Finanțare nerambursabilă REGIO pentru regenerarea comunităților defavorizate sibiene

Două importante investiții pentru comunitățile mai sărace din Sibiu se vor derula cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional REGIO, derulate la nivel regional de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Este vorba de proiectele prin care edilii vor obține finanțare în vedere realizării unui centru multifuncțional în zona străzii Oțelarilor și a unui spațiu multifuncțional de recreere și sport în cartierul Gușterița, a căror valoare totală cumulată este de peste 1,7 milioane euro. Fondurile atrase prin contractele semnate de doamna primar Astrid Cora Fodor și domnul Simion Crețu, director general ADR Centru sunt alocate prin Axa Prioritară 4 a POR 2014-2020, pe Prioritatea de investiții 4.3, care asigură sprijin pentru regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale. Cele două proiecte se vor finaliza cel târziu în luna noiembrie 2021.  

“Ne continuăm investițiile începute în modernizarea infrastructurii edilitare din cartierele municipiului Sibiu. Am semnat contracte pentru modernizări de străzi, alei, zone verzi și iluminat public. Dar comunitatea are nevoie și de suport, de servicii sociale și educative pentru a se regenera și pentru a se uni. Centrul multifuncțional din zona Henri Coandă – Oțelarilor va fi primul astfel de obiectiv public care va servi ca spațiu de întâlnire, socializare și educare a membrilor comunității aflați în situații dificile, destinat în egală măsură copiilor, părinților acestora și persoanelor vârstnice, iar terenul de de recreere și sport din Cartierul Gușterița este destinat copiilor și tinerilor din această zonă a orașului, ca să le oferim cele mai bune condiții pentru practicarea sportului în aer liber. Pe de altă parte, în clădirea ce se va construi lângă acest teren vor fi organizate activități recreative, educaționale și de socializare pentru copii și tineri, dar și activități de informare și consiliere pentru familiile din comunitățile marginalizate”, a declarat doamna Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Ambele proiecte ce obțin finanțare REGIO sunt realizate în parteneriat între UAT Municipiul Sibiu și Direcția de Asistență Socială Sibiu, având ca lider de parteneriat Primăria Municipiului Sibiu.

Obiectivele specifice ale proiectului ”Creare centru multifuncțional în zona străzii Oțelarilor, destinat comunităților marginalizate” sunt de a construi această clădire în suprafață desfășurată de peste 1350mp a Centrului, dedicat prioritar comunității marginalizate din cartierul Compa – Oțelarilor al Municipiului Sibiu, adică pentru aproape 900 de persoane. Noua construcție va fi dotată corespunzător, în vederea desfășurării de activități educative, sociale, sportive și recreaționale, indoor.

Obiectivele specifice ale proiectului ”Spațiu multifuncțional de recreere, sport și educație activă în cartierul Gușterița” presupun amenajarea unui teren de sport multifuncțional destinat copiilor și tinerilor din zona marginalizata a cartierului Gușterița și construcția unei clădiri, în suprafață de peste 140mp și dotarea acesteia pentru desfășurarea activităților de grup pentru educație active. De această investiție vor beneficia direct peste 3500 persoane din cartierul sibian, din care peste 300 copii.

Municipiul Sibiu este orașul în care se investește susținut pentru creșterea calității vieții. Potențialul urban de dezvoltare este valorificat de numeroasele proiecte europene derulate de către Primărie, dar și de la nivel județean, pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Prin cele 27 de contracte deja semnate se vor realiza proiecte care vor atrage peste 120 milioane euro, fonduri europene. Acestea vor fi valorizate și prin inițiativele locale dedicate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru comunitățile marginalizate, pentru ca și în cartierele aflate în zone cu risc social oamenii să simtă că aparțin comunității sibiene și se dezvoltă odată cu aceasta. Iar susținerea implicării în viața civică sau sportivă a tinerilor și vârstnicilor din aceste zone, va demonstra tuturor locuitorilor rolul benefic al fondurilor europene pentru creșterea coeziunii sociale”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Proiectul centrului multifuncțional Oțelarilor, propune realizarea unei investiții moderne – cu parter, etaj și mansardă – care va avea 120 de locuri pentru copii, tineri, adulți și vârstnici. Centrul de zi pentru copiii defavorizați de vârstă școlară are în vedere realizarea activităților precum: pregătirea temelor școlare, activități educative, recreative și de socializare, orientare școlară și profesională, precum și consiliere psihologică. De asemenea, în cadrul centrului vor avea loc activități de consiliere, pregătire profesională și sprijin pentru părinți. În cadrul Centrului de zi, pentru persoanele vârstnice se vor asigura activități sociale comunitare și activități recreative de grup. Clădirea va cuprinde următoarele categorii de spații: 2 săli dedicate activităților pentru vârstnici, 1 sală de sport, 2 săli de activități pentru copii și tineri, 3 săli multimedia, 1 ludotecă, 4 birouri pentru asistenți sociali sau consiliere, 3 chicinete, spații de depozitare, administrative și grupurile sociale aferente. Valoarea totală a proiectului este de 5.456.623,28 lei, din care suma nerambursabilă solicitată, reprezentând 98% din cheltuielile eligibile este de 5.347.490,81 lei, respectiv aproape 1,17 milioane euro.

Proiectul de realizare a terenului de sport din Gușterița înseamnă reamenajarea unui spațiu în suprafață de peste 2.000mp de pe strada Podului și construirea unei clădiri pentru activități educative, culturale și recreative, cu facilități de acces pentru persoane cu dizabilități și cu dotări adaptate nevoilor beneficiarilor de servicii oferite. Clădirea cea nouă și întregul teren vor beneficia de supraveghere video, alarmă și paza, inclusive toate utilitățile pentru infrastructura aferentă. Terenul de sport multifuncțional este destinat copiilor si tinerilor din zonele marginalizate și va asigura condițiile pentru practicarea fotbalului (pe o suprafață de joc mică), a handbalului, baschetului, tenisului și voleiului. Celelalte spații exterioare vor fi reamenajate cu zone verzi, copaci și arbuști ornamentali, suprafața totală a terenului deschis fiind de aproape 1900mp.