Municipiul Brașov atrage încă 21 milioane euro fonduri europene REGIO!

Peste 10 km de noi piste de biciclete, peste 10.000 mp de trotuare modernizate, un sistem de monitorizare a traficului urban, o parcare supraetajată în ”Bartolomeu” și două grădinițe moderne în ”Tractorul”

Municipalitatea din Brașov investește susținut, în ultimii 10 ani, în modernizarea sistemului de transport, pentru creșterea mobilității persoanelor, bunurilor și serviciilor în cel mai mare oraș din Regiunea Centru. Astăzi, 10 martie 2020, au fost semnate contractele de finanțare pentru încă cinci proiecte pregătite de edili, prin care se vor oferi noi posibilități de petrecere a timpului liber, dar și noi posibilități de circulație, nepoluante, pe două trasee, ce însumează mai mult de 10 kilometri pentru bicicliști. De asemenea, se va moderniza sistemul de monitorizare a traficului urban, în completarea proiectului similar derulat în perioada 2007-2013, care a asigurat monitorizarea spațiilor publice. Nu în ultimul rând în două mari cartiere ale orașului vor fi realizate investiții importante pentru cetățeni: o parcare supraetajată în ”Bartolomeu”, unde vor exista și stații de reîncărcare a automobilelor electrice, precum și două grădinițe moderne în ”Tractorul”, pentru aproximativ 400 de copii și 60 cadre didactice. Toate aceste investiții sunt posibile prin finanțările alocate în cadrul Axei Prioritare 4 a Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, pentru dezvoltarea urbană durabilă a municipiilor reședință de județ.

Vorbind despre aceste contracte, domnul George Scripcaru, primarul municipiului Brașov, a precizat: ”Astăzi semnăm alte 5 contracte de finanțare de aproape 110 milioane de lei, care vizează două dintre principalele obiective de dezvoltare ale Municipalității pentru perioada următoare, cel al mobilității urbane, cu accent pe transportul alternativ, și educația. Sunt proiecte care își propun să asigure brașovenilor, o mobilitate crescută, cu un transport ecologic, și, implicit, un aer mai curat, dar și creșterea calității serviciilor în educația preșcolară. Având în vedere că 98% din valoarea eligibilă a acestor proiecte o reprezintă fonduri nerabursabile de la Uniunea Europeană, putem spune că și în acest exercițiu financiar dezvoltarea orașului nostru se bazează, în principal, pe atragerea de fonduri nerambursabile și mai puțin pe sumele colectate de la cetățenii Brașovului. În acest fel, vom avea un oraș la standarde europene, fără a pune presiune pe brașoveni. Odată cu semnarea acestor proiecte vom demara elaborarea caietelor de sarcini și sper, în cel mai scurt timp, să demarăm procedurile de achiziție. În perioada următoare vom semna și celelalte proiecte de finanțare, astfel că și în acest exercițiu finanicar, Brașovul a reușit să atragă toate fondurile puse la dispoziție, inclusiv pentru proiecte care inițiale erau trecute în rezervă”.

Semnarea contractelor de finanțare a avut loc la sediul Primăriei Municipiului Brașov, în prezența Președintelui Consiliului Județean Brașov – Adrian Veștea și a Secretarului de Stat din cadrul MLPDA – Mihail Veștea, documentele contractuale fiind semnate de domnul primar George Scripcaru și de domnul Simion Crețu, director general ADR Centru. Edilii brașoveni și-au propus să finalizeze implementarea pentru trei din cele cinci contracte de finanțare în anul 2021, investițiile pentru parcarea din Bartolomeu urmând să se finalizeze la jumătatea anului 2022, iar cele pentru sistemul de monitorizare a traficului sunt programate să se încheie în decembrie 2022. Valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 107 milioane lei, prin care se solicită fonduri nerambursabile în valoare cumulată de peste 21,5 milioane euro. Detalii privind aceste cinci proiecte se regăsesc în Fișele tehnice atașate prezentului material de presă.

”Pentru municipiul Brașov avem deja semnate opt proiecte, a căror valoare totală depășește 48 milioane euro. Acestea se concentrează pe dezvoltarea sistemului de transport și pe investiții edilitare în domeniul învățământului. Acestea vor fi completate cu încă șase noi proiecte, care vor completa investițiile în structuri dedicate transportului urban, dar și pe cele pentru învățământ, prin construirea unei noi creșe și eficientizare energetică a Colegiului Tehnic Transilvania. Cert este că valoarea totală a tuturor proiectelor care vor fi implementate până în anul 2023 în acest important municipiul al Regiunii Centru va depăși 76 milioane euro, respectiv aproape de două ori mai mult decât în perioada 2004-2013. Acest lucru demonstrează că se pune foarte mare accent pe sustenabilitate și se urmăresc tendințele de viitor. Suntem convinși că municipiul Brașov va deveni un exemplu pentru marile centre urbane, care oferă populației facilități moderne, mijloace de transport de ultimă generație și spații de învățământ adaptate noilor cerințe educaționale”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

