Circa 300 de cereri de finantare ale microintreprinderilor ar putea obtine fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor locale

Incepe procesul de contractare a proiectelor microintreprinderilor din Regiunea Centru!

In urma cu patru luni s-a incheiat perioada de depunere a proiectelor pentru obtinerea a maximum 200.000 euro fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea firmelor cu maxim 9 angajati din Regiunea Centru. Avand in vedere ca, pe parcursul ultimului an ADR Centru a sustinut o activitate intensa de informare, prin seminarii si discutii directe de lucru, circa 500 de proiecte, in valoare totala de peste 500 milioane lei au fost depuse in Regiunea Centru, in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, pe Prioritatea de Investitii 2.1 “Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Acum a venit momentul mult asteptat, de semnare a contractelor de finantare si de demarare a investitiilor!

Cu un buget de 32,36 milioane euro fonduri nerambursabile alocate la nivelul Regiunii Centru pentru dezvoltarea de firme de productie sau prestari servicii, acest domeniu al POR 2014-2020 a fost si primul din cadrul programului pentru care depunerea cererilor de finantare nerambursabila s-a derulat on-line, prin aplicatia MySMIS. Apelul de proiecte a fost inchis in 27.04.2016, ora 12.00, interval in care, in Regiunea Centru, au fost depuse 497 cereri de finantare, in valoare totala de peste 507 milioane lei, prin care au fost solicitate sume nerambursabile de peste 331,7 milioane lei. Dupa etapele de evaluare, 186 de proiecte au fost respinse, ramanand in cursa 311 cereri de finantare, a caror suma solicitata acopera 138% din alocarea aferenta regiunii noastre. In cadrul acestei prioritati de finantare nerambursabila de tip competitiv, un solicitant, respectiv o microintreprindere, a avut posibilitatea de a depune o singura cerere de finantare. Microintreprinderile din Regiunea Centru care doresc sa-si dezvolte afacerile prin obtinerea unei finantari nerambursabile de maxim 200.000 euro, trebuie sa aduca o contributie financiara de minim 10%.

”In precedenta perioada de finantare, 2007-2013, cand am derulat programele aferente POR, dar si pentru cateva componente privind competitivitatea economica, am constatat ca interesul si apetitul pentru finantari nerambursabile este foarte mare in cazul mediului privat si mai ales in randul microintreprinderilor. Mediul privat a fost motorul care a sustinut economia regionala, un exemplu fiind si faptul ca in Regiunea Centru, pe Programul Operational Regional 2007-2013, gradul de absorbtie a fondurilor europene a fost peste 82%, iar pe programul de competitivitate, POSCCE, destinat mediului de afaceri, absorbtia fondurilor alocate a depasit 93%. Acum, derulam procedurile de contractare, conform ghidului specific de finantare, pentru cererile depuse in primele luni ale apelului de proiecte si care au parcurs etapa de verificare a conformitatii administrative si eligibilitatii, etapa de evaluare tehnica si financiara, precum si etapa de precontractare. In scurt timp vom contracta peste 40 de proiecte aflate in prima faza a etapei contractuale, care au depasit pragul de calitate, si a caror valoare totala cumulata depaseste 54,7 milioane lei. Investitiile pe acest domeniu sunt foarte diverse si vor sustine micile firme romanesti in activitati de productie sau servicii, prin retehnologizare, prin inovari de produs si proces, dar si prin cresterea substantiala a productivitatii medii anuale”, a declarat, in cadrul evenimentului de semnare a primelor contracte pentru finantarea microintreprinderilor din Regiunea Centru, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Cele trei proiecte contractate in data de 23 august 2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, sunt depuse de ”Logrotex” SRL din Sebes-Alba, ”PIL” SRL din Targu Mures si ”Seda Steel Factory” SRL din Brasov. Valoarea totala cumulata a investitiilor propuse de aceste firme este de peste 3 milioane lei, iar obiectivele vizate urmaresc cresterea capacitatilor de productie. Pentru firma din Sebes-Alba este vorba de modernizarea si dezvoltarea activitatii pentru fabricarea prin tricotare sau crosetare a ciorapilor si articolelor de galanterie; firma din Targu Mures urmareste dezvoltarea unui nou flux tehnologic si inovare, prin debitare cu laser a confectiilor metalice, in timp ce firma brasoveana isi propune dezvoltarea productiei cu echipamente performante tot in domeniul confectiilor metalice.

Informatii privind Prioritatea de Investitii 2.1 “Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri” a POR 2014-2020, precum si detalii privind instructiunile AMPOR asupra activitatilor pe care beneficiarii trebuie sa le deruleze in cadrul proiectelor contractate pentru a obtine finantare nerambursabila, pot fi consultate pe pagina de internet gestionata de ADR Centru, www.regio-adrcentru.ro, unde, in scurt timp vor fi publicate listele cu proiectele contractate pe acest domeniu in Regiunea Centru.

Alba Iulia, 23.08.2017