Seminar regional de lansare a cererilor de proiecte pentru finanțarea investițiilor în unitățile de primiri urgențe

In data de 19 septembrie, la Sala de Ședințe din cadrul Prefecturii județului Brașov a avut loc seminarul regional de lansare a finanțărilor pentru modernizarea Unităților de Primiri Urgente (UPU) din Regiunea Centru. Agenția pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitatea sa de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, a informat potențialii beneficiari ai apelului de proiecte din cadrul Priorității de Investiții 8.1/8.2.B POR 2014-2020, care vizează îmbunătățirea calității si a eficienței îngrijirii spitalicești de urgența.

Acest apel de proiecte face parte din cadrul Prioritatii de Investitii 8.1 – ”Investitii in infrastructurile sanitare si sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel national, regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate si promovand incluziunea sociala, prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale, culturale si de recreare, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de colectivitatile locale”. Concret, este vorba de Obiectivul Specific 8.2 – Imbunatatirea calitatii si a eficientei ingrijirii spitalicesti de urgenta, Operatiunea B – Unitati de primiri urgente. Apelul a fost lansat la sfarsitul lunii trecute, depunerea de proiecte urmand sa inceapa din 18.10.2017, ora 12.00 si sa se incheie in 18.04.2017, ora 12,00. Valoarea unui proiect poate fi de minim 100.000 euro si maxim 1,5 milioane euro, cu o rata de cofinantare de minim 2% din total valoare eligibila. Cererile de finantare se vor depune exclusiv prin aplicatia electronica MySMIS.

Conducerea ADR Centru si reprezentantii gazdelor din Brasov – domnul prefect Marian Claudiu Rasaliu si domnul Adrian Gabor, vicepresedintele Consiliului Judetean – au dezbatut, alaturi de cei peste 40 de reprezentanti din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, acest apel necompetitiv de proiecte prin care pot obtine finantare UPU care se afla pe lista proiectelor prioritare preidentificate de catre Ministerul Sanatatii, in vederea reabilitarii/modernizarii/ extinderii/dotarii unitatilor de primiri urgente / componentelor de primiri urgente din unitatile functionale regionale de urgenta si din cadrul componentelor de interes strategic a retelelor de unitati spitalicesti de urgenta. Astfel, conform listei elaborate de Ministerul Sanatatii, unitatile medicale care sunt eligibile in cadrul acestui apel de proiecte sunt: Spitalul Judetean de Urgenta Alba, Spitalul Judetean de Urgenta „Dr.Fogolyán Kristóf” Sfantu Gheorghe, Spitalul Judetean de Urgenta Miercurea-Ciuc si structurile componente de interes strategic a retelelor regionale de unitati spitalicesti de urgenta reprezentate de: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, Spitalul Clinic de copii Brasov, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu.

Pot depune proiecte in cadrul acestui apel Unitatile Administrativ-Teritoriale sau forme asociative intre acestea, caz in care o cerere de finantare va include activitati eligibile aferente unei singure unitati de primiri urgente, respectiv unui singur compartiment de primiri urgente.

Prin aceste proiecte se pot finanta, ca activitati eligibile in cadrul proiectului, lucrari de reabilitare / modernizare / extindere a unitatilor de primiri urgente sau a componentelor de primiri urgente din cadrul componentelor de interes strategic a retelelor de unitati spitalicesti de urgenta. Este permisa si dotarea UPU, precum si constructia de heliport de suprafata, cu accesibilizarea spatiului destinat serviciilor si a cailor de acces. Proiectele trebuie sa includa amenajari functionale pentru introducerea / modernizarea aparatelor / instalatiilor utilizate, astfel incat sa indeplineasca cerintele impuse domeniului sanitar. Unde este cazul, proiectele pentru investitii in UPU pot include modernizarea utilitatilor generale si specifice pentru unitatile de primiri urgente si din cadrul componentelor de interes strategic a retelelor de unitati spitalicesti de urgenta, inclusiv bransarea la utilitati pe amplasamentul obiectivului de investitii.

Alocarea financiara pentru cele 7 regiuni vizate de apelul de proiecte este de 61.740.000 euro, din care 31.500.000 euro din bugetul FEDR si 30.240.000 euro reprezentand cofinantarea din bugetul de stat.