Biserică de secol XIII intră în reabilitare cu fonduri REGIO

Fondurile POR 2014-2020 completează harta viitoarelor obiective turistice din Regiunea Centru

Portofoliul de obiective istorice și culturale al Regiunii Centru, care se vor deschide turiștilor și se vor putea vizita în condiții de siguranța, s-a mai îmbogățit azi 3 august 2017, cu un nou reper pe harta atracțiilor turistice. Biserica reformată din Rugănești, județul Harghita, va continua cu ajutorul fondurilor nerambursabile, procesul de reabilitare a ansamblului bisericii, demarat în 2014, pentru a putea completa oferta turistică a zonei. Contractul prin care se alocă beneficiarului peste 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile, a fost semnat azi la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de către reprezentantul Parohiei Reformate Rugănești, domnul Csaba Barabas, preot paroh și de către doamna Maria Ivan, director Direcția Coordonare din cadrul ADR Centru.

Proiectul ”Reabilitarea ansamblului bisericii reformate din comuna Șimonești, satul Rugănești” din județul Harghita, este cel de-al 18-lea contract de finanțare semnat la nivelul Regiunii Centru pe prioritatea de investiții 5.1 a POR 2014-2020. Proiectul are o valoare totală de 2,84 milioane lei, din care 2,73 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect, iar diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea ce va fi asigurată de către beneficiar.

Adăugând acest proiect la celelalte finanțate prin prioritatea 5.1, am contractat suma de 168,10 milioane lei fonduri nerambursabile, la nivelul Regiunii Centru, respectiv 109% din bugetul pe care îl avem disponibil pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu cultural din cele șase județe. Turismul cultural-religios este practicat de mulți turiști din țară și din străinătate și are un potențial uriaș In promovarea culturii și a identității locale, dar și în susținerea dezvoltării economiilor locale și în creșterea pe termen lung a numărului locurilor de muncă. Practic, în fiecare județ din regiune avem cel puțin un contract de finanțare semnat pe această prioritate. Mai avem un proiect transmis la Autoritatea de Management, MDRAPFE, care va fi semnat în curând, atingând astfel plafonul maxim de 120% din bugetul alocat, până la care putem contracta pe o prioritate POR 2014-2020, iar restul proiectelor evaluate rămân în lista de rezervă”, a declarat doamna Maria Ivan, director direcția Coordonare ADR Centru.

Biserica Reformată din Rugănești face parte din istoria lungă a zonei, iar reabilitarea acesteia va permite continuare istoriei, a tradiției și consolidarea identității proprii reprezentate prin patrimoniul cultural bogat, peisajul de vis și obiceiurile străvechi. Biserica din Rugănești, declarată monument istoric, este una dintre cele mai vechi lăcașuri religioase din județul Harghita, fiind construită la mijlocul secolului al XIII-lea. Forma actuală și-a dobândit-o prin renovările și construcțiile din secolele XVIII și XIX. Partea cea mai veche a bisericii este partea vestică a navei, construită în stil românesc târziu. În secolul al XV-lea i s-a adăugat sanctuarul cu ferestre cu ogive, construit în stil gotic, iar bolta bisericii, ce datează din 1983, este făcută din lemn. Dinaintea adăugării sanctuarului, pe peretele nordic al bisericii, s-a pictat o frescă reprezentând adorarea regilor care acum se vede doar parțial. Aflată într-o stare avansată de degradare, biserica avea nevoie de lucrări de restaurare care au început în 2014. Prin fondurile solicitate prin proiect, beneficiarul și-a propus să continue lucrările prin reparații, consolidări și intervenții asupra arhitecturii și structurii portante atât a bisericii, a turnului bisericii, cât și a zidului ce o înconjoară. Se vor mai executa lucrări de restaurare a picturii murale, a mobilierului istoric, tavanului, precum și refacerea instalațiilor electrice, restaurarea exteriorului, recondiționarea acoperișului și lucrări de amenajare a perimetrului exterior.

În anul 2021, când se estimează finalizarea proiectului, ofertă turistică a satului unde momentan se practică turismul sportiv la lacul din localitate, care aduce mereu pescari și amatori de relaxare în zonă, se va completa cu un obiectiv cultural ce va atrage și mai mulți turiști. Pe lângă evenimentele locale anuale organizate în comună: Balul familiștilor, Balul vânătorilor, Balul tinerilor cu spectacole, Balul strugurilor, Ziua bătrânilor, și Ziua satelor, în curând se vor realiza și vizite la Biserica Reformată Rugănești.