POR 2014-2020 sprijina gestionarea eficienta a energiei in orasul Iernut
La sediul ADR Centru din Alba Iulia, au fost semnate proiectele de finantare, prin Programul Operational Regional 2014-2020, destinate imbunatatirii gestionarii energiei si reducerii consumurilor de curent si gaz la cladirile Casei de cultura si Primariei orasului Iernut, situate una langa cealalta in Piata 1 Decembrie 1918 din centrul localitatii. Primarul Ioan Nicoara si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat contractele pentru cererile de finantare ”Cresterea eficientei energetice a cladirilor publice din orasul Iernut, Primaria, str. 1 Decembrie 1918, nr. 9A, Iernut” si ”Cresterea eficientei energetice a cladirilor publice din orasul Iernut, Casa de cultura, str.1 Decembrie 1918, nr.9A, Iernut”, a caror valoare totala cumulata este de peste 3,5 milioane lei, suma nerambursabila obtinuta fiind de peste 3,1 milioane lei. Investitiile vor fi sustinute prin Prioritatea de Investitii 3.1.B ce vizeaza imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.
Cererea de finantare pentru proiectul ”Cresterea eficientei energetice a cladirilor publice din orasul Iernut, Primaria, str. 1 Decembrie 1918, nr. 9A, Iernut” are ca obiectiv reducerea consumului anual specific de caldura a cladirii reabilitate termic care gazduieste Primaria Orasului Iernut, prin lucrari de reabilitare termica a elementelor de anvelopa a cladirii, lucrari de reabilitare termica a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei termice pentru consum propriu, respectiv instalarea unei centrale pe biomasa, lucrari de reabilitare/ modernizare a instalatiei de iluminat si lucrari conexe. Prin lucrari conexe, in acest proiect, se vor repara elementele de constructie ale fatadei care prezinta pericol de desprindere, se va demola sarpanta existenta si se va construi una noua, se vor reface finisajele interioare in zonele de interventie, se vor repara trotuarele, in scopul eliminarii infiltratiilor, se vor implementa masuri de accesibilizarea a infrastructurii, pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilitati si se vor implementa masuri necesare obtinerii avizului ISU, prin realizarea unor instalatii de detectare, semnalizare si avertizare incendiu. Durata de derulare a investitiilor se va intinde pana la finalul lunii februarie 2020, fiind necesare fonduri totale in valoare de 1.614.470,38 lei (peste 357 mii euro), din care peste 1,24 milioane lei (peste 275 mii euro) reprezentand fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.
Cererea de finantare pentru proiectul ”Cresterea eficientei energetice a cladirilor publice din orasul Iernut, Casa de cultura, str.1 Decembrie 1918, nr.9A, Iernut” are ca obiectiv reducerea consumului anual specific de caldura a cladirii reabilitate termic unde functioneaza Casa de Cultura a Orasului. Ca si in cazul cladirii Primariei, vor fi efectuate lucrari de reabilitare termica a elementelor de anvelopa a cladirii, lucrari de reabilitare termica a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei termice pentru consum propriu, lucrari de reabilitare a instalatiei de iluminat si lucrari conexe. Tot ca in cazul celeilalte cladiri, se va monta o centrala termica pe biomasa. Durata de derulare a investitiilor se va intinde pana la finalul lunii martie 2020, fiind necesare fonduri totale in valoare de aproape 1,9 milioane lei (peste 411 mii euro), din care aproape 1,86 milioane lei (circa 411 mii euro) reprezentand fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.
”Apelul de proiecte pentru finantarea imbunatatirii eficientei energetice a cladirilor publice sau de locuit din Regiunea Centru a fost deschis in urma cu aproape doi ani si, in afara de domeniile de finantare destinate mediului privat, a fost printre cele mai importante pentru potentialii beneficiari. Au fost depuse de catre autoritatile publice locale, un numar de 87 proiecte spre finantare, a caror valoare totala este de aproape 660 milioane lei, in conditiile in care alocarea financiara regionala este doar putin mai mare de 186,6 milioane lei. Ne bucura acest interes major pentru imbunatatirea eficientei energetice pentru toate tipurile de cladiri publice detinute si ocupate de institutiile locale, fie ca sunt spitale sau policlinici, scoli, cladiri administrative etc. Pentru orasul Iernut este foarte important sa finanteze aceste lucrari, deoarece acum, cele doua cladiri sunt printre cele mai energofage din localitate. Localitatea are nevoie de aceste resurse financiare si banii publici sunt investiti in ceea ce s-a dovedit important pentru locuitori. In perioada precedenta nu s-au facut investitii majore, de aceea edilii sunt foarte interesati de orice investitie care asigura imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor. Consideram ca reabilitarea si modernizarea acestor cladiri va creste gradul de incredere al publicului larg in activitatea administratiei publice, care se preocupa sa reduca valoarea facturilor de energie pentru aceste cladiri emblematice din centrul orasului Iernut”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.