Înființare infrastructură de servicii sociale pentru persoane vârstnice în comuna Merești, județul Harghita

Bunicii sunt persoanele cele mai dragi și cele mai apropiate de sufletul nostru, mai ales dacă aceștia ne-au marcat copilăria într-un mod plăcut și ne-au crescut cu tot dragul, dându-ne o educație aparte. Din păcate, cu trecerea timpului, vizitele făcute bunicilor devin tot mai rare și copilăria rămâne doar o amintire plăcută. Cu toate acestea nu trebuie să uităm să-i prețuim și să le purtăm de grijă. Dacă ne uităm însă mai departe de familiile noastre, vom descoperi foarte mulți vârstnici care nu au pe nimeni alături, care trăiesc zi de zi sentimentul singurătății și cu atât mai mult în această perioadă.

Prin proiectul “Înființare infrastructură de servicii sociale pentru persoane vârstnice în comuna Merești, județul Harghita”, beneficiarul investiției, Comuna Merești, a oferit un loc în care fiecare bunic/bunică poate fi tratat cu răbdare și respect, un loc în care rămân activi, li se dă șansa să cunoască alți oameni, să socializeze și să își facă prieteni, să fie tratați de personal medical calificat și cu experiență astfel încât să îi ajute să se recupereze.

Valoarea totală a proiectului este de 1.487.278,58 lei, din care finanțare nerambursabilă în valoare de  1.305.396,72 lei, asigurată prin Regio-POR 2014-2020.

Din totalul de 1.339 de locuitori ai comunei Merești, un număr de 311 sunt persoane cu vârsta de peste 65 de ani, procentul persoanelor vârstnice fiind de 23,23%.

Principalele nevoi cu care se confrunta majoritatea persoanelor vârstnice sunt:

Nevoi socio – medicale: Majoritatea persoanelor vârstnice din comuna Merești au resurse financiare insuficiente pentru a duce o viața decentă, ceea ce are ca rezultat și îngreunarea, accesului la serviciile medicale și sociale. Proiectul este relevant în privința acestor nevoi, având în vedere faptul ca în cadrul centrului de zi va funcționa un cabinet cu un cadru medical voluntar care va efectua monitorizarea stării de sănătate al persoanelor vârstnice.

Nevoia de informare: Lipsa de informare cu privire la subiecte de care sunt interesate persoanele vârstnice are drept consecință resemnarea, izolarea. În cadrul centrului de zi se vor organiza campanii de informare de către voluntari pe teme de interes public în rândul persoanelor vârstnice

 Nevoia de socializare: În rândul persoanelor vârstnice există suferința pricinuita de singurătate, de sentimentul de a nu mai fi utili nimănui. Persoanele vârstnice simt o nevoie acută de comunicare. Centrul de zi care servește ca punct de întâlnire pentru persoanele vârstnice, ca loc de organizare de evenimente festive (zile de naștere, sărbători) și culturale organizate de voluntari cu implicarea persoanelor vârstnice.

Astfel, ca să vină în sprijinul persoanelor vârstnice, proiectul a avut ca obiectiv general creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale cu scopul îmbunătățirii calității infrastructurii serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice din comuna Merești, județul Harghita.

Ca și obiective specifice ale proiectului se numără:

  1. Reabilitarea si dotarea unei clădiri existente cu scopul înființării unui centru social de zi în comuna Merești cu scopul dezvoltării de servicii sociale de calitate, oferite persoanelor vârstnice aflate în situație de risc social.
  2. Angajare personal adecvat și îmbunătățirea implicării civice prin intermediul oferirii serviciilor sociale bazate pe voluntariat cu scopul asigurării de servicii sociale diverse în cadrul centrului de zi pentru persoane vârstnice din comuna Merești, care suferă de singurătate, cu scopul combaterii marginalizării sociale.

Prin proiect se va aduce o contribuție importantă asigurării serviciilor sociale din localitate. În prezent în comuna Merești nu exista nici un centru de servicii sociale.