Teme importante privind industria farmaceutica, automotive si mecatronica au fost dezbatute la Targu Mures si Brasov

ADR Centru a organizat noi intalniri de lucru pentru elaborarea Concept Note-ului Regional

Teme importante privind industria farmaceutica, automotive si mecatronica au fost dezbatute la Targu Mures si Brasov

 In aceasta saptamana ADR Centru a organizat, la Targu Mures si Brasov, sesiuni de discutii cu reprezentantii grupurilor tematice pentru elaborarea documentului de planificare Concept Note Regional. Acest document strategic este important pentru implementarea Axei Prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic prin POR 2014-2020. Prin intermediul acestei Axe Prioritare se vor finanta activitatile specifice pentru dezvoltarea entitatilor de inovare si transfer tehnologic, implicit si a centrelor de competenta, in concordanta cu Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare si cu Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru.

 Sesiunea de la Targu Mures, ce a avut loc in data de 20 septembrie, la sediul Consiliului Judetean Mures, a vizat Industria farmaceutica si medicala. Organizarea evenimentului in resedinta judetului Mures a fost legata de incontestabila experienta a Regiunii Centru in ceea ce priveste acordarea primului ajutor in cazurile de urgenta, tinand cont ca bazele SMURD au fost puse la Targu‐Mures, iar azi acest serviciu este recunoscut si apreciat ca exemplu de buna practica, fiind curs de implementare pe teritoriul intregii tari. Pe de alta parte, domeniul medical este unul de excelenta in judetul Mures, atat din punctul de vedere al ingrijirii bolnavilor, cat si al ingrijirii paleative, sector in care s-a investit mult in ultimii ani. Acest domeniu de cercetare si industriile conexe domeniului sanatatii, relevante pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor, fac parte din Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, inclusiv datorita faptului ca in Targu Mures functioneaza Centrul de simulare si de dezvoltare abilitati practice. Acesta este unul dintre cele mai avansate din Europa si are atat rol de invatare, cat si rol de evaluare a cunostintelor sau de exersare a abilitatilor de lucru in echipe interdisciplinare.

 A treia sesiune de lucru regionala a reunit peste 30 de participanti la sediul Camerei de Comert si Industrie Brasov, in 22 septembrie, pentru discutii cu reprezentantii grupurilor tematice din sectoarele industriilor automotive si mecatronica. Arealul brasovean reuneste multe companii, dar si unitati de invatamant si cercetare, care au o experienta incontestabila  in aceste domenii economice cu o dezvoltare rapida in Regiunea Centru. Privita prin prisma dezvoltarii unei economii bazate pe cunoastere, deosebit de importanta este crearea unor centre tehnologice, precum Centrul de Inginerie si Dezvoltare Autoliv din Brasov, dar si altele, inclusiv la Sibiu sau in judetul Alba, care favorizeaza dezvoltarea legaturii dintre cercetare si productie, permitand valorificarea potentialului de inovare al specialistilor romani si sporirea valorii produselor realizate. Acest domeniu de cercetare si industriile sale conexe, sunt o componenta importanta a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru.

 ”Implicarea reprezentantilor administratiei publice locale, a universitatilor si a institutelor de cercetare, dar si a antreprenorilor si societatii civile din Regiunea Centru in design-ul Axei Prioritare 1 a POR 2014-2020 a continuat in aceasta saptamana cu intalniri fructuoase la Targu Mures si Brasov. In ambele intalniri, la care au participat in total peste 60 de specialisti, am vazut o implicarea activa in grupurile de lucru, care au reusit, cu sprijinul expertilor ADR Centru, sa identifice cat mai exact domeniile de specializare care sa fie incluse in viitoarele proiecte de transfer tehnologic. Reuniunile de lucru din cele doua judete au dus la identificarea actiunilor necesare pentru atingerea obiectivelor Axei Prioritare 1 a POR 2014-2020, au sprijinit formularea de idei de proiecte, pornind de la aceste actiuni si, in final, au permis stabilirea de criterii de ierarhizare a proiectelor care urmeaza sa fie depuse pentru finantare nerambursabila. Ideile de proiecte propuse vor acoperi o gama larga de actiuni si, cel mai important, sunt transdisciplinare, adica tind sa valorifice cat mai mult din infrastructura de cercetare existenta in folosul mediului antreprenorial”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

ADR Centru va organiza mai multe intalniri de lucru cu reprezentantii administratiei publice locale, de la nivel judetean si municipal, ai universitatilor si mediului de afaceri, dar si ai structurilor de inovare si transfer tehnologic (ITT) acreditate, sau care vor fi acreditate pana la finalizarea proiectelor, ai parcurilor stiintifice si tehnologice acreditate conform legislatiei in vigoare, cat si cele care se vor infiinta, pentru identificarea si analizarea posibilelor intentii de proiecte de la nivel regional. Temele dezbatute si propunerile participantilor vor fi centralizate in cadrul documentului de planificare denumit Concept Note-ul Regiunii Centru (Documentul Cadru pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta). Acest document va fi realizat printr-un larg parteneriat cu actorii relevanti ai autoritatilor publice locale, ai mediului academic, institutelor de cercetare, entitatilor de transfer tehnologic si mediului de afaceri. In urma actualizarii Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, Concept Note-ul regional va reflecta, in rezumat, prevederile acesteia, respectiv va fundamenta domeniile de specializare inteligenta, in sensul orientarii acestora catre sectoare economice clare si catre anumite tipuri de servicii.

Prin intermediul Axei Prioritare 1, Programul Operational Regional 2014-2020 acorda sprijin pentru investitii in:

  • crearea si dezvoltarea infrastructurilor de inovare si transfer tehnologic (ITT), inclusiv parcuri stiintifice si tehnologice, respectiv constructia, modernizarea, extinderea si dotarea cu echipamente si software necesare;
  • achizitionarea de servicii tehnologice specifice, inclusiv consultanta specializata in afaceri;
  • investitii pentru IMM in vederea implementarii unor rezultate al cercetarii – inovarii in parteneriat cu un ITT.

Pentru Prioritatea de Investitii 1.1 din cadrul POR 2014-2020, Regiunea Centru dispune de o alocare financiara de 29,10 milioane euro, din care 24,26 milioane euro din FEDR si 4,84 milioane euro contributie nationala.

Calendarul reuniunilor de lucru ale grupurilor tematice pentru elaborarea Concept Note-ului Regional este publicat pe paginile de internet www.regio-adrcentru.ro si www.adrcentru.ro.

 

Alba Iulia, 22.09.2016