A început depunerea de proiecte pentru restaurarea patrimoniului cultural din Regiunea Centru

Municipiul Alba Iulia este, din nou, între primele din țară care pregătesc proiecte pentru reabilitarea patrimoniului cultural, prin POR 2014-2020

Pe apelul competitiv dedicat restaurării și conservării obiectivelor de patrimoniu istoric național și local, din Regiunea Centru, la sediul  Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru a fost depusă prima cerere de finanțare, pregătită de municipalitatea din Alba Iulia. Apelul de proiecte pe această prioritate este de tip competitiv și va fi deschis depunerii timp de 6 luni, valoarea unei cereri de finanțare putând fi de maxim 5 milioane de euro, excepție fiind obiectivele de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO, unde valoarea maximă a proiectului  poate fi de maxim 10 milioane euro.

Administrația publică locală din municipiul Alba Iulia intenționează să reabiliteze Palatul Principilor, printr-o cerere de finanțare care să pună în evidență vestigiile din perioada Principatului Transilvan, până la mijlocul secolului al XVII-lea, perioadă în care Alba Iulia a fost capitala Transilvaniei, ținând seama și de etapele de construcție și de componentele artistice care trebuie să fie conservate in situ din celelalte epoci: romană, medievală, renascentistă. Amenajările vizate prin proiect urmează să redefinească spațiile din Palat, luând în calcul crearea unui muzeu al Principatului Transilvaniei, împreună cu alte spații specifice acestei destinații, respectiv o Sală a Dietei, o Sală de judecată, o Sală a paharnicilor, toate în zonele în care acestea au existat până la remodelările din perioada habsburgică, dar și o Sală a gărzilor și o alta a Consiliului princiar. De asemenea, palatul reabilitat ar putea găzdui o secție de arheologie/lapidar, un centru cultural și un centru de conferințe, un sediu de bibliotecă, iar holul va fi utilizabil pentru evenimente culturale.

Pentru ca un proiect să fie considerat eligibil, obiectivul restaurat trebuie să fie deschis integral publicului vizitator după realizarea investiţiei. Bugetul disponibil la nivelul Regiunii Centru, pentru finanțare în cadrul priorității 5.1 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, este de 33,83 milioane euro. Pe acest apel de proiecte cererile de finanțare depuse în primele trei luni ale apelului vor parcurge etapele de verificare preliminară și evaluare tehnică și financiară, urmând a fi contractate direct cele care au obținut cel puțin 70 de puncte și care se încadrează în alocarea financiară disponibilă pentru acest apel. Proiectele care obțin 50 de puncte sau mai puţin, vor fi respinse. Valoarea minimă a unui proiect este de 100.000 euro, iar co-finanțarea care trebuie asigurată de către solicitant este de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile. Dacă prin proiect se vor obține venituri, solicitantul îşi va majora cota de contribuţie ţinând cont de valoarea veniturilor nete estimate.

Mai multe informații și modelul cererii de finanțare pe Prioritatea de Investiții 5.1 a POR 2014-2020 se găsesc pe pagina aferentă programului la nivelul Regiunii Centru, PI  5.1 (link), sau pe www.inforegio.ro.