Prima creșă din Sânpetru-Brașov se construiește cu fonduri REGIO

Un proiect în valoare totală de peste 5,5 milioane lei, le va oferi micuților din comuna Sânpetru, județul Brașov, posibilitatea să meargă, pentru prima dată în această localitate, la creșă. Este vorba de cererea de finanțare cu numele ”Construire creșă în comuna Sânpetru, jud. Brașov”, pentru care a fost semnat azi, la Alba Iulia, contractul de alocare a sumelor nerambursabile prin Axa Prioritară 10 a Programului REGIO 2014-2020 – Obiectiv Specific 10.1 – ce prevede investiții în proiectele ce vizează creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii şi învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învățământului ante preșcolar şi preșcolar.

Apropierea de municipiul Brașov, cel mai dezvoltat pol urban din Regiunea Centru a dus la creșterea constantă a populației din comuna Sânpetru, care a depășit pragul de 10.000 locuitori și este deja de anvergura unui oraș mic. Administrația publică locală se implică în eficientizarea cheltuielilor din banii publici și completează veniturile locale, pentru a oferii copiilor de vârstă preșcolară din comunitate un centru complet nou pentru educație timpurie. Proiectul finanțat din fonduri europene și bugetul local, pentru copii și familiile lor, pentru a se oferi servicii educaționale moderne și de calitate privind îngrijirea micuților, se va încheia, conform estimărilor edililor până la sfârșitul lunii august 2022. Valoarea totală a cererii de finanțare este de 5.522.170,70 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 1.261.260 lei, respectiv peste 270.000 euro.

”Prin proiectul semnat azi, Comuna Sânpetru se aliniază demersurilor de îmbunătățire a sistemului de învățământ timpuriu din Regiunea Centru. Avem deja semnate 30 proiecte în regiune pe acest domeniu, în valoare totală de peste 100 milioane lei. Nu numai că se îmbunătățește starea infrastructurii de educație ante-preșcolară pusă la dispoziția copiilor și cadrelor didactice, dar se eficientizează și cheltuielile alocate în acest sens. Acesta este primul dintre proiectele administrației locale din Sânpetru pe acest domeniu, prin care finanțăm cu fonduri europene investițiile în educație. După realizarea lucrărilor de construcție și dotare a noii creșe, comunitatea va beneficia de o unitate de învățământ ante-preșcolar care va oferi părinților, mulți dintre ei tineri veniți din municipiul Brașov și din împrejurimi, să-și crească copiii într-un climat foarte apropiat de cel urban. Activitățile didactice se vor desfășura în condiții mult mai bune și vom oferi valoare comunității locale,” a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Lucrările proiectului prevăd construirea unei creșe, în imediata apropiere a Grădiniței și a Școlii Gimnaziale a localității, precum și achiziția de echipamente necesare administrării clădirii noi. Practic, din anul școlar 2022/2023, peste 30 de copii micuți din această comună vor beneficia de condiții mult mai bune de studiu, ca urmare a noii construcții, cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală desfășurată de peste 1050 mp. În această nouă unitate educațională se vor realiza facilități sanitare moderne și instalațiile performante. Clădirea nouă a creșei va fi la vest față de Grădiniță și va beneficia de un spațiu exterior curat, cu zone verzi și cu spații pentru activități în aer liber. Vor exista patru săli de grupă situate la parter, cu program de zi, pe categorii de vârste. Mâncarea va fi preparată în cadrul bucătăriei de la etaj și va fi distribuită și servită în sălile de grupă. Lenjeria se va depozita, spăla și usca în spațiile amenajate la subsolul clădirii, unde vor fi și alte spații tehnice. Etajul, parțial retras, va găzdui spații destinate exclusiv personalului instituției.

”Cred că Sânpetru este localitatea cu cea mai mare dezvoltare din judeţul Braşov. Se dezvoltă într-un ritm infernal. Pe terenurile comunei s-au dezvoltat în ultimii ani chiar și blocuri cu apartamente. Apropierea de oraş este doar unul dintre motivele care i-au atras pe investitori. În anul 2000 erau exact 912 numere de casă. Aveam 3.320 de locuitori şi 32 de străzi. Astăzi avem peste 10.000 de locuitori, peste 130 de străzi şi peste 2.500 de numere de casă, cu tot cu blocurile. Ne-am stabilit ca obiectiv asigurarea dezvoltării durabile a localității și asigurarea condițiilor optime pentru generațiile viitoare. Prin acest proiect vom oferi comunității noastre un centru acreditat, care să se ocupe de copii sub 3 ani din localitate și vom oferi o soluție optima mamelor care au concediu maternal de 2 ani, iar copiii le sunt acceptați la grădinițe doar de la 3 ani. Vom cofinanța cu mai mult de 4,23 milioane lei acest proiect, pentru cheltuielile neeligibile de modernizare a spațiului din zona complexului educațional, astfel încât întreaga zonă a școlii, cu grădinița și noua creșă să se încadreze în peisajul urbanistic local”, a declarat domnul Ioan Rusu, primarul comunei Sânpetru.

Detalii privind obiectivele acestui proiect și activitățile desfășurate se regăsesc în Fișa atașată prezentului material de presă.