IMM din județul Brașov beneficiază de sprijinul autorităților locale pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile prin POR 2014-2020

La sediul Camerei de Comert si Industrie din municipiul Brasov a avut loc azi, 8 februarie, prezentarea fondurilor disponibile pentru dezvoltarea IMM din Regiunea Centru. Dezbaterile au avut loc in prezenta presedintelui Consiliului Judetean Brasov, domnul Adrian Vestea, a secretarului general al CCI Brasov, doamna Adriana Ispas, precum si a directorului general ADR Centru, domnul Simion Cretu. Peste 60 de persoane, reprezentanti ai firmelor brasovene, au participat la seminarul de informare privind criteriile necesare pentru solicitarea a cel putin 200.000 euro pentru o firma, resurse financiare care se aloca prin Prioritatea de Investitii 2.2 din cadrul POR 2014-2020. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru are calitatea de Organism Intermediar pentru POR, iar fondurile totale alocate regiunii sunt de 23,9 milioane euro destinate pentru dezvoltarea si modernizarea firmelor.

Prin fiecare proiect depus de catre IMM-urile din mediul urban, sau de catre intreprinderile mijlocii din mediul rural din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, se pot solicita spre finantare nerambursabila minimum 200.000 euro si maximum 1 milion euro, echivalent in lei la cursul de schimb Inforeuro, valabil la data lansarii apelului de proiecte (1 euro- 4,5172 lei). Proiectele se pot depune incepand cu data de 23.02.2017, ora 12.00, prin aplicatia electronica MySMIS, disponibila la adresa web http://www.fonduri-ue.ro/mysmis, depunerea de cereri fiind deschisa o perioada de 6 luni, respectiv pana in 23.08.2017, ora 12.00. Lista domeniilor de activitate eligibile pentru care se poate solicita finantare cuprinde atat IMM-uri care functioneaza in domeniul productiei si fabricatiei de utilaje si articole etc, cat si din domeniul serviciilor, care pot fi servicii de asistenta medicala, de cazare, publicitate, arhitectura, centre fitness, baze sportive, cat si servicii de reparare mobila, incaltaminte sau altele. Lista completa a codurilor CAEN ce pot solicita finantare se poate regasi in Anexa 2 a Ghidului specific al Prioritatii 2.2. Obligatoriu, fiecare proiect depus trebuie sa realizeze o investitie initiala, care consta in active corporale si necorporale, finantabile prin ajutor de stat regional.

”Administratia publica locala din judetul Brasov sustine dezvoltarea mediului local de afaceri. De aceea judetul nostru este unul dintre primele din tara in privinta dezvoltarii social-economice. Consideram ca acest gen de evenimente sunt foarte importante pentru sprijinirea dezvoltarii judetului nostru. Ieri am avut un eveniment pentru autoritatile publice din judet, iar azi avem un eveniment pentru mediul de afaceri, ambele vizand prezentarea modului in care publicul tinta, potentialii beneficiari, pot solicita fonduri nerambursabile care sunt atat de importante pentru cresterea calitatii vietii. M-am convins, inca o data, ca toti participantii la evenimentele organizate de ADR Centru – si au fost in numar destul de mare, pot sa puna intrebari, sa se documenteze, sa solicite clarificari asupra unor aspecte neclare, sau sa se informeze exact cu privire la procedurile de lucru si la documentatiile necesare pregatirii de proiecte finantate din fonduri europene. Pot sa va spun ca atat Consiliul Judetean cat si ADR Centru vor mai organiza astfel de sesiuni de informare, pe tematici specifice, pentru ca problema absorbtiei de fonduri europene este pentru noi o prioritate”, a declarat domnul Adrian Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov, in cadrul intalnirii cu reprezentantii mediului de afaceri la sediul Camerei de Comert.

”ADR Centru coordoneaza la nivel regional procesul de dezvoltare, inclusiv cresterea competitivitatii economice, prin atragerea si derularea de fonduri nerambursabile. In precedenta perioada de finantare peste 1250 de proiecte din mediul de afaceri regional au atras aproape 230 milioane euro din surse europene, iar mediul de afaceri din Regiunea Centru a beneficiat astfel de o infuzie totala de capital de peste 430 milioane euro. Datorita acestor fonduri nerambursabile s-au creat peste 3.000 no locuri de munca si peste 10.000 de oameni si-au pastrat sursele de venit. Pentru ca municipiul Brasov are o pozitie privilegiata la nivel national, fiind o adevarata placa turnanta intre zona de sud a tarii si fiind bine conectat la infrastructura de transport, care se va dezvolta in urmatorii ani, consideram ca investitiile pe care le sustinem pentru mediul de afaceri vor duce la imbunatatirea potentialului economic la nivelul intregii regiuni. Avem aici un important sprijin local, de la autoritatile publice locale si judetene, iar colaborarea noastra cu administratia si cu asociatiile patronale si profesionale este destinata cresterii competitivitatii economice a zonei”, a declarat, in cadrul intalnirii de lucru de la Brasov, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru

In cadrul seminarului de la sediul CCI Brasov, participantii au fost informati ca vor depune sume diferite pentru cofinantarea proiectelor lor, in functie de tipul de societate si de tipul de investitie realizata/ajutor acordat. Mai exact, schema de finantare nerambursabila este constituita din doua categorii de ajutor de stat acordat, respectiv ajutor de stat regional si ajutor de minimis. Diferentierea dintre cele 2 categorii este realizata prin tipul de investitie/cheltuiala care se realizeaza prin proiect. Astfel un proiect va avea in mod obligatoriu cheltuieli de investitii in active corporale (construire, extindere, dotare spatii de productie/ servicii), care se vor finanta prin ajutor de stat regional si la care solicitantul va asigura o cofinantare de minim 30% din valoarea lor, daca este microintreprindere sau intreprindere mica, respectiv minim 40% daca este intreprindere mijlocie. Pentru cheltuielile ce se incadreaza in ajutor de minimis (certificare, internationalizare), cofinantarea solicitantului va trebui sa fie de minim 10%, indiferent de ce tip de firma este.

Fondurile nerambursabile alocate sunt disponibile prin Axa prioritara 2 – Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, Prioritatea de investitii 2.2 – Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor pentru imbunatatirea competitivitatii economice prin cresterea productivitatii muncii in IMM-uri. Acest apel de proiecte este unul competitiv, cu depunere la termen. In functie de gradul de acoperire a bugetului alocat apelului, depunerea proiectelor poate fi suspendata, insa nu mai devreme de primele 2 luni ale apelului. In cadrul acestui apel, proiectele respinse in cadrul etapei de verificare a conformitatii administrative si eligibilitatii pot fi redepuse, cu conditia respectarii termenului limita de depunere a cererilor de finantare ori a conditiilor de inchidere a apelului. Pe pagina de internet www.regio-adrcentru.ro, in sectiunea Comunicare/Prezentari evenimente se regasesc prezentarile sustinute in cadrul evenimentului de lansare a Prioritatii de Investitii 2.2 din cadrul POR 2014-2020 la Brasov.

Brasov, 08.02.2017