Din grijă pentru oameni
CENTRU DE ZI PENTRU VÂRSTNICI ȘI UNITATE DE ÎNGRIJIRE LA DOMICILIU LA MIERCUREA CIUC
Îmbătrânirea populației este o realitate demografică incontestabilă la nivelul Uniunii Europene, iar România nu este ocolită. Datele Eurostat arată aproape o dublare a numărului persoanelor în vârstă de peste 80 de ani în perioada 2001 – 2004 de la 3,4% la 6,1%. În România procentul persoanelor de peste 80 de ani, în 2001, era de 1,8% și a ajuns în 2024, estimat, la 4,4%. Scăderea natalității, creșterea nivelului de trai și o mai mare eficiență a tratamentelor medicale sunt cauzele principale. Odată cu creșterea procentului persoanelor vârstnice, crește și nevoia de îngrijire pentru ele.
Pentru satisfacerea acestei nevoi, în municipiul Miercurea Ciuc, printr-un proiect finanțat prin #Regio Programul Operațional Regional 2014 – 2020, a fost reabilitată și extinsă o clădire existentă pentru a asigurarea condițiilor de funcționare a unui Centru de Zi pentru Vârstnici și a unei Unități de Îngrijire la Domiciliu.
Lucrările realizate:
- modificări structurale, extindere a cădirii existente
- amenajare a unor grupuri sanitare pentru public și personal,
- centrală termică
- reabilitare anvelopa clădirii existente și s-a intervenit la aspectul exterior al clădirii
- instalarea unui sistem fotovoltaic de producere a energiei electrice, cu contorizare bidirecțională
- instalare panouri solare pentru prepararea apei calde
- rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitați.
Beneficiarii investiției:
– Persoanele vârstnice (65 ani și peste) din municipiul Miercurea Ciuc (în cazul serviciilor asigurate în Centrul de Zi),
– persoanele cu dizabilității din Municipiul Miercurea Ciuc și din localitățile învecinate,
– 4.613 de persoane (conform datelor din recensământul din 2011) și din localitățile acoperite cu servicii de îngrijire la domiciliu de CIMAS Miercurea Ciuc,
– familiile persoanelor vârstnice beneficiare: au la dispoziție servicii sociale moderne – autoritățile publice locale din municipiul Miercurea Ciuc și din localitățile învecinate, care au obligația de a asigura servicii sociale pentru persoanele din localitățile lor.
– angajații solicitantului care își desfășoară activitatea în cadrul centrului de zi (2 persoane) și în cadrul serviciului de îngrijire la domiciliu (36 persoane), care vor avea locuri de muncă mai sigure și serviciile prestate de aceste persoane vor fi asigurate în condiții îmbunătățite.
Beneficiarul proiectului: Asociația Caritas Alba Iulia – Asistență Medicală și Socială
Valoarea totală a proiectului este de 2.199.797,89 lei, din care finanțarea nerambursabilă în valoare de 2.148.804.73 lei, este asigurată prin #Regio-POR 2014-2020.
Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale
Prioritatea de investiții 8.1. – Investiţiile in infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducand inegalitaţile in ceea ce priveşte starea de sanatate şi promovand incluziunea sociala prin imbunataţirea accesului la serviciile sociale, culturale si de recreare, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de colectivitatile locale