentru.ro sau puteți transmite direct un mesaj către Biroul de Informare ADR Centru completând formularul de solicitare de informații disponibil la adresa: https://www.regiocentru.ro/solicitari-de-informatii/.

Acțiunea 3.4 – Investiții în infrastructura verde și albastră în mediul urban regional

Prin această Acțiune a PR Centru 2021-2027, orașele din regiune au la dispoziție o alocare financiară de 25.757.714 euro, pentru finanțarea proiectelor ce vizează intensificarea acțiunilor de protecție și conservare a naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi, inclusiv în zonele urbane, precum și reducerea tuturor formelor de poluare.

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 300.000 euro, iar valoarea maximă eligibilă este de 2.500.000 euro.

Apelul de finanțare este inclus în Prioritatea 3: O regiune cu comunități prietenoase cu mediul a Programului ”Regiunea Centru” și alocă fonduri pentru crearea și extinderea coridoarelor verzi, amenajări de maluri în zonele urbane, parcuri, păduri urbane, grădini urbane, reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, dar și activități auxiliare ce asigură buna funcționare a acestor spații (alei, trasee pentru biciclete, mobilier urban confecționat din materiale prietenoase cu mediul etc). Investițiile propuse trebuie să fie parte a SIDU.  Depunerea proiectelor pe acest apel se va realiza în perioada 26 octombrie 2023 – 26 aprilie 2023.

Pentru mai multe informații referitoare la activitățile eligibile, Ghidul Solicitantului și alte informații accesați link-ul: https://www.regiocentru.ro/3-4-iva-orase/

Acțiunea 4.2 – Dezvoltarea mobilității urbane durabile în orașele Regiunii Centru

Prin acțiunea referitoare la Dezvoltarea mobilității urbane durabile în orașele Regiunii Centru (inclusiv Zone Funcționale Urbane), solicitanții au la dispoziție un buget de 52.742.400 euro, pentru proiecte ce vizează îmbunătățirea mobilității urbane ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon.

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 250.000 euro, iar valoarea maximă eligibilă este de 2.500.000 euro.

Fondurile solicitate se pot investi in achiziționarea de autobuze, construirea, modernizarea și extinderea de benzi dedicate, trasee pietonale și de piste de biciclete, a stațiilor de alimentare a autobuzelor, a depourilor sau autobazelor, dar și pentru construirea și modernizarea stațiilor de transport public de călători, sau a sistemelor de bilete integrate pentru călători. Aceste investiții trebuie să rezulte din Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și din Strategiile Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU). Perioada de depunere a proiectelor pe acest apel este  10.11.2023 – 10.10.2024.

Pentru mai multe informații referitoare la activitățile eligibile, Ghidul Solicitantului și alte informații accesați link-ul: https://www.regiocentru.ro/4-2-mobilitate-urbana/