Bisericile fortificate Aita Mare și Sânpetru intră în lucrări de restaurare și consolidare

Noi obiective turistice intră în reabilitare cu fonduri europene 

Două noi proiecte vor fi finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020: ansamblul Bisericii Unitariene fortificate Aita Mare din Covasna și ansamblul Bisericii Evanghelice fortificate Sânpetru din Brașov, cu un buget total de peste 9 milioane lei pentru lucrări de restaurare și conservare până în 31 mai 2021. Contractele de finanțare au fost semnate azi la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia, de către domnul Fekete Levente, preotul paroh al Bisericii din Aita Mare, domnul Klein Peter, preot paroh al Bisericii din Sânpetru, reprezentanți ai celor două parohii, precum și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Proiectul ”Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii Unitariene Fortificate”, din Aita Mare, Covasna este finanțat prin Prioritatea de Investiții 5.1 a POR 2014-2020, având o valoare totală de 6,52 milioane lei, din care 6,21 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, iar 126.776 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de către beneficiarul proiectului, Parohia Unitariană Aita Mare. Cel de-al doilea contract semnat azi, ”Lucrări de reparații, conservare și introducerea în circuitul turistic a Ansamblului Bisericii evanghelice fortificate Sânpetru, jud. Brașov”, finanțat tot prin Prioritatea 5.1, are o valoare totală de 2,87 milioane lei, din care 2,66 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată pentru realizarea investițiilor, iar 54.440 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de beneficiar.

”Avem cea mai bogată ofertă de obiective turistice culturale și istorice din România, locuri pe care trebuie să le vizităm pentru a ne îmbogăți cunoștințele despre originile noastre și a ne aprecia istoria care ne-a dat identitatea de azi. Din păcate, trecerea timpului și lipsa de fonduri au dus la o degradare constantă a lor, iar datorită costurilor destul de ridicate pentru astfel de intervenții, de obicei s-a recurs realizarea lucrărilor strict necesare. Prin POR 2007-2013 am început să reabilităm o parte din aceste obiective, și un exemplu sunt cetățile din Alba Iulia, Rupea, Târgu Mureș, Mediaș, iar prin POR 2014-2020 continuăm finanțarea acestor lucrări, care vor oferi oportunitatea de a fi vizitate atât de noi, cât și de turiștii din alte țări. Un număr de 71 de proiecte au fost depuse spre finanțare pe prioritatea de investiții aferentă reabilitării obiectivelor istorice prin POR 2014-2020. Din acestea, 32 au trecut toate etapele de evaluare și vom contracta proiecte până vom consuma bugetul alocat acestei priorități, care este de 153 milioane lei”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Ambele proiecte au ca obiectiv creșterea numărului de turiști, promovarea proiectelor și, pe lângă acces fizic la obiectivele realizate, digitizarea ansamblurilor și acces în mediul on-line la ansamblurile bisericești.

Ansamblul bisericii unitariene Aita Mare din Covasna, construit în stil gotic în secolul al XV-lea, este cel mai valoros monument de acest tip din județul Covasna, având în vedere faptul că aici se păstrează într-o formă aproape nealterată atât biserica medievală, cât și elementele de apărare compuse din ziduri, turnuri, șanțuri de pământ. A reda accesul de vizitare în siguranță în incinta acestui ansamblu și îmbunătățirea ofertei turistice prin organizarea de evenimente este scopul acestui proiect de consolidare și restaurare.

Istoria celui de-al doilea proiect contractat, Biserica Evanghelică Sânpetru, construită în stil neoclasic, a început în secolul al XIII-lea, este legată de prezența Ordinului Cavalerilor Teutoni, fiind singura din Țara Bârsei care și-a păstrat triplul inel de curtine. Prin implementarea acestui proiect, Parohia va contribui la dezvoltarea identității culturale a locuitorilor și va genera un impact economic pozitiv prin diversificarea gamei de servicii, dar și prin organizarea unei suite de evenimente culturale diverse.