Romania intra intr-o noua etapa a dezvoltarii!

In data de 2 martie, viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, s-a intalnit cu directorii generali ai celor 8 Agentii pentru Dezvoltare Regionala (ADR) din Romania. In principal, s-a discutat despre modul in care s-ar putea extinde colaborarea dintre MDRAP si ADR-uri pentru implementarea programelor gestionate de minister si despre mecanismele de dezvoltare economica ce ar putea fi puse in practica in cadrul unui viitor proces de regionalizare. O alta tema abordata s-a referit la permanentizarea acestei forme de colaborare, benefica pentru ambele parti, deoarece Agentiile sunt structuri care functioneaza de multi ani, au experienta in planificarea dezvoltarii la nivel regional si au angajati peste 1.000 de specialisti, resurse extrem de utile in procesul de reforma administrativa.

Pe de alta parte, la Conferinta de evaluare a impactului Programului Operational Regional – Regio 2007-2014 – desfasurata in 3 martie la Bucuresti – vicepremierul Vasile Dincu a spus: ”Cred ca Romania poate intra intr-o noua etapa a dezvoltarii. Sper sa intram intr-o alta faza a politicii – cea de dezvoltare regionala, componenta principala care sa duca Romania inainte”.

La randul sau, Comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, aflata intr-o vizita de lucru de 2 zile in Romania si participanta la Conferinta din 3 martie, a subliniat ca, pana in prezent, Romania a indeplinit 14 din cele 22 de conditionalitati stabilite de Comisia Europeana, dar se inregistreaza intarzieri in anumite domenii: „Vorbim foarte mult de bani, dar banii nu sunt totul. Capacitatea administrativa conteaza mai mult decat fondurile europene in sine. Banii sunt necesari, dar nu suficienti pentru a solutiona in mod corespunzator problemele din Romania. (…) Pana acum, Romania a indeplinit 14 din cele 22 de conditionalitati stabilite de Comisia Europeana, dar se inregistreaza intarzieri in domenii ca achizitiile publice, sanatatea si managementul deseurilor”.

Cum a imbunatatit Programul Regio – generatia I, 2007-2013 – calitatea vietii romanilor? In principal, cu mai multe locuri de munca si cu servicii mai diverse si de calitate mai buna. Aceasta e concluzia studiilor de evaluare realizate in perioada martie 2014–iulie 2015 de Autoritatea de Management a POR din cadrul MDRAP, situatie prezentata joi, 3 martie, la conferinta la care au participat peste 200 de reprezentanti ai beneficiarilor si organizatiilor implicate in program. Pentru acest studiu au fost analizate 11 domenii majore de interventie (DMI), avand la baza date disponibile pana in decembrie 2014.

Evaluarile arata ca Programul Operational Regional 2007-2013 a dus la cresterea numarului de servicii oferite si, cel mai important, a calitatii lor. Proiectele finantate au dus si la cresterea numarului de locuri de munca si a numarului de beneficiari. Practic, programul a adus beneficii in toate domeniile sale de interventie: sanatate, managementul situatiilor de urgenta, sprijinirea afacerilor, decontaminarea terenurilor poluate, dezvoltarea turismului etc.

Conform calendarului orientativ al lansarilor din perioada imediat urmatoare pentru POR 2014-2020, in curand va fi operationala Axa prioritara 6, vizand imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, intre 7 – 12 martie se va lansa Axa prioritara  3 – Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, intre 14 – 18 martie  va fi lansata Axa prioritara 5 – imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, submasura 5.2. revitalizarea oraselor, iar intre 21 – 25 martie va fi lansata submasura 5.1. patrimoniu, urmand ca, intre 28 martie – 1 aprilie, sa fie lansata Axa prioritara 7 pentru diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului si Axa prioritara 2 pentru imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii.