Azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia a avut loc o reuniune de lucru intre reprezentantii Autoritatii de Management a Programului Operational Regional, ai municipiilor resedinta de judet din Regiunea Centru, alaturi expertii JASPERS Romania si ai ADR Centru, in calitate de organism intermediar pentru POR 2014-2020, la nivel regional. Tema intalnirii a vizat accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor europene, la dezbateri participand circa 30 de persoane implicate in pregatirea cererilor de finantare eligibile prin Programul REGIO 2014-2020. La discutii au participat doamna Luminita Zezeanu, Director General Directia AM POR din cadrul MDRAP, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru si domnul Mihai Grecu, coordonator al delegatiei expertilor JASPERS.
ADR Centru a demarat, inca din noiembrie 2017, un proces de analiza, la nivel regional, a proiectelor contractate de autoritatile administratiei publice locale din municipiile resedinta de judet dupa data de 1 ianuarie 2014 si finalizate sau in curs de realizare, ale caror cheltuieli de implementare pot fi decontate din bugetul POR 2014-2020. La nivel national, Autoritatea de Management pentru POR 2014-2020 analizeaza posibilitatea deschiderii unui apel de proiecte alternative in cadrul Prioritatii de Investitii 4.1 – Mobilitate Urbana, si a demarat o etapa de consultare cu beneficiarii eligibili. Din cadrul acestei etape de consultari a facut parte si intalnirea de la Alba Iulia, in care au fost prezentate oportunitatile si intentiile de dezvoltare ale municipalitatilor din cele mai importante municipii ale regiunii. Cu acest prilej au fost discutate si aspectele specifice apelurilor de proiecte lansate in cadrul Axei prioritare 4 din cadrul POR 2014-2020, stadiul elaborarii documentelor aferente implementarii dezvoltarii urbane durabile in aceasta perioada de programare, apelurile de fise de proiecte, Documentul Justificativ pentru finantarea din Fonduri ESI 2014-2020, precum si problemele intampinate de potentialii solicitanti de fonduri in elaborarea cererilor de finantare.
In acest moment, la nivelul Regiunii Centru, prin Prioritatea de Investitii 4.1 – Mobilitate urbana, din cadrul Axei prioritare 4, sunt disponibile peste 143 milioane euro pentru proiecte prin care sunt puse in practica prevederile strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, in particular in zonele urbane, inclusiv prin promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbana si a unor masuri relevante pentru atenuarea adaptarilor. Este vorba de proiecte prin care administratia poate investi pentru imbunatatirea transportului public urban, pentru dezvoltarea transportului electric si nemotorizat, precum si pentru orice alte investitii destinate reducerii emisiilor de CO2 in zona urbana. Pe acest apel, potentialii solicitanti pot depune proiecte pana la finalul acestui an. Aici a fost foarte important rolul expertilor JASPERS, deoarece in cadrul acestei prioritati de investitii nu vor fi finantate proiecte de sine-statatoare, ci numai in masura in care sunt parte componenta a unei strategii integrate de dezvoltare urbana. Expertii europeni au discutat cu partenerii romani despre posibilitatile de a le oferi consultanta independenta pentru a-i ajuta sa pregateasca proiecte majore de inalta calitate, care urmeaza sa fie cofinantate din fondurile structurale sau de investitii ale UE.
Alaturi de reprezentantii AM POR, domnul Jeroen Bakker, din Luxemburg, specialist JASPERS, a prezentat celor prezenti conceptul de Smart-City si importanta dezvoltarii mobilitatii urbane durabile in orasele viitorului. Conform opiniilor dezbatute, a rezultat ca un oras Smart (inteligent) va fi mai inclusiv si poate oferi oportunitati egale pentru toti. Smart si Tehnologizat pentru un oras al viitorului inseamna mai educat, mai sanatos, mai putin costisitor, mai implicat in tot ceea ce inseamna procesul de administratie publica, cu mai multe oportunitati pentru mediul de afaceri si cetatean, cu beneficii care se traspun in imbunatatirea calitatii vietii. Acest concept trece de relationarea dintre cetateni si furnizorii de servicii publice, oferind instrumentele care incurajeaza cetatenii sa fie mai activi si mai participativi in viata comunitatii.