ADR Centru anunță că, în decurs de o lună, firmele din Regiunea Centru au depus cereri de finanțare cu o valoare totală de peste 6 miliarde de lei, pe Prioritatea de investiții 2.2 a Programului Regio 2014-2020. Un număr de 237 de cereri de finanțare au fost depuse de către firme din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, solicitând peste 3,43 miliarde lei fonduri nerambursabile. Raportat la bugetul de finanțare disponibil, respectiv 100 milioane lei, gradul de acoperire al cererilor depuse este de 3.381%. Acesta este cel de-al doilea apel de finanțare lansat pe această Prioritate a POR 2014-2020, pe primul apel fiind depuse 225 de cereri, dintre care pentru 139 au fost semnate contractele de finanțare
Referitor la situația acestor cereri, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, a declarat următoarele: ”Nevoile de finanțare ale mediului privat sunt mult mai mari decât cele cerute prin acest apel al POR 2014-2020. Asta, atât din cauză că doar firmele mici și mijlocii au putut depune acum cereri, cât și din cauza situației generate de pandemie, dar mai ales din dorința de a se extinde și de a se dezvolta. Acest apel de proiecte nu a fost destinat microîntreprinderilor și nici întreprinderilor mari. Mai sunt multe microîntreprinderi, dar și firme mari care nu au putut depune cereri, dar au nevoie de fonduri Regio din aceleași motive. Pentru aceste cereri, noi am început procesul de evaluare a cererilor, iar semnarea contractelor de finanțare va avea loc după evaluarea tuturor cererilor, deci cam la jumătatea anului următor, 2021. Pentru celelalte firme însă, dorim să anunțăm de pe acum că, în curând, vom gestiona și finanțările prin Programul de Digitalizare pentru IMM-uri, aceasta fiind o altă oportunitate de finanțare pentru ei, dar și Programul Național de Redresare și Reziliență, unde firmele au, de asemenea, fonduri alocate.”
Perioada de depunere a proiectelor pentru firme, a fost deschisă între 30 octombrie și 30 noiembrie 2020. Prin această Prioritate de finanțare se alocă fonduri cu scopul sprijinirii creării și extinderii capacității avansate de producție, precum și pentru dezvoltarea serviciilor. IMM-urile mici din mediul urban și cele mijlocii din mediul urban și rural al Regiunii Centru au putut solicita finanțare nerambursabilă de minim 1,6 milioane euro – maxim 6 milioane euro. Pe lista cererilor de finanțare depuse se regăsesc centrele medicale, construcția de structuri de cazare sau hoteluri, construirea de hale de depozitare, noi zone de agrement, construire de spații de producție sau retehnologizarea acestora din variate domenii. Din cele 247 de cereri depuse, un număr de 31 de cereri sunt din județul Alba, 77 din județul Brașov, 44 din județul Sibiu, 16 din Covasna, 22 din Harghita și 47 din Mureș. Cererile depuse au o valoare totală de 6,30 miliarde lei, din care 3,42 miliarde lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate, parte dintre firmele ce au depus proiecte fiind finanțate și în perioada anterioară de programare.
Pe primul apel de finanțare, un număr de 61 de proiecte au fost deja finalizate, și a mai rămas un număr de 68 din cele 139 contracte de finanțare în implementare, iar stadiul de realizare a activităților prevăzute în proiectele ce se mai derulează acum fiind de peste 60%. Proiectele ce se vor contracta pe apelul doi trebuie finalizate până în 31 decembrie 2023. Prin contractele semnate, peste 5.000 de locuri de muncă s-au creat și păstrat la nivelul Regiunii Centru. La acestea se adaugă și locurile de muncă din celelalte firme private care lucrează cu beneficiarii proiectelor Regio și care se dezvoltă prin realizarea de lucrări, prin prestarea de servicii și prin furnizarea sau comercializarea de produse.