Detalii Contracte de finanțare REGIO:

Prin proiectul cu titlul „Construire park & ride – Bartolomeu”, pe șoseaua Cristianului se va construi o clădire cu destinația de parcare, tip Park&Ride, sub și supraterană, integrată cerințelor urbanistice pentru zona respectivă. Sistemul de parcare, construit pe o suprafață de circa 6.000 mp, va fi compus dintr-o parcare cu regim de înălțime 2S+P+1E, urmând să aibă aproximativ 700 de locuri de parcare. Noua parcare va fi dotată cu un sistem de acces automat, ce va asigura controlul și funcționarea în siguranță a circulației, precum și cu un sistem de gestionare ”smart”, cu afișaj electronic, pentru informarea rapidă a utilizatorilor. Tabele electronice vor afișa atât numărul total de locuri de parcare, precum și numărul de locuri libere. Totodată, va exista și un sistem de supraveghere video, pentru evitarea eventualelor incidente, putând fi integrate și alte sisteme electronice care să faciliteze utilizarea structurii de tip „Park&Ride” prin integrare cu serviciile de transport public. Trebuie menționat faptul că parcarea va avea locuri speciale destinate persoanelor cu dizabilități și 13 stații de reîncărcare a automobilelor electrice și hibride. Valoarea totală a proiectului este de 54.667.427,01 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 53.035.518,65 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a cererii de finanțare.

În cazul proiectului cu numele ”Sistem centralizat de monitorizare și control al traficului in Municipiul Brașov”, este vorba despre realizarea un centru de monitorizare și control al traficului în vederea asigurării fluidizării și prioritizării traficului aferent transportului public. Se dorește gestionarea traficului aferent transportului public, prin subsisteme tehnice pentru prioritizarea traficului de transport public și coordonare rutiera, pentru monitorizare și analiză video, inclusiv prin instalarea de echipamente de semaforizare și semnalizare în intersecții, sau a unor puncte fixe pentru realizarea măsurătorilor din trafic, în zonele aglomerate. Acest sistem va permite inclusiv optimizarea utilizării parcărilor, precum și reducerea emisiilor de CO2 în zona urbană, fiind încurajate deplasările cu mijloacele de transport în comun. Valoarea totală a proiectului este de 32.159.144,66 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 31.333.732,70 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a cererii de finanțare.

Sistemul de prioritizare și management inteligent – adaptiv al traficului va include instalarea de echipamente de semaforizare/semnalizare în sensurile giratorii; instalarea unor camere de supraveghere trafic, care vor putea modifica frecvența de trecere a mijloacelor de transport public, sau chiar să modifice traseele existente, astfel încât să se satisfacă necesarul de mobilitate al populației; instalarea unor puncte fixe pentru realizarea măsurătorilor din trafic, pentru numărul de vehicule și poluarea din zonele aglomerate. Echipamentele de monitorizare a traficului vor fi amplasate cu precădere în principalele intersecții și în zonele intens circulate, inclusiv in vecinătatea zonelor pietonale. Centrul de monitorizare și control al traficului va fi amplasat în sediul Primăriei din Brașov și va cuprinde toate interfețele cu sistemele și operatorii de management al traficului, precum și software-urile dedicate activității.

”Trebuie să transmit tuturor brașovenilor, din rândul cărora am pornit către MLPDA că, la nivel național, am încheiat anul 2019 prin atingerea obiectivelor propuse în problematica absorbției fondurilor europene. Autoritatea de Management pentru POR a realizat ținta de absorbție pentru anul 2019, înregistrând chiar o depășire cu 15 milioane de euro a valorii ce trebuia realizată, de 670,68 milioane euro eligibili, alocați prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Eforturile comune ale AMPOR, ale ADR-urilor şi ale beneficiarilor au condus la realizarea acestui obiectiv extrem de important pentru România. Pe de altă parte, până la 15 decembrie 2019 am finalizat tehnic 1.477 proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, din cadrul priorităților de investiții adresate IMM-urilor, eficienței energetice a clădirilor rezidențiale și publice, îmbunătățirii mediului urban şi conservării, protecției şi valorificării durabile a patrimoniului cultural, îmbunătățirii infrastructurii rutiere și dezvoltării infrastructurii de sănătate. Municipiul Brașov va atrage peste 76  milioane euro în această perioadă, numai prin Programul Operațional Regional. Consider că, prin contractele semnate, prin valoarea lor, prin impactul pe care îl vor aduce asupra comunității, avem un exemplu vădit al faptului că echipele care au obținut aceste rezultate nu au făcut pauză și își continuă munca pentru dezvoltarea orașului. În acești ani și județul Brașov se dezvoltă accelerat, fiind realizate investiții foarte importante în infrastructura de transport și în cea de sănătate, pentru toți locuitorii, dar și pentru cei ce ne vizitează. Credem că România are nevoie de astfel de exemple bune, prin care se dovedește că fondurile europene disponibile sunt investite în proiecte durabile”, a declarat domnul Mihail Veștea, Secretar de Stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administrației.

