MFE a emis ordinul care reglementeaza achizitiile efectuate de beneficiarii privati

Ministerul Fondurilor Europene a emis Ordinul 1284/2016 privind aprobarea procedurii competitive aplicabile solicitantilor/beneficiarilor privati pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrari finantate din fonduri europene.

Ordinul este în vigoare începand cu data de 12 august 2016 si reglementeaza regimul juridic al achizitiilor efectuate de solicitantii sau beneficiarii privati, în cadrul proiectelor finantate din Fondurile Europene Structurale si de Investitii 2014-2020 (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de coeziune, Fondul European pentru pescuit si afaceri maritime), Mecanismele financiare SEE si Norvegian si Programul de cooperare Elvetiano-Roman (PCER) vizand reducerea disparitatilor economice si sociale în cadrul Uniunii Europene extinse – Obiectivul 1 al Ariei de concentrare 4 – ”Îmbunatatirea mediului înconjurator”.

Rationamentul care a stat la baza emiterii ordinului este acela potrivit caruia entitatile private care deruleaza achizitii în cadrul proiectelor trebuie sa beneficieze de un cadru juridic flexibil, adaptat la specificul relatiilor comerciale.

Ordinul nu se aplica Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, Programelor de cooperare teritoriala europeana 2014-2020 si Mecanismului pentru Interconectarea Europei.

Aceasta procedura reglementeaza principiile si etapele minime pe care trebuie sa le parcurga solicitantii privati care achizitioneaza produse, servicii sau lucrari, aferente cheltuielilor eligibile ce pot fi decontate ulterior, în cadrul unor proiecte pentru care se semneaza contracte de finantare sau acorduri. Procedura se aplica si de beneficiarii privati care achizitioneaza produse, servicii sau lucrari în cadrul proiectelor finantate din fondurile europene.

Solicitantii/Beneficiarii care achizitioneaza servicii sau lucrari aplica prevederile Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, daca sunt îndeplinite cumulativ conditiile: contractul este finantat/subventionat în mod direct, în proportie de mai mult de 50% din valoarea acestuia, de catre o autoritate contractanta; valoarea estimata, fara TVA, a contractului este egala cu sau mai mare decat pragul de 23.227.215 lei (pentru contractele de lucrari) si de 600.129 lei (pentru contractele de servicii); contractul include una dintre activitatile: lucrari de geniu civil, lucrari de constructie pentru spitale, facilitati destinate activitatilor sportive, recreative si de agrement, cladiri ale institutiilor de învatamant preuniversitar si universitar si cladiri de uz administrativ. În situatia în care cel putin una dintre conditiile prezentate nu este îndeplinita, atunci solicitantul/beneficiarul privat aplica procedura prevazuta de Ordinul 1284/2016.

Daca valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica decat pragurile valorice prevazute de art. 7 alin. (5) din Legea 98/2016, respectiv de 132.519 lei pentru achizitia de produse, de 132.519 lei pentru achizitia de servicii si de 441.730 lei pentru achizitia de lucrari, solicitantul/beneficiarul privat achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari, pe baza de document justificativ.

Detalii privind reglementarea achizitiilor efectuate de beneficiarii privati pot fi gasite la:

http://www.fonduri-structurale.ro/stiri/17336/mfe-a-emis-ordinul-care-reglementeaza-achizitiile-efectuate-de-beneficiarii-privati