Seminar regional pentru informarea beneficiarilor de fonduri POR 2014-2020 pentru mediul public cu privire la implementarea proiectelor

Peste 60 de reprezentanți ai mediului public au participat la seminarul organizat de ADR Centru la Alba Iulia, în data de 14 noiembrie 2017, pentru informarea beneficiarilor contractelor de finanțare semnate în cadrul POR 2014-2020. La eveniment au fost prezenți și participanți din mediul public reprezentând solicitanții de finanțare ale căror contracte au fost transmise pentru semnare la AMPOR, precum și cei pentru care a fost demarată etapa de precontractare.

Acordarea de sprijin beneficiarilor, conform etapei procedurale, cu respectarea principiului tratamentului egal, prin structura specializată din cadrul Organismului Intermediar pentru POR 2014-2020, face parte dintre obligațiile asumate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, prin Acordul Cadru de delegare a atribuţiilor privind implementarea Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.

Conform acestui document, ADR Centru acordă sprijin pentru beneficiarii de fonduri europene nerambursabile alocate prin POR 2014-2020, prin instrumente specifice, inclusiv prin organizarea de sesiuni de informare, campanii de informare la nivel regional, precum şi prin furnizarea de informaţii solicitate de către aceştia, în scopul implementării proiectelor finanţabile prin POR. În plus, ADR Centru și-a asumat inclusiv acordarea asistenţei de specialitate tuturor beneficiarilor, pe parcursul implementării proiectelor acestora, finanțate prin POR 2014-2020.

În vederea implementării cu succes a proiectelor contractate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, pe lângă desemnarea ofițerilor de monitorizare a evoluției cererilor de finanțare contractate și analiza constantă cu beneficiarii de proiecte, asupra prevederilor contractului de finanțare, ADR Centru va monitoriza atent implementarea acestor contracte. Aceasta înseamnă că experții desemnați de ADR Centru vor supraveghea modul de organizare a procedurilor de achiziție publică de către beneficiari, vor verifica în teren conformitatea progresului tehnic al investițiilor, vor realiza avizarea la plată în vederea rambursării cheltuielilor din proiecte, precum și respectarea procedurilor de publicitate pe baza cerințelor de identitate vizuală ale Programului. Toate aceste aspecte trebuie aduse la cunoștința beneficiarilor și trebuie pregătit un cadru clar și transparent de realizare a acestor activități.

Tematica dezbătută în cadrul întâlnirii de lucru a vizat o prezentare generală privind stadiul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020 în Regiunea Centru, completată cu sublinierea prevederilor contractului de finanțare semnat de fiecare beneficiar în parte. Măsuri privind monitorizarea si implementarea proiectelor întreprinse de ADR Centru și mecanismele de decontare a cheltuielilor în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 sunt alte două teme importante care au fost detaliate pentru beneficiari, astfel încât aceștia să înțeleagă mecanismul de lucru și importanța pe care ADR Centru o acordă realizării cu succes a obiectivelor prevăzute în proiecte. Nu în ultimul rând, au fost dezbătute cu beneficiarii de fonduri nerambursabile REGIO 2014-2020 organizarea și derularea procedurilor de achiziţie publice conform Legii 98/2016, alături de respectarea cerințelor de identitate vizuală ale Programului şi regulile de aplicare a semnăturii vizuale POR 2014-2020.