Alte date privind contractele de finanțare REGIO semnate la Brașov:

Prin proiectele „Realizare infrastructură integrată pentru trafic pietonal și ciclism cu facilități complementare – Traseu 1” și ”Realizare infrastructura integrata pentru trafic pietonal si ciclism cu facilități complementare – Traseu 2”, în valoarea totală cumulată de 11.966.045,28 lei se vor amenaja peste 10 kilometri de piste de biciclete și peste 10.000 mp de spații pietonale, inclusiv 5 puncte de bike-sharing, care vor avea fiecare sisteme de parcare pentru câte 50 de biciclete. Ruta 1 va avea traseul Terminal Poienelor -Str. Poienelor- Calea București – Bd. Saturn – Str. Minerva – Str. Zizinului – Str. Crinului – Str. Micșunelelor – Str. Lămâiței – Str. Brândușelor – Bd. Al. Vlahuță – Str. Hărmanului – Bd. Gării – Bd. Victoriei – Str. M. Kogălniceanu, în lungime de 6 km; iar a doua va permite bicicliștilor și pietonilor să se deplaseze între zona de agrement „La Iepure“ și terminalul Poienelor, de unde se leagă de Traseul 1 de biciclete.

Punctele de bike-sharing se vor amenaja în zona străzii Molidului, lângă parcarea de la terminalul RAT Brașov, pe Bulevardul Valea Cetății, în zona parcului Răcădău, pe strada Carpaților și în Zona Parcului Industrial Metrom. În fiecare locație se va amplasa un info-chioșc și o stație automată de închiriere a bicicletelor, iar un alt info-chioșc se va monta în zona Terminalului Poienelor, în zona bike-sharing-ului propus prin proiectul de pe Traseul 1.

În cazul proiectului ”Construire grădinițe în zona Tractorul-Coresi” este vorba de construirea unei clădiri cu funcțiunea de grădiniță, pe strada Ioan Popasu nr. 15; precum și de mansardarea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 11, situată pe strada Tudor Vladimirescu nr. 33, în vederea eliminării supraaglomerării spațiilor pentru desfășurarea procesului educațional si asigurării unor condiții de siguranța si securitate adecvate pentru copiii înscriși la grădiniță. Astfel se estimează creșterea cu 170 de locuri a numărului de locuri în grădinițe în cartierul ”Tractorul” din municipiul Brașov, din care 90 de locuri în grădinița nou construită, precum și crearea a 20 locuri de muncă în faza de operare a celor două obiective de investiție. De rezultatele proiectului vor beneficia 390 de copii cu vârsta preșcolară de pe raza Municipiului Brașov, cu precădere din zona Tractorul-Coresi, care vor utiliza serviciile educaționale și de îngrijire moderne. O altă categorie de beneficiari direcți ai proiectului constă în personalul angajat pentru servicii de educație și îngrijire a micuților, dar și personalul auxiliar necesar desfășurării activității celor doua unități de învățământ preșcolar, în total 58 de persoane. Valoarea totală a proiectului este de 7.888.352,11 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 7.645.061,48 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a cererii de finanțare.

Prezent la acest eveniment, domnul Adrian Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov, a declarat: ”După cum deja am spus, cred în parteneriate. Iar parteneriatul nostru pentru dezvoltarea județului Brașov și a municipiului Brașov, cu zona sa metropolitană, este printre cele mai importante pentru administrația locală și județeană. Se vede interesul pentru dezvoltarea întregii zone metropolitane a Brașovului, pentru un mediu mai curat și european, pentru a întregi imaginea unui municipiu modern, ofertant turistic, cu aer curat și mijloace eficiente de transport. La nivel județean avem în implementare mai multe proiecte de infrastructură de transport – unele finanțate din bugetul Consiliului Județean, alte prin proiecte europene sau prin Programul Național de Dezvoltare Locală – toate fiind oarecum complementare cu cele ale municipalității. Pe de altă parte, chiar dacă principalul nostru obiectiv rămâne realizarea Aeroportului Internațional Brașov, n-am lăsat deoparte investițiile în domeniul social. Schimbările din spitalele brașovene se văd, investițiile făcute sunt pentru brașoveni, pentru fiecare dintre noi! Cred că aici, la Brașov, se poate spune că administrația înseamnă cu adevărat respect pentru cetățean!”

Brașov – Alba Iulia, 10.03.2020