Noi investiții în valoare totală de peste 5 milioane euro, pentru dezvoltarea urbană a două municipii din județul Brașov

Două noi contracte care se vor finanța prin fonduri europene Regio, vor duce la îmbunătățirea infrastructurii urbane și diversificarea opțiunilor de agrement pentru locuitorii din municipiile Făgăraș și Codlea, din județul Brașov, Regiunea Centru. Cele două proiecte semnate recent de către conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru și reprezentanții municipalităților beneficiare, alocă în total peste 48 milioane lei pentru realizarea investițiilor, din care 44 milioane lei sunt fonduri nerambursabile Regio, solicitate pentru activități de revitalizarea fizică, economică și socială a celor două comunități, în care trăiesc peste 70.000 cetățeni. Nu doar locuitorii din municipii se vor bucura de rezultatele celor două proiecte, ci și turiștii, care vor putea, din 2023, să viziteze Cetatea din Făgăraș unde în prezent se derulează o altă investiție Regio, dar și să se relaxeze în parcul Regina Maria sau să participe la evenimentele Casei de Cultură, realizate prin acest proiect. În municipiul Codlea, proiectul finanțează realizarea de bazine de înot, locuri de joacă pentru copii, săli de gimnastică și terenuri de tenis.

Datele proiectelor:

Prin proiectul ”Integrare socială prin dezvoltarea activităților cultural-educative și recreative în Municipiul Făgăraș”, Primăria și-a propus să diversifice oferta locală cultural-recreativă și de educație, prin reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură din municipiul Făgăraș. Concomitent, se vor îmbunătăți opțiunile de recreere ale locuitorilor și turiștilor, ca urmare a modernizării Parcului ”Regina Maria”. Contractul, cu o valoare totală de 26.399.481,90 lei, din care 22.806.538,80 lei finanțare nerambursabilă europeană (4.896.734,04 euro), se estimează a fi finalizat în 30.04.2023.

La Codlea, proiectul ”Zona recreațională Maial” va duce la dezvoltarea unui spațiu recreațional care va integra o serie de posibilități de petrecere a timpului liber pentru toți cetățenii. Cererea de finanțare are o valoare totală de 21.663.162,23 lei, din care 21.150.717,29 lei reprezintă finanțarea europeană solicitată (4.541.216,81 euro) și investițiile sunt estimate a se finaliza până în 31.12.2023.

Pentru ambele proiecte, fondurile nerambursabile solicitate sunt alocate din Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, pe Obiectivul 13.1, ce vizează îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici şi mijlocii.

”Județul Brașov este și va rămâne un județ bogat la nivel regional și național, atât prin spectacolul naturii, monumentele istorice, frumusețea rurală, cât și prin rezultatele obținute în procesul de dezvoltare socio-economică, aspecte ce atrag atât turiști, cât și investitori. Este drept că tot ce se construiește de la zero se face mai repede, iar ceea ce se restaurează sau se consolidează se face mai greu. Este inevitabil, deoarece apar mult mai multe riscuri, atunci când reabilitezi un obiectiv. În acest județ, administrațiile locale au încercat să păstreze frumusețea trecutului și să aducă un plus de valoare locurilor neutilizate prin funcțiuni nou construite, în așa fel încât oferta tuturor să fie mai atractivă și să genereze venituri, siguranță și confort. Întăresc aceste afirmații prin cifre, fiindcă județul Brașov, doar în această perioadă de finanțare, 2014-2020, a alocat, prin 47 de contracte REGIO, mai mult de 1,1 miliarde lei în proiecte de infrastructură rutieră, medicală, restaurare istorică, modernizare unități de învățământ, creare spații de agrement. Din aceste sume, peste 1 miliard lei sunt fonduri nerambursabile gestionate de ADR Centru,” a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Investițiile realizate prin proiecte:

Pentru municipiul Făgăraș, finanțarea se acordă pentru lucrări de reabilitare, modernizare și dotare a Casei de Cultură, precum și pentru investiții în lucrări de modernizare și echipare a Parcului ”Regina Maria”.  În cazul Casei de cultură se vor reface finisajele interioare în toate încăperile, se va reda aspectul exterior al fațadei și se va îmbunătăți izolația termică a clădirii. Pe parcursul implementării mai sunt prevăzute lucrări de modernizare a instalațiilor termice și electrice, a sistemelor de ventilare și climatizare, cu utilizarea de  surse regenerabile de energie pentru necesarul de energie suplimentară a clădirii.

În cazul Parcului ”Regina Maria”, zona se va transforma complet, prin modernizarea spațiilor libere pentru odihnă și recreere, prin crearea de spații pentru relaxare și petrecere a timpului liber, precum și a unor noi spații pentru divertisment. Toate aceste spații vor fi prevăzute cu mobilier urban nou – mese, bănci și spații de joacă – aici urmând să se realizeze un labirint verde, cu foișoare și hamace. Acestea vor fi destinate pentru mici popasuri, în timp ce aleile pietonale vor fi delimitate lateral cu copaci și bănci, iar instalația de iluminat alimentată prin sisteme de panouri fotovoltaice va fi poziționată astfel încât să pună în valoare arhitectura întregului parc. Materialul vegetal va fi etichetat, iar speciile lemnoase ornamentale, cele floricole și medicinale, vor fi un excelent ghid pentru școlari, dar și pentru alte persoane interesate să cunoască flora, cu minimum de noțiuni de botanică, ecologie și adaptare la mediu.

În Codlea – deoarece municipiul nu dispune de un centru recreațional complex, cu funcționalități diversificate – amplasamentul prevăzut în proiect, are o suprafață de peste un hectar, fiind situat într-o zonă cu tradiție pentru petrecerea timpului liber. Cinci bazine se vor construi prin proiect, dar și locuri de joacă, terenuri de tenis, alei și piste pentru bicicliști. Bazinul principal va fi construit într-un corp de clădire cu etaj și demisol, cu o lățime de 17m și o lungime de 40m. Din bazin se va face accesul la terasa exterioară și spre sala activități recreative, amplasate spre nord, iar din hol se face accesul la săli gimnastică, inclusiv pentru persoane cu dizabilități. Sala de activități recreative este deschisă spre spațiul recepției. Alte patru bazine de înot și de relaxare se vor mai construi, unul cu adâncime 1,30m, unul pentru copii cu adâncime de 0,35m, un bazin pentru tobogan cu adâncime 0,90m și un bazin de relaxare amplasat între jardiniere. Terenurile de tenis se vor amplasa în partea de est a terenului. Acestea vor fi în aer liber, iar pe zona digului se vor amenaja gradene pentru spectatori. Pe terenul amplasat spre sud se va amenaja pe timp de iarnă un patinoar. În partea de nord a terenurilor de tenis se va amenaja o pistă de skateboarding și biciclism extrem, destinată în special adolescenților ce doresc să încerce aceste activități. În partea de sud a terenurilor de tenis, se va amenaja un loc de joacă pentru copii, prevăzut o groapă de nisip, un joc castel cu tobogane, leagăne, balansoare, cățărătoare și bănci odihnă pentru însoțitori. Alei și căi de acces, anexe pentru terenuri sau pentru personalul administrativ, parcări pentru vizitatori, sunt alte lucrări ce se vor mai realiza din bugetul prevăzut în proiect.